召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
已經唔係物唔物理既問題
係連邏輯有冇都成問題, 好難救

膠都廢事俾,由頭到尾淨係得你自己講唔係讀理科就Pass唔到gfs written, 依家我就同你講唔係,事實上份野大部份都係簡單maths加計下時間。e.g唔同time zone搵返flight time.所以先顯出咁都覺得難就唔適合做機師

根住你自己就話好多機師都係文科出身 都唔知你講乜勁。

最後想話你知,好多人fail written係因為第二份卷,即係matrix考邏輯個份

利申year 2個陣得閑得滯去左考,冇prep過in去到leadership assessment

巴打過到compass test
笑撚死,班人唔識係度亂吹
連cx ka cadet 考既咁多關入面都冇考任何phy 既野居然吹到做機師要一定要讀理科

Sorry, 想問下邊位巴打講左一定要讀理科出身先做得?

GFS既筆試就係要讀過理科先識
但有幾個柒頭就話唔識就唔適合做機師

宜家又話冇講過,但PASS唔到GFS筆試架喎

咁究竟點架?????????????????
冇讀理科=唔識做GFS筆試= 唔識理科既ON9仔唔岩做CADET
但宜家又話唔係一定要讀過理科喎, 只係要基本, 但基本理科又唔夠用係GFS筆試,即係LOOP返第一句

LOGIC咁弱好難做機師架喎

btw咁你做左未
已經唔係物唔物理既問題

膠都廢事俾,由頭到尾淨係得你自己講唔係讀理科就Pass唔到gfs written, 依家我就同你講唔係,事實上份野大部份都係簡單maths加計下時間。e.g唔同time zone搵返flight time.所以先顯出咁都覺得難就唔適合做機師

最後想話你知,好多人fail written係因為第二份卷,即係matrix考邏輯個份

利申year 2個陣得閑得滯去左考,冇prep過in去到leadership assessment

Compass我覺得可以放鬆d做,update speed height heading 個task我自問做得一般都過到
已經唔係物唔物理既問題

巴打 有時啲野7左就唔好兜,好撚肉酸
詳情如下啦 睇你都係吹虛多,唔撚前文後理都會pass到?傻啦,邏輯咁撚弱,信都傻

好地地討論緊GFS既機師,有巴打反映份卷好難係因為要讀過理科先會填到,你就主觀咁覺得巴打係因為冇讀過物理所以就話筆試覺得難既就諗吓適唔適合做機師
跟住而家又話183cm巴打由頭到尾都話係佢講唔係讀理科就pass唔到,有啲矛盾,再者速率時間都要物理一部份,當然個個都應該識,但唔好假定文科仔就一定識。

仲有討論post就唔撚好起曬鋼 好撚肉酸
已經唔係物唔物理既問題

Compass我覺得可以放鬆d做,update speed height heading 個task我自問做得一般都過到

今年考唔考?

2 年都唔夠?不過tech 真係唔係咁重要

政府請見習機師wor

啱啱睇到

勁難,個筆試唔係讀理科真係交白卷

筆試都覺得難既,可以諗下適唔適合做機師

唔識physics maths去考cadet都已經夠on9

咁讀文科出身個班cadet一定係on9仔唔應該做機師
咩年代呀仲覺得做機師要理科出身
考cpl atpl 又洗唔洗去中學重新讀理科

讀文科代表唔識phy maths???
已經唔係物唔物理既問題

詳情如下啦 睇你都係吹虛多,唔撚前文後理都會pass到?傻啦,邏輯咁撚弱,信都傻

好地地討論緊GFS既機師,有巴打反映份卷好難係因為要讀過理科先會填到,你就主觀咁覺得巴打係因為冇讀過物理所以就話筆試覺得難既就諗吓適唔適合做機師
跟住而家又話183cm巴打由頭到尾都話係佢講唔係讀理科就pass唔到,有啲矛盾,再者速率時間都要物理一部份,當然個個都應該識,但唔好假定文科仔就一定識。

好似係183話唔讀理科就交白卷,但係佢之後又話唔洗讀理科,雖然好似分別係講緊gfs同埋cx/ka,但係我諗係咁所以令人產生誤會覺得矛盾掛 呢d討論post係咁㗎啦
已經唔係物唔物理既問題

嗯嗯

政府請見習機師wor

啱啱睇到

已經唔係物唔物理既問題

今年考唔考?

應該都有,個interview process好多年冇變。定你想問我本人會唔會去考

政府請見習機師wor

啱啱睇到

我math屎到仆街,得E
不過就算ATPL d數黎黎去去都加減乘除咋喎

我math屎到仆街,得E
不過就算ATPL d數黎黎去去都加減乘除咋喎

加少少trig啦,中4 maths都應該已經夠做
LM
由細到大都好想做機師,一直都有留意好多aviation 野,有玩FS2004, FSX
但冇乜方向點去prep, 到最近先的起心肝去報HKU SPACE 個course

利申今年engine Year 3, 諗住出年呢個時候報,到時應該會做完FYP
LM
由細到大都好想做機師,一直都有留意好多aviation 野,有玩FS2004, FSX
但冇乜方向點去prep, 到最近先的起心肝去報HKU SPACE 個course

利申今年engine Year 3, 諗住出年呢個時候報,到時應該會做完FYP

冇用
LM

冇用

你指HKU SPACE 個course?
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
請問各位有無BAK既PDF
我搵左好耐都搵唔到
感謝
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝
同求
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

BAK 應該無,JKI booklet 就有
聽返個CX cadet friend講話HR會問關於你以前所作嘅每一個決定,仲要問得好仔細,尤其是會問你大學讀嘅major同機師嘅duty有咩關係,又或者點樣幫到你prepare for cpp

一直玩開flight sim同睇開air crash investigation,最近先的起心肝溫BAK同操英文
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

我建議巴打儲少少錢買本Bob Tait或者Aviation Theory Centre出嘅BAK...
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

我建議巴打儲少少錢買本Bob Tait或者Aviation Theory Centre出嘅BAK...

實在太貴了
其實我見好多人都話bak比Pilot's Handbook of Aeronutical knowledge好,
巴打同唔同意
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

實在太貴了
其實我見好多人都話bak比Pilot's Handbook of Aeronutical knowledge好,
巴打同唔同意

套某機師一句說話 呢本書只要有能力幫你早一個星期成為機師 你已經回本有突
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

實在太貴了
巴打同唔同意

套某機師一句說話 呢本書只要有能力幫你早一個星期成為機師 你已經回本有突

又係個條友 Nigel Leung 下嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞