原來條脷平時點擺係好撚重要

897 回覆
1873 Like 54 Dislike
Lm先
好撚scared...
當舌頭都平貼在口腔下方,上顎的牙弓發育不夠,會顯得狹窄,牙齒生長的空間會不夠,會造成暴牙,牙齒排列不整齊。

另外通常舌根的位置會比較往後方移動,會造成打鼾,也比較容易有睡眠呼吸中止的問題。嚴重的睡眠呼吸中止問題,甚至會影響到生命安全。
如果吞嚥的方式也會是錯誤的,在吞嚥的時候舌頭容易會頂著牙齒,把牙齒往前推,造成前牙開咬。也是一種牙齒排列的異常,開咬的病人前面牙齒會咬不到,常常連麵條都咬不斷,只能利用舌頭去幫忙咀嚼,是一種功能上的障礙。

舌頭正確的位置在哪裡呢?

其實舌尖就應該放在上顎門牙的後方,有一個附近牙肉不太平整的區域,你可以練習一下發出 ”the” 的音,感覺一下這個位置。

舌背應該緊貼著上顎。
屌 睇完個post唔知條脷本身擺邊 依家好唔自在
我都係鼻呼吸但脷放下面,會唔會關d牙係倒cum事
要條脷放上面超辛苦 一陣間就無力
同你一樣都有鼻敏感,訓覺用口呼吸
而家箍緊牙
牙醫話真係同用個口透氣有關係
佢要我習慣吞口水時條脷擺上面
而唔係頂住排門牙向前
如果唔係箍黎都無用
仆街 平時用口吸口呼 習慣左
原來正常係鼻吸鼻呼
鼻塞我想架
大人要幾耐先會糾正好有返個靚下巴
改左之後大慨幾耐先見成效?
咁痴脷筋嘅人點
利申:聽完樓主講即刻擺返正條脷
屌!
睇標題以為你講緊口交果陣條脷左右擺定上下擺會比較易高潮
咁食野吞個下同飲水條脷都要放上面?
樓主已救我一命

舌頭不能放在上顎代表舌頭肌肉屬於疲軟狀態。

每天做「啊咿嗚杯健口操」,肌力就會逐漸培養出來,舌頭自然就能收在正確的位置上了。「啊咿嗚杯健口操」,就是將嘴巴「啊、咿、嗚、杯」大範圍活動一下,所以每次訓練5~10秒即可完成。而且將「啊咿嗚杯健口操」重複30次,全部做完也只需要3~5分鐘。

書名:鼻呼吸,病自己會好 作者:今井一彰

其實練下hold住,練練下就OK
屌我宜家手動擺脷緊
Omg 我係放喺上排同下排牙之間
唔怪得知愈嚟愈柒
真心而家先知要放上面
有哮喘 鼻敏感 我都係用口呼吸
今日開始試下改
留名
屌你老母提埋貶眼即刻變左手動貶眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞