召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike

Scr 啦新手恩物
二手黎二手去隨時平手離場
Btw 唔好唔記得仲有一堆野要買
衫褲 頭盔 座地泵 前後燈

好嘅座地泵真係好緊要
同埋強烈推薦一買返嚟就搵conti gp4000s ii

Agger
踩山的話換埋 set 靚 brake pad
Swisstop / koolstop

我覺得個夾同線嘅重要性大過膠

踩山三樣都重要

因為個朋友話 你用個咁貴既車架
得105件 又冇靚軨 會好柒
我鍾意pinarello既黃色車架
現實身邊一個車友朋友都無要上黎問

你係5700定5800?
係呢到同個半職業嘅吹過水
我見到佢架daily commute 換咗5800(果陣5800啱啱出)
佢話同6800冇分别,係除左重量

5800 好撚抵用
手感同6800 相差真係唔遠

新post繼續討論
我係105 5800呀
就係覺得6800如果同5800差不多
都係落力啲操車先
同埋想問巴打們 如果軨方面
有咩建議 比較少爬坡
宜家係vision team25輪組

如果你踩個d路冇乜technical descend
可以試下玩大陸碳纖拎
我有對38mm (23mm wide), $700USD,踩咗兩個season,四至九月平均每兩星期上一次1000米嘅山(即係要落返1000米山返屋企),so far都冇事
我上網做research見到好都西人都攞大陸碳纖拎去d local race比賽
同埋對嘢真係堅硬,又堅輕,我果對佢話1360gram,性價比極高

我見到佢架daily commute 換咗5800(果陣5800啱啱出)

5800 好撚抵用

新post繼續討論
我係105 5800呀
都係落力啲操車先
有咩建議 比較少爬坡

可以試下玩大陸碳纖拎
我有對38mm (23mm wide), $700USD,踩咗兩個season,四至九月平均每兩星期上一次1000米嘅山(即係要落返1000米山返屋企),so far都冇事
我上網做research見到好都西人都攞大陸碳纖拎去d local race比賽
同埋對嘢真係堅硬,又堅輕,我果對佢話1360gram,性價比極高

用得USD, 我諗都應該係Hongfu呀 Dengfu之類
其實好唔好踩就好睇個hubs,
Novatec頂級果款/Chosen hub 已經可以好好踩
如果係淘寶買鈴,最好返香港叫某幾個師傅織,大陸人織鈴好撚求其
平民用 Novatec頂級 / chosen已經夠
有錢人先織Tune盒呀,Chris King果d啦
平民用 Novatec頂級 / chosen已經夠
有錢人先織Tune盒呀,Chris King果d啦

agger
對tb刀用緊chosen
上一手換埋陶瓷bearing

Novatec頂級果款/Chosen hub 已經可以好好踩
如果係淘寶買鈴,最好返香港叫某幾個師傅織,大陸人織鈴好撚求其

織軨要幾錢?
霖住買個台仔bartime花鼓黎織

5800 好撚抵用

新post繼續討論
我係105 5800呀
都係落力啲操車先
有咩建議 比較少爬坡

可以試下玩大陸碳纖拎

我果對係farsports,用ED hub,好似係novatec嘅高級版,原本諗再加錢上DT240,但成$1000USD,不如買reynolds好過

weightwennie forum冇人用dengfu 拎,所以我都唔敢試

5800 好撚抵用

新post繼續討論
我係105 5800呀
都係落力啲操車先
有咩建議 比較少爬坡

可以試下玩大陸碳纖拎

我果對係farsports,用ED hub,好似係novatec嘅高級版,原本諗再加錢上DT240,但成$1000USD,不如買reynolds好過

weightwennie forum冇人用dengfu 拎,所以我都唔敢試

我唔太肯定,
但Dengfu, Yoeleo 呢d應該比farsports出名
不過呢幾個大牌子都可以玩下,無印黎講qc做得最好

EDhub唔識,我諗一係Novatec一係Chosen代工貼牌

織軨要幾錢?

Bartime 直接搵榮記啦
我有一對,榮記買,
對hubs好撚順,
以我地呢d平民恩物 Zonda 為例,
比開左hub既Zonda順好多,
同埋幾靜,我鐘意
呢幾個月買左好撚多毒物
Garmin vector 2
Lightweight
S-works 6
Rotor qarbon
Etap

仲想買埋etap ceramicspeed 大6仔

我唔太肯定,
但Dengfu, Yoeleo 呢d應該比farsports出名

EDhub唔識,我諗一係Novatec一係Chosen代工貼牌

學到野
我對軨 花鼓等等呢啲真係一無所知

我唔太肯定,

farsports呢幾年做到都幾大,而家仲有三對拎係uci approve,另外英國site road.cc都有review過,好野嚟
yoeleo呢兩年都多西人用
呢幾個月買左好撚多毒物
Lightweight
S-works 6
Etap

好撚有錢
呢幾個月買左好撚多毒物
Lightweight
S-works 6
Etap

好撚有錢

又一個米王

我唔太肯定,

farsports呢幾年做到都幾大,而家仲有三對拎係uci approve,另外英國site road.cc都有review過,好野嚟

我又無咩睇外國織鈴網,一陣睇下先,
香港好少討論

我唔太肯定,

我又無咩睇外國織鈴網,一陣睇下先,
香港好少討論

英文site係得weight wennie多討論(亦多高手),我而家主要都係睇呢個。佢有個wheel building thread:http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=113&t=74564

我試過一次自己嘗試true條拎,不過越搞越衰,以後都係比錢人搞掂算

其實我都想問下有乜中文單車forum或者site係好睇?過去幾年都淨係睇英文site同forum

抵買?

抵買?

都抵

織軨要幾錢?

我有一對,榮記買,
對hubs好撚順,
同埋幾靜,我鐘意

正啊屌
你係bartime邊隻?
我睇中左佢隻rs101

同埋大約幾錢到
巴打織低框軨?

織軨要幾錢?

我有一對,榮記買,
對hubs好撚順,
同埋幾靜,我鐘意

正啊屌
你係bartime邊隻?
我睇中左佢隻rs101

同埋大約幾錢到
巴打織低框軨?

yes , 低框
model我唔係好記得,
榮記d框都ok的
遲下問返個朋友榮記個框邊間做先
"好似" 飛博
想問有咩抵玩炭軨
二手區有6/7000左右mavic cosmic

同埋有冇聽過一隻叫outplay
理個網幾平下,唔知信唔信得過?
https://www.bellatisport.com
想問有咩抵玩炭軨
二手區有6/7000左右mavic cosmic

同埋有冇聽過一隻叫outplay

Mavic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞