召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
想買campy bullet ultra 50 cult 點睇
好耐之前俾人呃錢買左大陸車
[img]hti/O31asNE.jpg[/img]

Cervelo campy呢個配撘真係好多TB貨
定律咁款
[img]hti/O31asNE.jpg[/img]

Cervelo campy呢個配撘真係好多TB貨
定律咁款

105+平踏
單車post巴絲打及其戰車

弦善盈 Ridley Noah SL 40
918RSR Cannondale Caad10
淺水浸膠籠 Giant Propel SLR 2
夢_ Pinarello F8
細粒膠 Cannondale CAAD10
叫乜向左走向右走野名好 Cervelo S2/merida 1000d
叫我文仔 Cervelo S5 VWD
路姆西 Specialized Roubaix
Gooner_HKG Ridley FenixSL
江河 Giant TCR SLR 2
san8888 NeilPryde Nazare
順圭 Colnago CLX3.0
慷慨任氣 Merida reacto 4000
港式奴工 Specialized Allez
立米薯仔 Cannondale Supersix
MandyStarz Time Izon AKTIV, Bianchi 928L
世界級男神 Specialized allez
隔岸食花生 Bianchi impulso c2c
十九化驗師 Cannondale CAAD10
祖新手 Canyon Ultimate CF SLX 2015
嗚呀不得了 無RBfuck Trek Session / Intense Tracer
Q bill IF custom Ti Crown Jewel
綠帽慘執 Ridley Liz
膠味雪糕 Giant Propel SLR
4P_F040 Ridley Noah RS
乳毛 LK 364
AIA麥湛天 Giant Anyroad 1 2014
B787 Colnago C59 54cm
行騙長官 Giant SCR1 痛車
識食之人 Giant SCR2 2016新手
4P_F040 Giant TCR Advanced SL
生駒_里奈 Giant TCR ADVANCED 2
相馬博臣 Giant SCR2 2013
天大地大 Ceepo mamba
酷愛張敬軒 Cipollini Bond
聯合組爸 Merida Reacto 5000 Lampre
PeterSagan S-works New Tarmac
言之命至 Giant TCR 1 2016
孖筋Ranger Giant TCR Pro 1 2016
乳交Seven Focus Izalco Max
小肥波 Canyon cf SLX Team mov
膠換one油 canyon urban 7.0 SL
藝高人向左走向右走大 Scott Foil Team Issue
RX_78_2 Fuji Altamira
Jcch18 lapierre xelius efi 100
本田梯丫佬 Tern Verge P18/Giant Defy Adv1
碌Seven大過身 Cervelo R3
八穿一 giant SCR1 (新手)
枯木前販 Giant SCR1
約翰史密斯 Ridley Noah RS
chobchu Gaint TCR adv / Time RXRS and ZXRS / Bianchi xr2
PaoloMaldini Specialized Venge
返唔到轉頭 Merida Reacto 4000 2016
M.栢達臣 Merida Scultura 7000-E
書生 Giant Defy 3 新手
NT-1 GIANT TCR SLR2
手機overheat Giant TCR SLR2 2016
J_Guilavogui Giant Atx 27.5
carries_u Cervelo S2
午夜奇蹟 De rosa avant2015
東甩個媽媽 look 695
公平女仕 Merida Reacto 500
SuperSixEvo Cannondale SuperSix Evo 2014
SandaraPark Merida Reacto 5000

有錯漏請更正

另外歡迎其他巴絲打留名
轉過嚟連登留名
理個網幾平下,唔知信唔信得過?
https://www.bellatisport.com

求意見
新手買第一部單車, 求指教,爬左好耐文!

20k樓下連運費(一手碳架), 最低買係唔係canyon E部, 仲有冇其他好介紹?
Canyon ULTIMATE CF SL 9.0 Total:$18,000(計埋運費)
https://www.canyon.com/en-hk/road/ultimate/ultimate-cf-sl-9-0.html
TXXX碳架, 全6800件 , mavic軨

Ridley FENIX SL ULTEGRA 官網零售商價:$21,500
https://www.ridley-bikes.com/hk/en/bikes/road/endurance/fenix-sl/136/fenix-sl-ultegra-r-fsl-02as-shiny.html
TXXX碳架, 非全套6800件 , 4ZARC23SL軨

Ridley FENIX CARBON ULTEGRA MIX 官網零售商價:$16,000
https://www.ridley-bikes.com/hk/en/bikes/road/endurance/fenix-carbon/140/fenix-carbon-ultegra-mix-fec-01cs-shiny.html
TXXX碳架, 非全套6800件 , 4ZA RC31軨

cervelo S2,S3,R2,R3, bmc teammachine slr02,slr03又點睇?
應該個價全部做唔到$20K樓下, 就算特價做到$20K樓下,都應該得全套105件/非全套6800件+雞軨

所以$20K樓下,一手碳架最好選擇應該係Canyon ULTIMATE CF SL 9.0, 岩唔岩? 各位巴打仲有冇其他牌子/型號推薦?

20k樓下連運費(一手碳架), 最低買係唔係canyon E部, 仲有冇其他好介紹?
Canyon ULTIMATE CF SL 9.0 Total:$18,000(計埋運費)
https://www.canyon.com/en-hk/road/ultimate/ultimate-cf-sl-9-0.html

Ridley FENIX SL ULTEGRA 官網零售商價:$21,500
https://www.ridley-bikes.com/hk/en/bikes/road/endurance/fenix-sl/136/fenix-sl-ultegra-r-fsl-02as-shiny.html

Ridley FENIX CARBON ULTEGRA MIX 官網零售商價:$16,000
https://www.ridley-bikes.com/hk/en/bikes/road/endurance/fenix-carbon/140/fenix-carbon-ultegra-mix-fec-01cs-shiny.html

cervelo S2,S3,R2,R3, bmc teammachine slr02,slr03又點睇?
應該個價全部做唔到$20K樓下, 就算特價做到$20K樓下,都應該得全套105件/非全套6800件+雞軨

所以$20K樓下,一手碳架最好選擇應該係Canyon ULTIMATE CF SL 9.0, 岩唔岩? 各位巴打仲有冇其他牌子/型號推薦?

睇下巴打你鐘意踩山定平路
我個人推薦cannondale

去到呢個level分別唔會太大
各有好處嘅,ridley出名frame硬同埋佢話係cobble stone test 過,canyon就靚仔又full group
所以去到呢個level真係睇你自己鍾意邊架多d
不過我會揀full ultegra group果架

去到呢個level分別唔會太大
各有好處嘅,ridley出名frame硬同埋佢話係cobble stone test 過,canyon就靚仔又full group
所以去到呢個level真係睇你自己鍾意邊架多d
不過我會揀full ultegra group果架

補充1:跟車來嘅鈴其實分別唔會好大,因為呢個level嘅車d廠係會預咗你自己換鈴
補充2:ridley d自家件其實真係唔差,我老婆架ridley跟車對ridley自家轆係用SHIMANO hub,唔知乜level但神奇地順
補充3:如果我冇理解錯canyon個steer tube個size係唔同,即係話你只係得好有限嘅stem可以選擇,除咗canyon外好似得ritchey會出呢個size(如果有錯請巴打糾正)

補充1:跟車來嘅鈴其實分別唔會好大,因為呢個level嘅車d廠係會預咗你自己換鈴
補充2:ridley d自家件其實真係唔差,我老婆架ridley跟車對ridley自家轆係用SHIMANO hub,唔知乜level但神奇地順
補充3:如果我冇理解錯canyon個steer tube個size係唔同,即係話你只係得好有限嘅stem可以選擇,除咗canyon外好似得ritchey會出呢個size(如果有錯請巴打糾正)

軨個到我諗遲下都會升去山貓。

係呀,canyon車個stem同handlebar好似話咩一體式定od2規格。
如果遲下可能要換岩size的stem/handle bar,選擇會唔會話太少,定都叫做有一定選擇? 係高登個邊都聽過下有人提ritchey有提供e d款。

睇下巴打你鐘意踩山定平路
我個人推薦cannondale

踩平路先,但唔知遲下會唔會上山, 推薦supersix?
上面太長唔quote
買車睇樣行先吧
狗樣+on9顏色溝埋,10k都唔撚屌佢 ga la係咪?

冇咩牌子情義結既,canyon cp值根本冇得輸,同價位屌打市面上九成車,只能怪香港班垃圾代理食水太撚深

買Canyon唔會有後悔,cp高,料靚

不過巴打預反日後改車某d parts選擇好撚少eg上面巴打提過既,而且波腳勾一定買訂多1set以上MUST
都係咁上下,諗倒係咁多了,有咩留反其他Canyon巴打補充反
仲有留意反Canyon架偏大
小心揀
應該係得ritchey同cayon stem用到,都叫有選擇嘅不過ritchey對於嚟講係貴嘢囉

BTW 2017 supersix EVO原來轉咗款,應該係用左16 himod 個模,所以應該幾正

利申 你見我個名都知我踩supersix
應該係得ritchey同cayon stem用到,都叫有選擇嘅不過ritchey對於嚟講係貴嘢囉

BTW 2017 supersix EVO原來轉咗款,應該係用左16 himod 個模,所以應該幾正

利申 你見我個名都知我踩supersix

好似zipp都有岩既size
BTW十分認同買車睇樣行先

我而家每次見到giant propel同ridley Noah sl都有d後悔

好似zipp都有岩既size

icic. 呢個真係唔知
BTW十分認同買車睇樣行先

我而家每次見到giant propel同ridley Noah sl都有d後悔

軨買得柒d都還好,個架買撚左個唔岩心水真係慘過食屎
岩岩入到去單車鋪話想揾架萬5,6 車踩公路
個老細叫我話番俾佢知我想要咩件咩架 佢幫我執

但我完全唔識

有冇巴打可以幫下忙推介下

如果我要碳架加6800 件 有冇可能 萬6 蚊內

要R下折應該可以
仲有留意反Canyon架偏大
小心揀

得170高,直接買最細個款xs size就得,唔洗煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞