召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
仲有留意反Canyon架偏大
小心揀

得170高,直接買最細個款xs size就得,唔洗煩

諗清楚個樣,顏色適唔適合啦
唔好見cp值高就買,樣行先
冇得後悔

如果我要碳架加6800 件 有冇可能 萬6 蚊內

要R下折應該可以

其實係咪最好 上d單車官網 copy佢個配件list再俾單車鋪照執?

件都事少
你揀好個架未先?呢樣最重要
件唔撚值錢,隨時換全set/半set都得

有咩心水車架,分享下
仲有留意反Canyon架偏大
小心揀

冇得後悔

Canyon ULTIMATE CF SL 9.0 
樣同色我都ok呀

冇得後悔

Canyon ULTIMATE CF SL 9.0 
樣同色我都ok呀

買得山架是必須一對Mavic Rsys的
老老實實萬六港紙呢個畢直唔係應該得套裝車買到?
件同架分開買再砌的話萬六應該買唔到d 乜?

其實係咪最好 上d單車官網 copy佢個配件list再俾單車鋪照執?

件都事少
你揀好個架未先?呢樣最重要
件唔撚值錢,隨時換全set/半set都得

有咩心水車架,分享下

未有心水車架啊
因為我本身係諗住去到會有成車俾我擇

不過我中意gaint 官網trc adv 1 kom果隻綠色架

有架岩既,去到直接問佢full set 6800報價就得啦
R下睇睇16k得唔得囉
6800之前crc xmas劈到仆街,冇記錯5000有得埋單

套裝車多除少補(正常係佢度買補反ⓤ upgrade 個差價就ok)

套裝車多除少補(正常係佢度買補反ⓤ upgrade 個差價就ok)

香港可以咁,幾正喎
BTW,講開6800劈價
新一代ultegra應該今年出
所以各位要買6800嘅巴打諗清楚
Rx-5r 留名
新手買第一部單車, 求指教,爬左好耐文!

20k樓下連運費(一手碳架), 最低買係唔係canyon E部, 仲有冇其他好介紹?
Canyon ULTIMATE CF SL 9.0 Total:$18,000(計埋運費)
https://www.canyon.com/en-hk/road/ultimate/ultimate-cf-sl-9-0.html
TXXX碳架, 全6800件 , mavic軨

Ridley FENIX SL ULTEGRA 官網零售商價:$21,500
https://www.ridley-bikes.com/hk/en/bikes/road/endurance/fenix-sl/136/fenix-sl-ultegra-r-fsl-02as-shiny.html
TXXX碳架, 非全套6800件 , 4ZARC23SL軨

Ridley FENIX CARBON ULTEGRA MIX 官網零售商價:$16,000
https://www.ridley-bikes.com/hk/en/bikes/road/endurance/fenix-carbon/140/fenix-carbon-ultegra-mix-fec-01cs-shiny.html
TXXX碳架, 非全套6800件 , 4ZA RC31軨

cervelo S2,S3,R2,R3, bmc teammachine slr02,slr03又點睇?
應該個價全部做唔到$20K樓下, 就算特價做到$20K樓下,都應該得全套105件/非全套6800件+雞軨

所以$20K樓下,一手碳架最好選擇應該係Canyon ULTIMATE CF SL 9.0, 岩唔岩? 各位巴打仲有冇其他牌子/型號推薦?

睇下巴打你鐘意踩山定平路
我個人推薦cannondale

踩平路先,但唔知遲下會唔會上山, 推薦supersix?

當然 新款SuperSix evo真係正到無輪
輕同舒適 個人認為aero bike真係冇咩感覺 得個型字 因為主要空氣阻力depent on人為主
有七至八成都係人
咁樣不如用兩千買套rapha著仲好過用萬幾買過aero車架 不喜勿插
同埋引用番SuperSix evo巴打講 今年SuperSix evo都改款 有aero設計 例如下管唔再係圓管
而係橢圓設計

睇下巴打你鐘意踩山定平路
我個人推薦cannondale

踩平路先,但唔知遲下會唔會上山, 推薦supersix?

當然 新款SuperSix evo真係正到無輪
輕同舒適 個人認為aero bike真係冇咩感覺 得個型字 因為主要空氣阻力depent on人為主
有七至八成都係人
咁樣不如用兩千買套rapha著仲好過用萬幾買過aero車架 不喜勿插

車架下管幾何好大分別

窄同尖個啲平路係順住去 好去好硬
feel到有道力向前

闊同方個啲就上山同舒服好多
得罪講句,唔係職業級,踩氣動/山架50k都唔知差唔差倒10s

星斗市民買車唔睇樣唔通真係睇人地marketing 果d數據咩

TT就真係明顯有差既
不過road bike la wor
精明的師兄會識揀既
得罪講句,唔係職業級,踩氣動/山架50k都唔知差唔差倒10s

星斗市民買車唔睇樣唔通真係睇人地marketing 果d數據咩

TT就真係明顯有差既
不過road bike la wor
精明的師兄會識揀既

星斗巿民買車唔係睇價錢先咩
貴車同渣車個時間差好遠
買左了
trek rb碳架加6800 件 12000
加個carbon刀" look" 6 千

total萬8

Look有出碳刀既咩
買左了

total萬8

Look有出碳刀既咩

唔係牌子look, 係碳刀轆
買左了

total萬8

Look有出碳刀既咩

我真係咩都唔識果d

張單寫 mavic carbon刀"鹿"

Look 係一個牌子
我相信你指嘅係刀軨

Look有出碳刀既咩

我真係咩都唔識果d

張單寫 mavic carbon刀"鹿"

Look 係一個牌子
我相信你指嘅係刀軨

孖域啲軨正野 性價比幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞