召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
能力夠先講熱諴
大部分香港仔衰英文 多過衰熱誠
細細個去外國返黎個啲 肯prep 多數過

一齊努力學英文

知識/英文呢d基本唔洗講

去到last揀一定係講passion
正面啲睇 英文要求又係高到要native 要外國口音
係溝通上真係有需要 基本英文水平
落下苦功

英文唔好真係入到都好難頂得過training
能力夠先講熱諴

一齊努力學英文

外國大英文係first language+老豆老母有錢+大學自費讀aviation+考牌
返黎考cadet 0零度
入左行再笑香港local英文差無熱誠

0 難度?你就想

誇張左D
不過我又想知對佢地黎講可以有幾難
份工根本就係為佢地而設

好多ppl/ cpl都考唔到,更有d係入到都頂唔住畀人terminate.
能力夠先講熱諴

一齊努力學英文

知識/英文呢d基本唔洗講

去到last揀一定係講passion

個個CV都差唔多架啦
睇把口點講
留個名先 真心要操英文
利申: 自修讀緊bak本書
有冇巴絲報過YAA, AAEP, DACP, AIHK, 分享下學唔學到野
差唔多成個月冇人留言 推一推先
我讀緊U 非理科
對依家既我黎講 最大挑戰唔係理唔理科既問題 而係個英文程度
整體黎講英文唔算差 但oral同listening相對較weak
之前打pt儲左幾皮野 但煩緊用黎報exchange等自己去下歐洲練下oral定用黎考rpl/ppl
聽講入到cadet果d多數都有飛機牌, 我驚自己冇又好似輸蝕左d
我讀緊U 非理科
整體黎講英文唔算差 但oral同listening相對較weak
之前打pt儲左幾皮野 但煩緊用黎報exchange等自己去下歐洲練下oral定用黎考rpl/ppl
聽講入到cadet果d多數都有飛機牌, 我驚自己冇又好似輸蝕左d

有無study group可以join
我而家final year緊
搵咗啲關於飛機知識嘅書睇
其實有無啲咩係一定要睇或者一定要知㗎?
好迷茫
我讀緊U 非理科

大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗
我而家final year緊
搵咗啲關於飛機知識嘅書睇
其實有無啲咩係一定要睇或者一定要知㗎?
好迷茫

FAA's pilot handbook 有興趣再睇其他
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗
即係join果d類似載你飛一轉當係體驗既flying experience?
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗
即係join果d類似載你飛一轉當係體驗既flying experience?

有d flying school 係有得比錢比你揸特定鐘數 當然有instructor 帶住 或者有d做到可以飛solo囉 但呢d都係未有PPL
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗

有d flying school 係有得比錢比你揸特定鐘數 當然有instructor 帶住 或者有d做到可以飛solo囉 但呢d都係未有PPL

Solo 要class 2 medical,要幾錢
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗

考車牌都要學車先
學飛其實同學車一樣都係搵師傅book時間,咁學緊但係未考牌個d咪flight experience lor
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗

睇你邊個國家飛
唔同醫生都有唔同價
我讀緊U 非理科

make sure你搞掂個英文
宜家icao冇level 5 cx唔會收
我讀緊U 非理科

堅Lv5??邊到聽架?
我讀緊U 非理科

堅Lv5??邊到聽架?

堅lvl5,而且遲d個standard會再高d,details我唔記得太清楚但係類似係可以攞lvl5但係某幾個criteria(唔記得邊幾樣)一定要lvl6
唔好理邊度聽翻黎喇總之係堅
我讀緊U 非理科

堅Lv5??邊到聽架?

堅lvl5,而且遲d個standard會再高d,details我唔記得太清楚但係類似係可以攞lvl5但係某幾個criteria(唔記得邊幾樣)一定要lvl6
唔好理邊度聽翻黎喇總之係堅

Level 4 本身係俾班大陸仔啱啱夠飛,香港人再練一練level 5 應該唔難
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗

睇你邊個國家飛
唔同醫生都有唔同價

Casa 澳洲要1000港紙?
大把人冇飛機牌唔洗擔心
不過好多人有飛行經驗

冇飛機牌但有飛行經驗

睇你邊個國家飛
唔同醫生都有唔同價

Casa 澳洲要1000港紙?

係香港做好似1300hkd左右
係澳洲做我就唔知但係上網check應該唔難
留名跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞