原來條脷平時點擺係好撚重要

897 回覆
1873 Like 54 Dislike
岩岩發覺原來淨用口呼吸真係好撚似狗
我覺得係有得救
因為我上年都已經知呢件事開始迫自己用鼻呼吸
訓教同者間唔中鼻好塞都會用返口
口鼻角估一半時間
今日我睇before after 相真係改變
體重上我覺得冇大上大落所以唔開肥瘦事
有啲似呢張圖 個陰影位出出黎
所以用口呼吸既人唔好放棄
屌 我由中5開始一直15 16想cool牙直至拖到上年26歲先去cool 未開始cool時要照X光果d 照完個牙醫同我講我下巴有少少向下生而唔係向前生我先上網研究下先知原來長期用口唞氣會令上腭凸下腭縮仲會引致爆牙哨牙越黎越醜樣 我根本完全中撚曬只係我上腭唔算凸得好出下腭又唔算好縮 有爆牙但牙只係少少哨 以前仲一直以為自己係天生個咀比較凸唔知原來係下巴唔夠出先顯得個咀比較凸

衰d講句我如果要怪真係唯有怪我阿媽因為我由細到大鼻敏感問題好嚴重我7,8歲時已經成日同我媽講個鼻好塞想好辛苦想切左佢出黎 但我阿媽又唔識帶我睇醫生淨係叫我用口唞氣 到我讀中4開始佢聽朋友講脊醫可以推下我鼻骨整到我個鼻唞得番氣就帶我去睇 最後個脊醫推歪左我個鼻樑但又真係令我易左用鼻唞氣 結果我後尾識去睇耳鼻喉科 個醫生話個脊醫根本呃鳩人 我個鼻塞係因為入面有舊骨偏大同埋入面d骨左疊右疊亂曬冇一條大直路比我唞氣 佢話要搞可以做手術割左佢但就唔建議咁做所以介紹我去買隻野噴鼻 我果時keep住噴左一段時間後呼吸已經好左好多 雖然唔係通曬但都有七成暢通 如果細個時我媽已經識帶我睇耳鼻喉我應該唔會搞到今時今日咁

以家cool牙暫時cool左一年 棚牙睇落近乎齊曬只係兩隻門牙仲未收得番曬黎不過已經好睇左好多 可惜一切都真係有d遲 如果唔係由細到大用口唞氣我都幾肯定我幾靚仔下
我覺得係有得救
因為我上年都已經知呢件事開始迫自己用鼻呼吸
訓教同間唔中鼻好塞都會用返口
口鼻各估一半時間
今日我睇before after 相真係改變
體重上我覺得冇大上大落所以唔關肥瘦事
有啲似呢張圖 個陰影位出返黎
所以用口呼吸既人唔好放棄

屌 狂打錯字
去整容吧啦

咪講明大人改變有限 點都比口呼吸健康

佢理論係改變咗你其他肌肉嘅function 外形係會有D影響

即係你去做gym臉部肌肉都會改變

小朋友會明顯好多 因為口腔發育同條脷好大關係
下面軟林林 所以頂上面
The correct tongue posture of a strong tongue combined with strong muscles of mastication (the chewing muscles of the Temporal, Masseter, Pterygoid) are required to grow the face to the beauty of whatever phenotype that the person exhibits. For all cases this proper development results in under-eye / orbital support, properly aligned jaws, ideal spinal posture, and most importantly in a large unobstructed airways of both the nose and throat.

The 28 bones of the human skull never fuse together in a healthy adult, and a restoration of correct muscle function will result in the slow (大人應該真係好slow ) but steady restoration of proper skull form (and as a result, spinal stability).

小朋友/青少年發育時期就唔同:
https://www.youtube.com/watch?v=tVjMgVClyPA

呢d係個鼻有事
鼻有問題->身體反射動作用口呼吸
用口呼吸->整柒埋個樣
所以比人感覺好遲鈍
搭單問
前幾年cool牙剝左4隻大牙,而家cool完
平時個嘴合埋既時候後面啲大牙會掂唔到
如果要格硬貼實上下顎會好辛苦
個下巴要向後縮先得
正常人係咪唔會咁
唔好介意我咁講,呢樣野我17歲嗰陣已經知(我依家已經2x),之後係有試過逼自己放上面,但外觀上嘅改變係得好少,鼻敏感一樣咁嚴重
幾年後去咗箍牙個嘴即刻入晒下爬出返嚟
可能人人唔同,但樓主個嘴咁q突建議都係去箍下牙
拉上少少我打左一大篇野有講我鼻敏感點解決 睇下幫唔幫到你 鼻敏感真係好撚慘 害左我一生
箍牙一定有幫助, 但係牙醫同我講如果太嚴重,下巴太短,太縮其實做矯形先得。

我最後選擇箍牙,箍完之後合口自然好多,我之前訓教要開口呼吸,依家合埋口用鼻呼吸先舒服。

唔敢講靚仔咗,但明顯臉形好咗
多謝樓主 由細到大就鼻塞 從來冇試過脷擺上顎既感覺 唔怪得我下巴咁短
咁係你樣衰 唔關脷唔脷事
我遲D應該會再去箍 因為之前忙加上未改正

所以先冇再去
有冇巴絲同我同樣情況由細到大用口唞氣
下鼻甲嚴重肥厚 :(
我都係有用噴鼻令個鼻恢復返功能先
再戒咗枝野佢,變成依家半口半鼻咁
一時時,日頭要習慣用鼻,夜晚先會改到
屌 我exact7ly係繪圖下面個條友咁
細個成日喊到鼻塞 大個有鼻敏感
一直都係用口呼吸 瞓覺
試過係街手動用鼻呼吸
我行路快 個airway又窄
最後都會因為嫌吸唔夠氣
轉返用口

好介意自己個下巴後縮
之前仲research正顎手術

真係好難改到
早排用透氣膠紙封口瞓
之後都係頂唔順 放棄咗

我依家會再努力
Good post!
我也share下

原來咁多人同我一樣用口呼吸 我以為只係我一個咁奇怪

話說年幾前我去箍牙, 醫生話我可以唔剝牙 但係要夜晚訓教前戴舊野

我上網check過舊野係外國幾出名 反而香港冇乜點聽過
本身以為係幫D牙移位 點知睇D資料主要係練習用鼻呼吸
戴住之後舊野有粒野係上腭到用條脷頂住就係一般人條脷正常擺法
因為舊野基本上封曬成個口唔會有氣入,
所以你必然會用個鼻黎誘氣 久而久之你就唔會再用個口黎呼吸
我平身向下 但用鼻呼吸
想知你地平日脷向上既話 咁你一張開口 條脷就自動貼番住下面???
咁好既個醫生 會幫你矯正
係普通科定專科醫生?
舊野洗唔洗額外俾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞