原來條脷平時點擺係好撚重要

897 回覆
1873 Like 54 Dislike
係 有人答過
變形個例子只係出現係口呼吸
你咁講會嚇親班本身鼻呼吸+脷擺下面班人
其實口呼吸 十個有無一個
點樣行路咀嚼同呼吸? 願聽其詳
當舌頭都平貼在口腔下方,上顎的牙弓發育不夠,會顯得狹窄,牙齒生長的空間會不夠,會造成暴牙,牙齒排列不整齊。
另外通常舌根的位置會比較往後方移動,會造成打鼾,也比較容易有睡眠呼吸中止的問題。嚴重的睡眠呼吸中止問題,甚至會影響到生命安全。
如果吞嚥的方式也會是錯誤的,在吞嚥的時候舌頭容易會頂著牙齒,把牙齒往前推,造成前牙開咬。也是一種牙齒排列的異常,開咬的病人前面牙齒會咬不到,常常連麵條都咬不斷,只能利用舌頭去幫忙咀嚼,是一種功能上的障礙。

舌尖頂在門牙後方,或是頂在牙齒與牙齦交界處,下巴就會很難活動。所以,咀嚼肌及口輪肌(閉上嘴巴的肌肉)的力道也會變弱,於是就會愈來愈不容易將嘴巴閉上。
平時用口呼吸仲會搞到氣管敏感成日咳,今朝全程手動鼻呼吸咳都少左
咁即係將舌頭提高至門牙同門牙之間個凸位(打直條直線) 咁樣提高條脷好似捲起左咁
感謝大大
功能同小林製藥 口呼吸膠帶 一樣?
其實最主要痴實個口唔好比佢郁
痴得實就得
Thanks mate
覺得自己好撚失敗 做左廿尻幾年人連生存最basic既野都做得唔好
Btw條脷好支力囉
樓豬我發現牙咬實條脷就自動貼上
不過會好撚累同好多口水
#metoo 口水唔多但好支力
不過要手動模式進行 一開頭係頂得幾用力 過多一陣冇左注意力/有人同你講野 就會可能放鬆左/忘記左頂上去
要手動模式 再一次 黎過 睇黎要無時無刻記住頂上去做全自動模式
而家手動咬牙mode

但訓覺時一放鬆就咬唔到
lm
你有冇咬實排牙?
記住咬實排牙就自然貼上唔洗記條脷
不過好攰
慣左用口呼吸 , 個鼻唔多好,成日都塞
而加開始練習用鼻呼吸!!
但真心問用鼻呼吸既人,個口講緊野都可以用鼻呼吸??
我做唔到
我宜家成口都係口水
一講野噴曬出來
長期用口呼吸/放下面個樣好似猿人
咁樣?

多得樓豬宜家可以做到腦魔呢個表情
唔好話訓覺平時都好難hold住
我下顎長到倒及唔通關呢樣事?
利申細個有鼻敏感用口呼吸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞