召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
有冇巴打呢排會喺CRC訂野呢? 想訂對Look KEO 2 Max Blade lock 踏,但唔夠85鎊免運費

我都想買lock鞋 但唔夠85鎊 有冇性趣夾份

岩岩計過我地兩樣計埋仲差10鎊

garmin有冇人用緊
有咩評價

Garmin邊隻?

利申:用緊500,520,vivoactive hr
有冇巴打呢排會喺CRC訂野呢? 想訂對Look KEO 2 Max Blade lock 踏,但唔夠85鎊免運費

仲有冇得跟單, 想買個頭盔
今朝踩左個半環港島
但係我係比人笑既
因為我仲未敢上lock

諗極都諗唔明俾人笑同上LOCK有咩沖突

上幾版先有人話唔上lock比人笑

笑人唔上lock真係好多餘
用咩關人忍事咩

山車新手表示放棄lock踏
炒車甩唔切lock飛撞山邊
用返釘踏

AM都還好

garmin有冇人用緊
有咩評價

510用家路過
510 係touch反應慢d之外無投訴
黎緊會轉1000
用strava好方便,Garmin Connect會屌老母
講起c夾,碳rim一濕水真係
唔好望咪錶,望你就慢ga la

c夾遇上Reynolds框+新cryo blue膠
DLLM 停得快撚過乾地
Mavic Exalith 水地又係痴線,濕左停得快過我對 Hope tech X2
請教下rb行c夾同碟beake有咩分別
用碟第時升級對鈴會唔會好少選擇

外觀問題太個人/主觀,唔討論

乾燥平滑路面下, 制動力冇咩大分別

但當去到路面越差,甚至去到濕或者落雨,Disc Brake絕對俾到一致ge表現你

用Disc仲解決左碳Rim燒框的問題

至於槍手大細或手感,最新一代Dura Ace都解決左,低級D的款只係時間問題

好大分別wo清

碟係一剎就dup停[sosad

C夾係勁大力禁落去先停

邊款c夾比邊款油碟先,頂級款+新皮應該唔大分別,都應該輕易lock wheel

係?

我剩係用過6800咋

油碟係frd部mtb度嘅 唔知咩碟

巴打,mtb條軚闊咁多,grip多咁多梗係好brake啦
如果係RB caliper vs hydraulic disc 乾地分別應該唔大

利申 hydraulic disc我都淨係踩過mtb 入到單車鋪係咁噤人哋RB d hydraulic brake 但踩未試過

夾單

Mavic Exalith 水地又係痴線,濕左停得快過我對 Hope tech X2

cryo blue膠好貴

R牌未試過
小弟不材,係落雨情況下只試過bora ultra,mavic
Bora濕水完全垃圾,禁死個制都係冇反應
Mavic Ex果條邊好撚癲 從此bora成為好天氣專用軨

巴打, 好呀 ,有冇TELEGRAM可以傾下? 我ID: Wing2509

有冇TELEGRAM 一齊傾下

巴打, 好呀 ,有冇TELEGRAM可以傾下? 我ID: Wing2509

add左你入谷

R牌未試過
小弟不材,係落雨情況下只試過bora ultra,mavic
Bora濕水完全垃圾,禁死個制都係冇反應
Mavic Ex果條邊好撚癲 從此bora成為好天氣專用軨

經常雨戰
bora / racing speed垃圾到呢
鞋碼都停得快過佢

add左你入谷

H1tommy
想請教關於碳架保養
1. 碳架係唔係都可以上蠟保護車身, 唔會有壞影響?

2. 除左seat通, stem, handlebar一定要落carbon assembly paste, 增加摩擦力鎖死外, 其他活動位e.g BB, hubs, headset, 前後變速器等, 係唔係落返grease潤滑返就得, 同鋁架車嘅活動位一樣咁保養?

我理解應該係 1.可以上蠟 2.岩
想請教關於碳架保養
1. 碳架係唔係都可以上蠟保護車身, 唔會有壞影響?

2. 除左seat通, stem, handlebar一定要落carbon assembly paste, 增加摩擦力鎖死外, 其他活動位e.g BB, hubs, headset, 前後變速器等, 係唔係落返grease潤滑返就得, 同鋁架車嘅活動位一樣咁保養?

我理解應該係 1.可以上蠟 2.岩

可以打蠟,無問題,有少少輕微花仲可以打到新既咁樣
想請教巴打關於單車旅遊問題

上年無做research,就咁膽粗粗去台灣買tcr slr2環島
乜野都揹在背脊度好辛苦

今年有親人想叫我去澳洲探佢地,咁岩新航open jaw機票又有平
想飛去墨爾本踩去悉尼,

但碳座通唔知點樣放行李好,加上澳洲好似好撚大,要踩百幾兩百km先去到另一個城鎮,會唔會買架二手山地單車去踝比較好
Help
買Canyon比錢方法唔覺有Paypal?
淨係見到Pre-payment同Credit card
最近買完Canyon嘅巴打可唔可以幫下手
thanks

telegram id: hyyhyyh

canyon官網,有頁係FAQ, 當中有專題講payment, 可以睇下有冇PayPal

上年無做research,就咁膽粗粗去台灣買tcr slr2環島
乜野都揹在背脊度好辛苦

今年有親人想叫我去澳洲探佢地,咁岩新航open jaw機票又有平
想飛去墨爾本踩去悉尼,

但碳座通唔知點樣放行李好,加上澳洲好似好撚大,要踩百幾兩百km先去到另一個城鎮,會唔會買架二手山地單車去踝比較好

TOPEAK 有似係卡C夾位
你可以搵下

如果direct mount
睇下thule pack n pedal tour rack
差唔多貴一貴

利申direct mount

乜野都揹在背脊度好辛苦

想飛去墨爾本踩去悉尼,

TOPEAK 有似係卡C夾位
你可以搵下

如果direct mount
睇下thule pack n pedal tour rack
差唔多貴一

利申direct mount

貴一倍
有冇人著diadora lock鞋? 覺得點? size有冇話偏大定細?
見crc 有對3x磅 好似幾抵屌
新手咩都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞