召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike

都唔差呀,換碳拎應該即刻踩得出分別

真心既 呢個車架真係算輕(唔係用黎sprint)
連軨大概重9kg 我都有巴打你咁既想法
但我都係估下 所以上黎請教請教

換咗碳拎先真係冇壞
遲d換車又可以裝落架新車到

師兄 咁換大概咩價位既上山軨好?

新人報到
單車經驗約20年
真正玩RB大概3年
現時架車係Giant TCR ALUXX III 成車無改
偏愛爬坡流(卷島既出現令我更愛爬坡)

想問各巴打 如果想upgrade..
應該換車架先right? 有咩牌子係呢方面比較好?
(Max budget 30k..當然小弟知道貴有貴玩 平有平玩)
但平時返工真係未必有時間成日出車
所以唔打算投資咁多(當然係因為要草錢上車!)

真心問

30k
查實都夠你買架 Specialized 成車, 10R 碳,
6800件, 再比錢買對鋁軨 - Shamal, Eurus, R0 果D都得

淨架既, R5都係30K有找.

你買SWORKS Tarmac都係標34xxx, 折埋大概30k 搞掂
自己有架R3, 近排換左10R Tarmac.
之前踩過2016 R3, 11R SW Tarmac, VENGE VIAS
Ridley Fenix, Helium SL

Ridley, 搭對c24 / 鋼軨線既軨會好踩D. 車架太硬, 用鋁線好撚辛苦

Cervelo 好撚舒服, 硬身D軨都得.
不過大陸造, 保養期又唔長, 無乜興趣再買.

Specialized 台仔造, life time. 抵屌好多
新款普通Tarmac已經用sw design,
行 internal seat post clamp ( Steel ), 輕d風阻低好多.
同埋用10r, carbon lay up踩落硬身好多。
舊款9r就狗也不屌...
11r多左ceramic speed bearing, 日本仔headset, Ti seat post clamp
SW輕身D, 上山彈性好好多, 硬得黎舒服.
10R 重D, 硬D, 但彈性爭好遠, 無咁舒服

踩山, 落對Mavic R-Sys / Ksyrium SLR ( 1355g ) 好踩又好睇

新人報到
單車經驗約20年
真正玩RB大概3年

(Max budget 30k..當然小弟知道貴有貴玩 平有平玩)

真心問

Ridley, 搭對c24 / 鋼軨線既軨會好踩D. 車架太硬, 用鋁線好撚辛苦

.

AGGER
點解可以咁硬

真心既 呢個車架真係算輕(唔係用黎sprint)
連軨大概重9kg 我都有巴打你咁既想法
但我都係估下 所以上黎請教請教

換咗碳拎先真係冇壞
遲d換車又可以裝落架新車到

師兄 咁換大概咩價位既上山軨好?

換對c24 /山貓 r0
換完唔洗再換
bianchi via nirone 7原裝車改啲咩可以明顯改善速度

軨 踏 鞋 人

人應該排第一

有做gym喇 唔好咁啦
鞋同踏真係咁大影響

唔係用clipless?

已經係用lock踩
咁姐係要換軨啦
bianchi via nirone 7原裝車改啲咩可以明顯改善速度

軨 踏 鞋 人

人應該排第一

有做gym喇 唔好咁啦
鞋同踏真係咁大影響

已經係用lock踩
咁姐係要換軨啦

有做gym喇 唔好咁啦
鞋同踏真係咁大影響

已經係用lock踩
咁姐係要換軨啦

可以換鞋 碳底食力好多

新人報到
單車經驗約20年
真正玩RB大概3年

真心問

30k
查實都夠你買架 Specialized 成車, 10R 碳,
6800件, 再比錢買對鋁軨 - Shamal, Eurus, R0 果D都得

你買SWORKS Tarmac都係標34xxx, 折埋大概30k 搞掂
之前踩過2016 R3, 11R SW Tarmac, VENGE VIAS

Specialized 台仔造, life time. 抵屌好多
行 internal seat post clamp ( Steel ), 輕d風阻低好多.
11r多左ceramic speed bearing, 日本仔headset, Ti seat post clamp

踩山, 落對Mavic R-Sys / Ksyrium SLR ( 1355g ) 好踩又好睇

謝巴打詳細分析! c24大概咩價位?

全部網上睇價 單車舖買貴至少兩成

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

mavic rsys 七千幾八千
slr就一皮五

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

岩岩我都睇過
Shamal & r0 比較合我心水

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

Rsys同sle個價調轉左丫傻佬
Sys做倒咁平我即去買

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

岩岩我都睇過

Rsys 冇後悔,山神

有做gym喇 唔好咁啦
鞋同踏真係咁大影響

已經係用lock踩
咁姐係要換軨啦

可以換鞋 碳底食力好多

已經係碳底
有無咩碳刀介紹?
唔想太貴 around 5-6k有無可能

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

岩岩我都睇過

Rsys 冇後悔,山神

仆街係wo

屌on9左 唔記得rsys高級啲
有無咩碳刀介紹?

淘寶刀
二手reynolds,HED
台仔刀
rubarstone (唔記得點串
token

記得仲有隻台仔刀配dt350s都係六千幾
可惜唔記得牌子名

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

c24 港行有保連巴價 $6789

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

岩岩我都睇過

C24 6K左右有交易 ( 9000款, 9100 款等下先 )

Shamal c17新款闊d, 但貴, 價唔記得
舊款shamal 6k around都有, G3 上山無 2:1 咁輕鬆
( hyperon ultra 都放棄G3用2:1 )

R0 除左重D之外都無乜問題
( 自己覺得 Fulcrum軨用鋁線 2:1 踩起上黎好辛苦好硬 ,
自己輕磅, 踩淋身d軨彈住上舒服d )

Ksyrium 好多拆車7k內, 之前見油麻地AJ有盒6K有找
自己用緊一對Ksyrium, 上山都ok, 尾軨碳線舒服d
重量同c24接近, 但設計上無c24咁易淆
唯一要彈既係貴(制膠同軨都係), 同埋條邊花左會好赤

而家用緊對19 Oseous 鋁軨, 4k但R0重量, 踩起上黎有驚喜
不過試耐D睇下條邊襟唔襟先

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

岩岩我都睇過

Rsys 冇後悔,山神

山神所見樂瞳

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

C24 6K左右有交易 ( 9000款, 9100 款等下先 )

乜原來c24以架咁平

多謝提供資料

新人報到
單車經驗約20年
真正玩RB大概3年

真心問

30k

細S tarmac fact 10r carbon 用家路過
真係好好踩
好踩過我部695
有無咩碳刀介紹?

比多兩千買二手zipp
Oseous 碳軨做緊7折
有38mm 痴, 38mm開口, 60mm開口, 60mm痴
折埋around 7k

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

咁抵屌, 行家咩價

c24大概七八千到

山貓 r0就五六千

slr就一皮五

咁抵屌, 行家咩價

連登咁多行家嘅
http://t.me/LIHKG_RB_Hit_Hand
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞