召集LIHKG所有單車jj

1001 回覆
22 Like 3 Dislike

2. 其實新手應該用有無度數好? 0度難入易甩, 有度數既就易入易甩, 但又好似會太易甩? (無經驗上網睇到人咁講only)
3. lock 片係要另外買定買lock 踏/lock 鞋俾埋?

唔該哂各位巴打, 諗到再問

唔係有得較?

我買 Shimano Lock 踏會送鞋碼
CRC 買嘅話 spec / FAQ 會有講
想問下各位巴打宜家2手 racing7咩價位到?

求解答,新手驚比人老點

11s 700 +-100hkd,
10s 500+-100hkd
價錢 condition 睇你運氣
多數會跟舊tyre, 快拆不一定

唔該曬巴打
想問下各位巴打宜家2手 racing7咩價位到?

求解答,新手驚比人老點

11s 700 +-100hkd,
10s 500+-100hkd
價錢 condition 睇你運氣
多數會跟舊tyre, 快拆不一定

唔該曬巴打

有時見到標一千個啲可以叫佢收皮

不過操車軨寧願買merida對跟車 aero38
400蚊有交易

giant對RS11都唔錯
想問下新手上lock 係唔係用山lock 好?
聽fd 講個lock 百幾,鞋300就夠,有無咩牌子推介?Look?
想趁未踩慣普通踏就上lock 費事轉lock 時要練又易仆街,同埋改善下八字腳
利申:個fd 今日又0速停車唔記得甩lock

山lock易上手係因為個踏兩邊都lock得
除咗呢樣嘢,個人覺得兩者分別不大(in terms of上落)
我而家用緊XTR paddle

btw,炒多幾次你就記得幾時要甩lock架啦
好快甩lock就會變成自然

SH 51 就無乜分別,SH56 就好大分別

咁新手應該揀邊隻山lock 同lock 鞋? 有無推薦?
http://www.chainreactioncycles.com/mobile/hk/en/shimano-m520-clipless-spd-mtb-pedals/rp-prod3759
呢隻又如何?

果個SH56扣片係要另外買定買lock 踏/lock 鞋時包埋?

m520大把人用,OK嘅,最大分別應該只係重量 (我睇過有d人話XTR個contact point多d用力好d但我覺得係廢話,雖然我係用XTR)

SH56係要分開買,原裝跟sh51
老老實實我用sh51踩返工來回30km停n棧燈真係無問題
sh51夠用有突

XTR 好似 GBP 7x
巴打踩咗好耐車? 番放工都上lock?

平時踩車返放二都係lock 鞋
只係習慣左 無lock 唔係好敢踩 怕甩腳
Xt 踏用家
有無新手巴絲(啱啱入坑嗰啲)hea碌吐公
啱啱買咗部rb想搵人一齊踩

最近做廢青 閒日都可以出車
入左坑三年但仲係新手 得唔得
見crc Easton EC90 Aero 55 Tubular Wheelset做特價
好想屌 有冇巴打有用過呢對軨 屌唔屌得過?

勁抵屌
不過你預佢玩keep速算,上山以重量計都拖極有限

利申: 用緊reynolds strike 60刀,上波波唔覺同低框鋁軨有咩大分別,平路好爽,加速偏慢
睇中左架RX-5
有無人分享下?
唔同年份有咩分別(除左外表)
同價位(〜4K)摺車仲有咩選擇

有架二手,平放俾你?

Shimano SPD M520 GBP16.99
Look KEO Flex 2 Road Pedals GBP14.99
Look KEO Classic 2 Road Pedals GBP25.99
Time Xpresso 2 Pedals GBP24.99
Speedplay 好似要GBP30 up

1. 以上是咪都要配lock 鞋踩? 可唔可以着平底鞋踩? 全部都係雙面lock 定單面lock 但又好跣唔啱着普通鞋踩?
2. 其實新手應該用有無度數好? 0度難入易甩, 有度數既就易入易甩, 但又好似會太易甩? (無經驗上網睇到人咁講only)
3. lock 片係要另外買定買lock 踏/lock 鞋俾埋?

唔該哂各位巴打, 諗到再問

1. 可以著平底鞋踩 不過小心跣腳
得speedplay波板糖係雙面 其他單面

2. 無度數除非fit過車啱曬位 否則唔建議
有frd用0度佢話無位走盞
膝頭會幾辛苦

我用過黃同藍 覺得黃色啱新手多啲
因為隻腳有得扭兩下又唔洗甩lock
易唔易甩唔係睇鞋碼 paddle個度有得較鬆緊

3.係 要另外買 除非佢話送鞋碼

ps: 絕對建議買鞋碼套
否則落地行好快蝕
想換胎去邊間鋪好
想換胎去邊間鋪好

上網買 睇片自己學 平靚正
想換胎去邊間鋪好

一定要識自己換
想換胎去邊間鋪好

一定要識自己換

完全同意,求生技能

不過你地香港都好d,有乜事都可以搭的士
我有時踩果d地方連車都唔比入
想換胎去邊間鋪好

一定要識自己換

完全同意,求生技能

不過你地香港都好d,有乜事都可以搭的士
我有時踩果d地方連車都唔比入
見crc Easton EC90 Aero 55 Tubular Wheelset做特價

勁抵屌

利申: 用緊reynolds strike 60刀,上波波唔覺同低框鋁軨有咩大分別,平路好爽,加速偏慢

係咪上山都係睇重量多?刀反而多左多餘既重量?
利伸:唔識
屌對rc7幾時先到貨

好想踩啊

平時踩車返放二都係lock 鞋
只係習慣左 無lock 唔係好敢踩 怕甩腳
Xt 踏用家

我買果陣XT未出新款所以買咗XTR
巴打住香港?可以踩單車返放公咁好?
利申:唔係住香港所以先可以踩單車返放公

XTR 好似 GBP 7x
巴打踩咗好耐車? 番放工都上lock?

真係踩rb唔係踩咗好耐,三年到啦,每年平均踩1500km
習慣咗lock真係唔會想返轉頭
lock好快上手

勁抵屌

都係果句,隻腳最重要,除非你係環法踩頭十名

一般50mm碳刀頂多重1700gram,點都輕過(同最重要係硬過)跟車嚟果對SHIMANO RS10

勁抵屌

一般50mm碳刀頂多重1700gram,點都輕過(同最重要係硬過)跟車嚟果對SHIMANO RS10

之前對鋁軨1450g, 宜家對碳刀1630g

勁抵屌

之前對鋁軨1450g, 宜家對碳刀1630g

你對乜鋁可以咁輕
想放車
r0
碳架車
可以放到7k?
想入坑,睇中架美記reacto 400 fb見人放$6500
諗緊買二手定新車好
想問下178踩美記車咩size好?
點解我幾日都上唔到美記個網
想放車
r0
碳架車
可以放到7k?

得 剩係對r0都放到4k

勁抵屌

睇腳
操好對腳先講軨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞