召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
換後波波線90蚊算平定貴

搭單問埋,剩手工裝腳踏幾錢到?

下,裝腳踏好易ja wor
搵fd借個六角匙扭緊就得,冇咩技術成份

有啲無六角匙嘅要用士把拿

你去問單車舖借工具應該唔洗錢

我老婆個cheap cheap giant flat paddle就係要用士巴拿裝

BTW,裝paddle時記住落grease

下paddle都要
我冇落
以為得saddle先要乍

paddle裡面都有bearling嘅

不過我都無落

如果係碳車,係唔係得headset, bb, 腳踏,hub要落grease, 仲有冇其他位要落?
各位巴打, 想買架二手單車由昆明踩到西藏, budget 3000以內, 唔使好好, 求推介

Standover Height
Range
29.3 - 29.9 Inches
Virtual Top Tube Length 25.1 - 25.5 Inches
Stem Length 10.2 - 11.8 Cm
BB Saddle Position 71.4 - 72.9 Cm
Saddle Handlebar 56.7 - 58.3 Cm

Actual Inseam 78 Cm
Trunk 65 Cm
Forearm 38 Cm
Arm 70 Cm
Thigh 58 Cm
Lower Leg 57 Cm
Sternal Notch 149 Cm
Total Height 184 Cm

痴撚線唔係應該咁遠程先要用得愈好咩?
踩踩下部車有咩事邊個救你

唔洗一定靚車嘅
有朋友四川到西藏用淘寶車一樣得
亦有啲癡線佬 好似佢咁http://www.worldjournal.com/4083066/article-%E4%B8%8D%E5%8E%BB%E6%9C%83%E6%AD%BB%EF%BC%81-%E5%96%AE%E8%BB%8A%E6%97%85%E8%A1%8C%E8%AE%93%E4%BB%96%E9%81%87%E5%88%B0%E3%80%8C%E6%9C%80%E5%AF%8C%E6%9C%89%E7%9A%84%E4%BA%BA%E3%80%8D/
唔洗用靚野嘅
換後波波線90蚊算平定貴

搭單問埋,剩手工裝腳踏幾錢到?

下,裝腳踏好易ja wor
搵fd借個六角匙扭緊就得,冇咩技術成份

有啲無六角匙嘅要用士把拿

你去問單車舖借工具應該唔洗錢

我老婆個cheap cheap giant flat paddle就係要用士巴拿裝

BTW,裝paddle時記住落grease

下paddle都要
我冇落
以為得saddle先要乍

paddle裡面都有bearling嘅

不過我都無落

如果係碳車,係唔係得headset, bb, 腳踏,hub要落grease, 仲有冇其他位要落?

理論上所有螺絲都要grease,因為驚第時扭唔返粒螺絲出來,同埋grease咗粒螺絲啜實d,所以其實對鞋個SPD clip d 螺絲都要落

另外碳纖part屎要用carbon paste,唔係用grease (累我要特登係Amazon貴一貴咁咪支carbon paste返嚟)

如果係alloy on carbon, d人話grease就OK
無知一問 java隻feroce 2017年款係咪唔掂?
利申新手 預咗俾人屌
HK$1399.00 (全新) 品名:VELOCE THOR 700C RB 

呢部點睇 (我知我窮L)
HK$1399.00 (全新) 品名:VELOCE THOR 700C RB 

曬錢買啲咁既嘢 jojo算罷
2手摺車2-3k有咩選擇
新人報道,之前一直係jojo,而家出左黎做野,有d小錢,想買架rb放工食完飯踩轉做運動。第一次買驚中伏所以想買架1手車,睇中左giant嘅tcr1同scr1,但係tcr1好似冇駛,scr1 size又好似最大都係得M,未必啱我。想問仲有冇其他差唔多價位嘅車推薦?
新人報道,之前一直係jojo,而家出左黎做野,有d小錢,想買架rb放工食完飯踩轉做運動。第一次買驚中伏所以想買架1手車,睇中左giant嘅tcr1同scr1,但係tcr1好似冇駛,scr1 size又好似最大都係得M,未必啱我。想問仲有冇其他差唔多價位嘅車推薦?

兩架好似價錢差幾千

要大部可以買歐美車

ridley noah
cannadale CAAD 10

巴打幾高呀?

巴打幾高呀?

巴打幾高呀?

TCR M size fit wor

巴打幾高呀?

TCR1 附近間單車鋪話賣哂

巴打幾高呀?

TCR1 附近間單車鋪話賣哂

第一次買係太遠買驚fail返唔到屋企

曬錢買啲咁既嘢 jojo算罷

先出去開post再入黎貼link會比較多人覆
各位巴打, 想買架二手單車由昆明踩到西藏, budget 3000以內, 唔使好好, 求推介

Range
Virtual Top Tube Length 25.1 - 25.5 Inches
BB Saddle Position 71.4 - 72.9 Cm
Saddle Handlebar 56.7 - 58.3 Cm

Trunk 65 Cm
Arm 70 Cm
Thigh 58 Cm

無錢

btw, 咁即係我要選擇29寸既轆?

不如順便出去旅遊台開個post, 再入黎貼link
多個post多個幫助

Range

Trunk 65 Cm
Arm 70 Cm
Thigh 58 Cm

無錢

不如順便出去旅遊台開個post, 再入黎貼link
多個post多個幫助

我記得以前高登有幾個踩入西藏post,巴打可以睇下

同埋睇discovery channel/national geo d人入藏都係踩d最平嘅giant merida,果d路真係mtb先掂。踩去曼聯打工果位巴打果架係我唯一見過嘅貴車

我係加拿大識得有條友踩碳纖rb由西岸踩到東岸,不過佢成班人一齊仲有幾架support car

Range

Trunk 65 Cm
Arm 70 Cm
Thigh 58 Cm

無錢

26 27.5 29 650b 700c 都可以
巴打 你幾時踩
小弟打算5月出發環亞歐非
奉上未上裝備嘅車比你睇睇
lapierre sensium 200 cp 掂唔掂

巴打你部車幾錢

我打算7月辭職去踩[/quote]

如果你係昆明買車出發的話 可以去giant門市買 中國giant有幾款鋁架旅行車 最平個款賣千九冥幣 有前後貨架
可以互相交流下
七月西藏係雨季 祝 武運昌隆
lapierre sensium 200 cp 掂唔掂

lapierre踩過aircode同另外一款爬山架

aircode好好踩

但爬坡個部唔記得係咪sensium

覺得有啲軟 唔好踩

睇跟咩件 105嘅話一萬鬆啲好似有(?

不過我覺得cp值一般般
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞