原來條脷平時點擺係好撚重要

897 回覆
1873 Like 54 Dislike
其實係咪即係脷尖頂住門牙後面?
一吞果時頂住上鄂門牙上面舊肉鬥力
咁脷尖應該頂邊 上顎牙肉?
應該唔會頂,係啱啱好掂到上顎門牙牙肉,脷尖high到門牙,如果係頂住就有問題了
1. Put the tip of your tongue at Tip, where the middle of the top two incisors meet the gums. Keep the tip of the tongue locked here!
Flatten out area behind the tip of your tongue against the Front Ridges. Keep this position locked.

2. Push the middle and back of your tongue up against the Mid-Palate Ridge. Get as much of the back of your tongue up there as far back in your mouth as you can manage. Ideally, your tongue should be snugly pressed against the center line of your entire Hard Palate and even a little bit of the Soft Palate

2. The outside edges of your tongue should either be fitting snugly along the Alveolar Ridge or otherwise pressing against it if there is not enough space.

我依家已經暫時好返了(未知會唔會復發)
你可能同我一樣都係鼻中隔彎曲

btw見到啲人負評我段野真係
個個都係咁就變返靚嘅呢個世界仲點會有人整容 ?嫌錢多咩
eg樓主個下頜角係好睇咗,但最大問題嘅嘴突係唔會因爲咁而有改善
西人點解下爬突返出嚟會好睇咁多?因為人地個嘴唔突,歐洲人一般都係癟嘴
連亞洲人同歐洲人個頜面都未搞清楚就當樓主啲資訊100%適用係自己身上
原來條撚平時點擺係好撚緊要
聽過個中醫講,其實只要條脷掂住上顎就可以話係 打通任督二脈

因為佢哋分別係任脈同督脈嘅交匯

聽吓就算 我只記得咁上下
長期鼻塞慣左用口呼吸
成班柒頭用口呼吸 成隻狗咁
由出世到而家都係咁搞到有少少月亮面 而家習慣緊但個口好攰 其實會改善啲咩 另外如果我大細眼係咪擺細個邊隻眼會好啲
大個左仲有冇得救
唔講外觀
個喉嚨好多塵,都唔好
之前個口成日都合唔埋,原來放錯位
屌你 睇完段野我條脷隔左咁多粒鐘仲未正常番阿
好撚攰阿
之後再頂咪會突出
箍牙防止你條脷放下面 / 頂到D牙

整到咁似真牙做乜鳩
琴晚睇完個post以為自己一直以黎都係掂下面
擺錯條脷
結果成晚都係到 「keep住條脷掂住上顎」
成晚都keep得好用力好辛苦
結果一瞓醒feel下條脷

原來自己一直都係擺岩位冇錯
係琴晚睇完個post之後變左手動
做左一晚on9仔
我骨性哨牙 由細到大都用條脷頂住上排牙
幾年前牙醫叫我改放係下排 點知脷頂住下排牙 而家下排牙有啲向外反
睇到個post先知正確擺法 屌希望改到救下個樣
班友應該個個唐氏綜合症樣咁
係咪合埋口就得 唔洗用力咬實牙
你棚牙齊唔齊先? 其中一個令個口合唔埋既原因係d牙唔齊 我未cool牙前合埋個口係要用力 cool牙個牙醫同我講係因為我棚牙唔齊所以合埋口時下腭要用力向前所以先覺得合埋口咁難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞