原來條脷平時點擺係好撚重要

897 回覆
1873 Like 54 Dislike
講埋d乜用嘴呼吸係傻系柒下柒下,講到天生個鼻長期塞我想咁
我唔撚用口呼吸係會死啊,屌哂你地老母
其實脷尖平時掂唔掂到門口
所有功法都強調舌頂上顎。在舌頂上顎的過程中,生成的津液最好,對人體的各個部位都有好處。古代醫學經典著作中就有「食玉泉」之說。認為常嚥唾液能強身健體,袪病延年。《保生安祿》記載:「常以舌柱口齒,聚清津而嚥之,潤五臟,悅肌膚,令人長壽不死。」
古人造「活」字,是在「舌」右邊加「水」,舌必有水方成「活」字。意思是舌尖有水人才能活。「舌水」俗稱唾液,我國傳統醫學認為唾液屬「陰津」,並有「存得一分陰津,則存得一分生命」之說。現代科學角度分析,自古以來,便有漱玉津、攬海與玉醴的養生法,借助舌頭肌肉運動過程中,刺激涎腺分泌,因口水含有大量酵素,能調和荷爾蒙分泌,因此經常做這運動,可以強健腸胃,延年益壽。
古人說:「舌宜舔顎,津宜吞咽。」而在動意功動功與靜功中,也都要求舌抵上顎。所謂的舌抵上顎,古人又稱為「舌抵天庭」,是將舌頭輕抵於上門牙內1公分處,認為可以溝通陰陽二海的交流。即使是平常的口水,古人亦鼓勵吞咽,稱為「按甘霖水洗肺熱」,實益人體。而在動意功動功之扣手站樁,我們做「赤龍攪海」;即舌於口腔上下左右運轉,可以產生大量的口水。古人稱為「玉醴」(即仙漿之意),是人身之寶。將口水吞下,除了令人禁液充足、潤澤皮膚,更可滑利關節、環流周身以翁養五臟六腑、促進消化、增強脾胃、及鎮定神經等功用。即便靜坐禪修,若將舌頭的氣脈開通良好,亦是生甘津唾液,吞之溫潤適然。
在練功過程中,要求舌頂上顎,就是舌頭在兩個上門牙上方一點,要求似頂非頂,頂中有空。頂中有空,就是中間要有一定的空間,這個空間才能產生任脈和督脈氣機、場性的交合。這樣似頂非頂,似有股涼風下降,才能在口中產生津液,然後緩慢地嚥入丹田,這叫「人體的真津」。中醫《內經》講:「天一生水」,意思說從天上生下來的水,所指的天為何處呢!就是任督交鋒,舌頭尖,似頂非頂,這個地方生下來的水,嚥到丹田這是真水、真津。
另外,在舌頂上顎的過程中,舌體在運動,上顎受到連續反射,能量直接反射到大腦,促使泥丸宮(松果體)發生變化,所以舌頂上顎也是開發智能的好方法。

連登仔成日笑中醫廢
點知一嘢就k.o.晒
多謝樓主分享
做咗兩個鐘兩邊面珠好攰係咪正常
咁碌鳩應該放上定放下
反地心吸力咁放?
我不嬲都係擺上面,但都係短下爬 點搞?
利申:箍過牙,有鼻敏感,但用鼻抖氣
求牌子
當脷正確貼上顎,同埋下顎習慣翻向前少少
呼吸會順啲,因為下顎後縮嘅時候會壓到氣管
會令呼吸唔順,再加埋鼻塞
就惡情循環
就算呼吸辛苦都要改變
因為唔習慣用鼻,所以個機能會好似生左銹嘅機械一樣
要keep住用翻鼻,條氣先會順
我自己本身都係鼻敏感嘅人
改變習慣翻用鼻呼吸。
用口呼吸身體都會差d
係關乎細菌直接入身體
鼻有過濾
加油各位巴打,一步一步黎
解決左呼吸不暢順嘅問題先
香港只係出過一隻 鼻舒樂 的貼鼻
n年前的事!
就算你嗡唔出牌子
基本上去到藥房問
有貨實賣畀你

不過,呢隻有少許副作用
個貼位耐過8粒鐘會痕
頂唔順就摵走佢
夠你頂到瞓天光已經好夠
平均一塊3蚊樓下
係香港長期鼻塞
由細到大都要用口抖氣
香港空氣幾撚差, 次次一去旅行個鼻即刻通到噴風
通鼻噴霧用得多會依賴變藥物性鼻炎
上面有講:好個人
不會日日用,真係鼻塞時才用
想問如果俐太長 俐尖一定要掂門牙咁點算
除非曲埋條俐 否則一定掂到門牙
隻犬齒拍唔埋 點算?
仲有抬返起個頭鼻會呼吸順d

戎埋做低頭族

例子
即係想下巴出d就舌頭向上放?
樓主一生平安!!!
由細到大都鼻敏感所以一直都用口呼吸
從來都唔知要放上面
搞成咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞