做咗三年幾貢茶 你問我答

1001 回覆
35 Like 2 Dislike
買奶蓋綠茶買到窮 你返開邊到呀到底 比我呃嚟飲下都好

上面有幾個巴絲講中咗 但我已經唔敢講太多驚同事睇到 你估中就嚟搵我啦
最後有冇用到印花?

我爭3個唔上唔落
追到話奧海城咋 你唔係頂更咋咩
如果追漏唔好屌我

樓主

烏龍奶茶沙冰 有好少好少珍珠喺面

奶茶原來有得沙冰

有 照落 只係變咗做冰 可以去飲下但唔好嚟我度買 最憎打沙冰

個個都憎打沙冰既
我仲未識整沙冰
買左包oreo諗住聽日返去試下自製oreo沙冰

做咁耐淨係試過切薑切親流血先有得戴
同埋戴完又易甩好麻煩

天仁要切薑咁辛苦?仲有冇咩危險嘢
想買用好耐個啲 一次性嘅好廢

都係赤手空拳快靚正
因為冬天賣薑茶日日都要切同洗
個個都爭住用牙刷幫啲薑沖涼

下 原來薑要自己
利申我間鋪係第二到整好晒拎過黎
所以唔洗自己煲珍珠芋頭

都係赤手空拳快靚正

下 原來薑要自己
利申我間鋪係第二到整好晒拎過黎
所以唔洗自己煲珍珠芋頭

我地自己斬薑斬芋頭
不過我果間全完唔跟sop
落咩醬都係咁易落啲

咁咪好難飲

個個都係咁做架
沖俾自己先跟

都係赤手空拳快靚正

赤手空拳打爛啲薑?
咁切完點沖?我哋個啲係整好晒天仁果然天然啲
仲會用牙刷咁仔細

d薑要煲煲完先有薑茶用黎沖
請唔請part-time
樓主有無去過路德圍幫更

唔好認我啦好嘛

見過有個好鍾意乾淨既男仔戴住手套一路沖野飲一路周圍左抹右抹 仲拖埋地 所以印象好深刻
同你同一個老細

認真?唔係呀???唔好嚇我

係阿 但應該唔同鋪
另外諗起 百香qq其實做唔做到少甜/半糖
佢原理唔係百香果syrup +茶+qq? 如果我叫少甜咁唔係直接少埋百香果味咁解咩
去唔同舖有d比我叫少甜 有d話份量fixed唔比少甜

跟SOP係做唔到 呢個冇茶 係落水
少甜會淡啲 落單前會同客講 ok嘅就畀佢少甜

原來無茶即係飲緊糖水 唔知comebuy果杯係咪都係咁
飲過某一間荃灣位既貢茶既朱古力奶茶好Q難飲,
d粉一舊舊, 仲要冇乜味,
是咪就係冇落攪拌機?
真係好撚大分別

自問都成日飲唔同鋪位既貢茶,
果次真係唯一一次買完貢茶想返去屌鬼佢做得咁難飲
仲有一次買格雷奶茶咖啡凍甜到仆街, 糖水落左double咁, 又係呢間
跟手black list左呢間鋪位既貢茶
而家我寧願行多幾步去城市中心買天仁
一杯凍飲 利錢幾多倒 ?
我想問吓邊杯野飲冇咁肥?
我次次經過見到都想買, 但又怕肥搞到最後買唔落手
多年前做過兩間 加埋都做左兩年
真係好懷念

我都三間做乜唔做?

第一間唔記得左第二間同老細不和
不過嗰時已經知做唔到落去啦 做耐左好厭煩日日都好躁
而家返工成日俾人問我女仔之家點解咁好力水
屌就係做貢茶練岀嚟
你覺得你會做呢行做幾耐?
巴打記唔記得蔓越莓紅茶
早幾年飲過
好撚好飲呀
但係而家間間都冇...
有冇方法沖得翻
我想問吓邊杯野飲冇咁肥?
我次次經過見到都想買, 但又怕肥搞到最後買唔落手

樓主係果度做都唔代表佢會量度哂所有野飲既卡路里,自己google search下仲快過等佢答:

http://topick.hket.com/article/1464388/一杯珍珠奶茶=2碗飯 台式飲品點飲最健康?
知唔知宜家香港既珍珠奶茶仲有冇塑化劑
樓豬答得好詳細
多唔多mk妹做
我都返緊pt 人工得4字頭好少

水吧工好似都係呢個數 Starbucks Pacific都係4字頭

Pacific一入職都係35蚊
要考試先升到senior 41蚊

我自從做左之後都係
淨係飲自己沖既野飲

又話天仁好乾淨嘅?
我就一路都係眼不見為淨照飲

總有人沖好味有人沖唔好味

天仁係好乾淨
利申翻緊
人工幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞