47歲了,我想分享下我18歲時撞鬼既一次經歷(2)

920 回覆
148 Like 7 Dislike
成為弟子後,師傅告知我請神口訣,命我在神壇前默默誦念,直至神降身為止,整個過程都是閉著眼的。
起初的十數分鐘完全不知自己在做什麼,手腳柔柔地不由自主的搖晃,頭有輕微脹脹的感覺和全身有點和暖。
跟剛才被惡鬼上身的蠻勁暴力,瘋狂失常有著天淵之別。
在完全進入狀態後,我竟不由自主的沈馬開弓,下盤竟走著似是功夫套路的步法,而手則緩緩開合,打著一種拳法,就這樣一個完全無武術根基的人,竟打著似模似樣的功夫,拳腳時快時慢,進退有序。
有一點要強調,整個請神過程我是絕對清醒,可以完全控制自己思想和身體,神要我做的動作是可以拒絕,和剛才惡鬼纏身時被強行擺佈是兩回事。
我感覺到神是藉著打功夫和我這個軀體連繫,打得好就自然磨合得好。
耍了不知多久,聽到師傅大叫一聲命我回山,回山是請神離開之意,唸完回山咒,張開眼睛之際,我竟然看到壇前多了一個人,這個人個子不高,在白髮上扎了一個髻,身穿金黃色道袍,樣子很是嚴肅,在我眼前維持了幾秒不發一言就慢慢褪色消失了。
現在的我當然知道現身救我的是什麼神,但於這篇文章就暫且不表。
身體康復之後,由最基本的求僮開始練起,每日企僮、打座、冥想…一步一腳印的打好自己根基。
在漫長的練功過程中和神溝通是最難的,雖然衪能控制你身體的動作和節奏,但跟你說話和思想上溝通是更高層次的事。我練的一派要經過考核才能開口用神的旨意說話,而且也只能夠講出神的名字而已。
我簡單敘述一下神開口的過程:通過考核後,師傅會擇個良辰吉日進行儀式,要將開口者舌頭上的一滴血(師傅在壇前用小刀𠝹破舌頭取血)混和之前寫好的符咒一起用水送服,喝過後唸出咒語,舌頭就會不停跳動,會發出一些單音或我們完全聽不明的仙話,經過若干時間調整和嘗試,開口者就會說出神的名字,事前是不知道自己是什麼神附身,需時多久因人而異,我見過最快可以在幾分鐘內完成,最長的可以是幾年之後。
上一段做啊不由自主沉馬開弓,下一段就話可以完全控制到自己思維和身體
咁究竟係不由自主定控制到呢?

我估係佢會不由自主,但想停就會停,而且思想係清晰自己做緊咩
請神是在完全清醒狀態下的,衪要你沉馬開弓,你在意識上絕對可以拒絕。但因為大家需要磨合的關係,練功者會盡量配合神的動作,神方可教你[神功]。
啱呀 就係咁
想停都停唔到先叫不由自主喎
想停就停到就唔係不由自主啦
你以後開新 po 頂樓講明你岩岩先開始玩討論區大家會明白你
第一個 po 見到你直接問人地點解留言有個框我笑佐
好啦 我認我文法唔夠好 多多見諒
睇下停下吊隱辛苦嘛
又係我 繼續支持你
突然有個疑問
殺孽重嘅人應該成唔到仙佛
關公雖有忠厚仁義但打咁多場仗都難免有殺孽
何解死後都可以成仙成佛呢?

純好奇,有咩得罪有怪莫怪
之前有講過民間有信仰力都可以成仙,我估2哥係咁樣成仙掛
碌入嚟繼續支持,我都好想睇到太太嘅仙佛經歷,為左我地,樓主跪下算盤唔緊要喇
可能因為肉體訓練有助提升精神力量?
咁點解一定會忘記?
同埋其實人與人遇到 有好感與否 其實係咪上一世已經積落既緣份黎?
你話到人既靈魂其實係地球係坐監 咁但係其實我地既人生大概會遇到咩 點行其實都係注定?而皇/神 係咪已經知道哂咁多個人既路會點行?
剩底既係我地自身既選擇同心態?定其實都已早注定?
我想知好多時都係聽到東方既人能夠好接近咁接觸到神/皇 各仙 但好少聽到天主教等教派有呢啲事 定其實同耶蘇既歷史一樣 有好多野都自己收埋左唔同人講?
你話到其實所有宗教都係講緊同一樣野/同一個神
點解天主教等基本上只有聖父聖子聖靈/或一眾天使
同埋點解佢地既歷史會發展出叫人唔好信其他教同唔可以拜偶像?
而佛教 道教等又無類似規管?
即係動物都有注定係受人喜愛定流浪街頭之分?
即係地球一切都由皇/神 創造出黎?
之前有人講過一種說法係 其實人類係唔適合同唔係由地球初始孕育出黎 而其他生物就係 所以人類其實同地球共處唔到
我諗到呢一刻仲有追既巴絲打都係開明既一班
唔會講啲咩既
可以既話就請講下啦
就係見你好認真答人 但每次都用呢個icon 諗緊你係咪以為佢得意定點
[url]https://lih.kg/796868[/url
學術研究耶教由多神教演變成一神教
唉⋯⋯你哋盡情笑啦
睇睇下就慣架啦
一口氣睇晒好想知多啲阿dee師公
阿dee師公曾經因為找自己被斬的頭顱而差點誤入魔道,後得高僧點化方能悟道,加上民間多人拜祭和敬仰,最終得道成神!
呢位同學有聽書啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞