召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
大家點睇wilier cento 1 air?(UHC色)
準備買車,睇中理架。

求意見或其他好推介。

淨架幾錢?
呢隻色幾靚

17-19

同reacto team折完個價差唔多
新手一問 美記reacto 300掂唔掂?6-8k有冇其他好選擇?
新手一問 美記reacto 300掂唔掂?6-8k有冇其他好選擇?

唔差

8k可以搏下收部reacto4000嘅

btw, 我fd訂左f10,有部scultura 400你收唔收
giant scr1 應該配邊類headset?

upgrade?

唔建議換/改

想長玩直接買過部算啦

想換返原裝把手鵝頸, 依加一體式把手唔夠高

scr用一體式

咁咪跟翻原本個長度買就啱架啦

出現了
魔改 scr

架車二手收返黎架咋
搭單問埋 有冇需要定期落lubricant? 要嘅話用邊d好?

一定要定期洗drivetrain同落lube呀
唔好淨係落lube,一定要洗埋,如果唔係一樣好快蝕
通常每300km洗+lube,洗完架車會爽d

我第一部就係乜都唔理,1000km已經蝕洗要換chain換cassette

upgrade?

唔建議換/改

想長玩直接買過部算啦

scr用一體式

出現了
魔改 scr

架車二手收返黎架咋
搭單問埋 有冇需要定期落lubricant? 要嘅話用邊d好?

鏈應該最常落

我用開muc off隻team sky撚油
好香

謝巴打

upgrade?

唔建議換/改

想長玩直接買過部算啦

scr用一體式

出現了
魔改 scr

架車二手收返黎架咋

一定要定期洗drivetrain同落lube呀
唔好淨係落lube,一定要洗埋,如果唔係一樣好快蝕
通常每300km洗+lube,洗完架車會爽d

我第一部就係乜都唔理,1000km已經蝕洗要換chain換cassette

收到
有無人試過淘寶淘單車

月經問題
出去開post再入黎貼link會比較多人覆
最後決定
6800/force22?
邊個轉波準啲,快啲?
最後決定
邊個轉波準啲,快啲?

http://road.cc/content/buyers-guide/206225-head-head-shimano-ultegra-v-sram-force

買埋DI2 啦
最後決定
邊個轉波準啲,快啲?

http://road.cc/content/buyers-guide/206225-head-head-shimano-ultegra-v-sram-force

買埋DI2 啦

di2貴
美記
Retro 留明
最後決定
邊個轉波準啲,快啲?

買埋DI2 啦

di2貴

而家少少後悔當年冇上埋DI 2
最後決定
邊個轉波準啲,快啲?

買埋DI2 啦

di2貴

想上但真心太貴
最後決定
邊個轉波準啲,快啲?

買埋DI2 啦

di2貴

我想上di2都冇得上,個架唔可以internal cable
除非d線走出面但樣衰到爆
鑽窿又廢咗life time warranty
我170高,
Stem同handlebar 用咩size?
我170高,

個架咩size又唔講好難俾意見你
正路應該top tube 515 stem 100左右
Handling bar 40 or 42
做bike fit最準
我170高,

做bike fit最準

S
我170高,

做bike fit最準

S

最後決定
邊個轉波準啲,快啲?

買埋DI2 啦

di2貴

想上但真心太貴

雖然non DI 一樣都好快好準,但想爆車/上山冇曬力再禁個轉波制真係唔想
唉屌 頭先行過單車舖 話遲左出船
最快要都仲等到3月8先有
仲要唔肯定
我仲要等撚到幾時呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞