召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
160唔得 咁肯定 你點知?

寫明 160或以上

上CX website唔見 定你講緊第二間?

CX有個寫法係只要掂到panel上所有位就得,而佢有提及多數至少有160嘅人先掂到

咩男仔160都無?

我係真絲
唔怪得機師係仔嘅比例咁高
160唔得 咁肯定 你點知?

寫明 160或以上

上CX website唔見 定你講緊第二間?

CX有個寫法係只要掂到panel上所有位就得,而佢有提及多數至少有160嘅人先掂到

咩男仔160都無?

我係真絲
唔怪得機師係仔嘅比例咁高

真係差好多
15X 既機頭又真係好冇見過
差幾cm 就去試下
佢有機會 會比你試reach test
冇一定嘅

要請半日一日假去佢個reach test
如果完全冇可能都去試又太on9
差幾cm 就去試下
冇一定嘅

去試 唔好令自己後悔 加油絲打
差幾cm 就去試下
冇一定嘅

俾夠你156又真係差少少,除非你身同手好長
差幾cm 就去試下
冇一定嘅

佢個reach test係你報考cadet先安排比你? 定係有得send email 報reach test 睇下自己得唔得先

利申:唔高
差幾cm 就去試下
冇一定嘅

佢個reach test係你報考cadet先安排比你? 定係有得send email 報reach test 睇下自己得唔得先

cx 冇 158 可以唔洗諗
問左 HR
有人矮過 158, 過唔到cx,但而家做緊ka

利申 : 唔高
差幾cm 就去試下
冇一定嘅

問左 HR

你可以照報 cx, 但係可能in 都唔畀你in
Final year啱啱開始準備
想問係咪有tg group
除左Faa Bak , ace tech pilot interview
你地有冇睇開咩書準備
之前考過fail左stage2。其他戰友入曬去Cp74到78都有。
而家想重新組番個study gp,希望搵到程度差唔多的人。
有意Tg
@NnPw16

(u grad,join過Dacp, ai hk 同hku space,飛左60幾個鐘有license, 而家機場做緊,想人prep hx同gfs)

巴打我都fail左stage 2. 搵唔到你tg
@nondirectbacon
有冇現職巴打講下而家SO upgrade JFO 時間要幾耐?又話轉左long haul係2個SO所以又會耐返

新so會有 restricted p1,可以坐前面take off landing, 不過聽講係pm only...個牌無時限,你預坐超過5年啦
其實近年係咪易左好多?
見身邊都幾多朋友同學成功考到
其實近年係咪易左好多?

係咪易左唔知
但一定收多左人
十年八年前一年先收10個八個
聽人講依家好多都收左先
入到去唔掂再踢
唔知係咪真
早排有個captain黎學校講talk
話黎緊兩三年係big time
叫我地如果真係有興趣飛行既真係可以認真考慮下
其實近年係咪易左好多?

係咪易左唔知
但一定收多左人
聽人講依家好多都收左先
入到去唔掂再踢
唔知係咪真

其實好似11年開始,d人已經話big time,big 左好多年,不過咁樣變相都foul 多左人係fta
反而想知ka係咪冇咁缺人手,請人冇咁積極同慢左好多

好似話就算係cx cadet
train完番黎都可以apply ka
唔知關唔關事
其實近年係咪易左好多?

係咪易左唔知
但一定收多左人
聽人講依家好多都收左先
入到去唔掂再踢
唔知係咪真

其實好似11年開始,d人已經話big time,big 左好多年,不過咁樣變相都foul 多左人係fta

KA 根本唔需要SO 人地缺captain. 一個SO train到做capt最少要8年 DEFO 3年搞掂 加上全部short haul 根本唔需要cadet
差幾cm 就去試下
冇一定嘅

問左 HR

Ka 同Cx唔係姊妹公司?高度要求反而會唔同
其實近年係咪易左好多?

係咪易左唔知
但一定收多左人
聽人講依家好多都收左先
入到去唔掂再踢
唔知係咪真

好似話就算係cx cadet
[red]train完番黎都可以apply ka[/red]
唔知關唔關事

Train完可以揀去ka?

唔sure
但之前係國泰城聽過有人咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞