召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
咁多位巴打,而家D天氣咁凍你地出去踩會點保暖?

單車衫褲 之後加多件風嬲 再加多條棉褲

棉褲

Nike果d長褲 應該算棉褲掛

長袖車衫車褲,加風褸,連指手套同長襪(就到小腿咁長)
踩車最怕係食風凍,最緊要唔好俾風吹到入黎,keep住踩身體自然會暖

係要keep 住一定速度先暖, 如果踩下停下都係凍

停底再踩簡直係地獄

利申著短袖加風樓
咁多位巴打,而家D天氣咁凍你地出去踩會點保暖?

單車衫褲 之後加多件風嬲 再加多條棉褲

棉褲

Nike果d長褲 應該算棉褲掛

長袖車衫車褲,加風褸,連指手套同長襪(就到小腿咁長)
踩車最怕係食風凍,最緊要唔好俾風吹到入黎,keep住踩身體自然會暖

係要keep 住一定速度先暖, 如果踩下停下都係凍

見到啲阿叔仲係著單車衫我即刻除左件外套
請教下rb行c夾同碟beake有咩分別
用碟第時升級對鈴會唔會好少選擇

Brake

Brake

落雨分別應該好大
而家已經大把轆可以升級
但問題係究竟將來用QR定係through axles都未講掂數

Brake

落雨分別應該好大
而家已經大把轆可以升級
但問題係究竟將來用QR定係through axles都未講掂數

唔該師兄
咁想問下制動力同車重上分別大唔大
想問吓如果舊版 SCR2 配新裝 Tiagra 件賣出去做二手的話,應該定價幾多先合理?

同原裝價錢差唔多
因為買呢架車既人係唔會識分 d 件

三千上掛

4700可以叫三千五嘅

我會賣埋堆花生嘢同維修件
總計想推去四千左右

scr賣四字都難少少
不過都得嘅

係架車加埋其他嘢先四千
淨車四千 根本冇可能

Brake

落雨分別應該好大
而家已經大把轆可以升級

唔該師兄

制動力好視乎係cable定hydraulic Disc
重量係有分別不過focus已經整到部sub 6.8kg嘅 Disc

Brake

落雨分別應該好大
而家已經大把轆可以升級

唔該師兄

重量係有分別不過focus已經整到部sub 6.8kg嘅 Disc

唔該巴打 講到尾 都係錢既問題
啱啱踩左一圈頂唔順返屋企
喉嚨食晒風好痛

Brake

落雨分別應該好大
而家已經大把轆可以升級

唔該師兄

我覺得同C夾比

相比之下C夾根本無制動力

落山唔驚燒框
應該之後主流都係碟剎

Brake

落雨分別應該好大
而家已經大把轆可以升級

唔該師兄

我覺得同C夾比

落山唔驚燒框
應該之後主流都係碟剎

無知一問 rb啲hubs偷輕偷輕唔似mtb
行碟咁食力會唔會易啲打柴

我覺得同C夾比

落山唔驚燒框
應該之後主流都係碟剎

首先要解決集團炒車既問題

我覺得同C夾比

落山唔驚燒框
應該之後主流都係碟剎

首先要解決集團炒車既問題

一炒就隨時一街血滴子
是咁的 我喺肥花收架TCR
有人就用4000放架TCR composite比我
我都以為執到喇
點知佢話要郵寄,過數
我問佢可唔可以等佢收工交收
佢話佢返朝九晚十二 養全家
打撚死都要過數郵寄
咁我就話7點左右去到佢屋企樓下交收
但佢又話晨咁早攞嚟攞去架單車會比屋企人屌
最後都話要郵寄 入數
大家點睇
我都以為執到喇
點知佢話要郵寄,過數
打撚死都要過數郵寄
最後都話要郵寄 入數
大家點睇

唔買
我都以為執到喇
點知佢話要郵寄,過數
打撚死都要過數郵寄
最後都話要郵寄 入數
大家點睇

買二手單車野by post?
咪撚戇鳩。
仲要係車架,用下腦啦
擺佢電話/facebook相/dcfever id出黎,同埋車架相比我地,大家提防下

怪獸收皮
各位巴打快d去汁筍嘢

怪獸收皮
各位巴打快d去汁筍嘢

不了 最多剩低啲蟹貨垃圾

不過記得上次觀塘執笠個日

好似有$100蚊隻merida mtb山架
我都以為執到喇
點知佢話要郵寄,過數
打撚死都要過數郵寄
最後都話要郵寄 入數
大家點睇

買二手單車野by post?
咪撚戇鳩。
仲要係車架,用下腦啦

郵寄咁on9 how
斬件送過黎定送貨

巴打小心有詐 過完數蒸發

怪獸收皮
各位巴打快d去汁筍嘢

不了 最多剩低啲蟹貨垃圾

不過記得上次觀塘執笠個日

好似有$100蚊隻merida mtb山架

$100
RB 碟剎係大勢所趨
咁多年黎,碳框最大難題都係剎車邊
制動力不足/燒框等問題
一但轉碟剎,所有野都簡單化
前盒唔再用radial織法,尾軨NDS都行埋2x既時候
好收又夠硬好去左
QR 定 TA 都唔成問題,而家大把End cap換就改到
根本對廠黎講係行緊當年V制去全碟剎條路
以前油制偏重,而家基本上中低階油制都輕過線制
開發成本方面睇,最難係將油缸intergrated落槍手
同埋將隻鮑做細d輕d
槍手空間有限,油少易漲
車架內線,要拆撚哂鮑魚先裝到車又係好撚煩
但問題不大,Jamis,Specialized 都已經全碟剎
spesh今年未改Tarmac,下次大改就會放棄rim brake

外觀問題太個人/主觀,唔討論

乾燥平滑路面下, 制動力冇咩大分別

但當去到路面越差,甚至去到濕或者落雨,Disc Brake絕對俾到一致ge表現你

用Disc仲解決左碳Rim燒框的問題

至於槍手大細或手感,最新一代Dura Ace都解決左,低級D的款只係時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞