召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
想買新車但屋企冇位擺又唔想放迷你倉可以點搞?
有冇咩地方係可以擺單車 之前踩wheeler rts1

利申:住將軍澳

擺人地屋企
請問各位巴絲打,法例規定單車尾燈係咪一定要紅燈

當然
仲有size,擺位限制

巴打係邊到買?

上28bike睇下廣告 喺城門河邊的 (但係有人話黑店)

原來又有人問緊
我都睇緊呢架

五千蚊sora件嘅SCR1都okay嘅
二手都係兩千五到兩千尾

呢間未去過 黑唔黑就唔知啦

Push
有冇人去過呢間

淨係知一定唔係行貨(因為行貨入貨仲貴過$4880)
可能性: 水貨/翻新件砌車/拆車件再砌車/高仿

高仿就無乜可能 SCR仿出黎無錢賺

留意下隻比 後面係咪有code
如果比人磨左就

易發有兩間都話做緊清貨價(7折)
師兄們lock鞋平時係邊度買?

crc, 搵高Rating去買...
剛上lock, Shimano 鞋+踏+Cleat埋單唔洗HKD 1000

睇下之前嗰轉夾單走咗未啦,慳啲運費先

如果三樣都買, 正常會過GBP 85,免到運費

R540 + R088 < £85
請問各位巴絲打,法例規定單車尾燈係咪一定要紅燈

當然
仲有size,擺位限制

其實可以咁諗
你可以裝藍燈話係前面,又可以話係後面,咁我點知你係前定後?
當然有啲痴線佬係屎忽生喺前面咁我冇嘢好講
師兄們lock鞋平時係邊度買?

crc, 搵高Rating去買...
剛上lock, Shimano 鞋+踏+Cleat埋單唔洗HKD 1000

睇下之前嗰轉夾單走咗未啦,慳啲運費先

如果三樣都買, 正常會過GBP 85,免到運費

R540 + R088 < £85

買埋cleat clover啦

好撚有用 幫你慳返幾舊鞋碼嘅錢都似

直接換摺車踩啦

摺車唔夠快

擺人地屋企

擺過啦 比佢老母擺左落樓下垃圾桶

擺人地屋企

擺過啦 比佢老母擺左落樓下垃圾桶

新丁報到
二手giant defy 2 2011
3000蚊買唔買得過?
各位師兄
小弟想問下點查d件夾唔夾車,想試下CRC 買件換
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好
新丁報到
3000蚊買唔買得過?

我放左部2013 defy3
兩千七

比你參考下
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

最簡單直接就係睇係咪同一間廠 係就一定啱

個餅睇你部車幾速
例如11速就一定要跟返11速餅
因為唔同速個鏈距係唔同嘅

夾除左direct mount 要買返直夾之外
應該全部通用
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

個餅睇你部車幾速

應該全部通用

唔該巴打

最後想問下而家街舖拆裝大餅換夾果d 係咪都係一舊左右有交易

怕比人湯

自己砌應該搞唔掂
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

個餅睇你部車幾速

應該全部通用

其實唔止, 好多伏位
105同TIAGRA 10速唔共通
DI2 舊電池又用唔到新電件嗰啲

中過伏 好彩間野比我換
新丁報到
3000蚊買唔買得過?

兩千七

比你參考下

THX~
咁應該講價講到2500蚊都唔過份
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

個餅睇你部車幾速

應該全部通用

其實唔止, 好多伏位

中過伏 好彩間野比我換

呢個真係唔知
新丁報到
3000蚊買唔買得過?

兩千七

比你參考下

THX~
咁應該講價講到2500蚊都唔過份

可能我放得平

唔洗一日比人秒左
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

個餅睇你部車幾速

應該全部通用

其實唔止, 好多伏位

中過伏 好彩間野比我換

呢個真係唔知

4700 同7900 都係獨立既伏件
4700 用左5800/6800 既新設計 ( 拉線比 )
但行10飛,同58/68 唔兼容
但57/67/79 又舊design,都唔兼容
孤兒仔
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

個餅睇你部車幾速

應該全部通用

其實唔止, 好多伏位

中過伏 好彩間野比我換

呢個真係唔知

孤兒仔

但4600同5700應該兼容
5700年代好多所謂105但用4600 RD
各位師兄
想升級夾煞同餅

定係比單車舖裝好

個餅睇你部車幾速

應該全部通用

其實唔止, 好多伏位

中過伏 好彩間野比我換

呢個真係唔知

孤兒仔

但4600同5700應該兼容
5700年代好多所謂105但用4600 RD

原來係咁

其他牌子有無同樣情況?
啱啱無聊search下,4700並唔係大家想像中咁孤兒仔
6800 RD係同4700 shifter兼容
即係話5800RD都得

即係話5800RD都得

咁變10飛定11飛

睇波腳咁應該係11?
即係話5800RD都得

咁變10飛定11飛

睇波腳咁應該係11?

無野了
佢話都係10飛 cassette

無野了
佢話都係10飛 cassette

冇錯, 係10
根據我有限嘅知識,幾多個波係跟個shifter,個RD只係控制click幾多,所以有時mtb個RD rb都兼容,大前提係pull ratio一樣。同埋SRAM red 11 shifter用到10 RD。不過都係果句,個個case唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞