召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
我乜都無報都去到final in, 等消息

巴打有料 自己本身有溫書?

有,BAK,FAA温過幾次,CPL Jet system有初步了解
依家讀緊三大文科yr2 以前中學係讀純文科冇任何理科底仲要數學得lv3係咪好難讀得掂 同埋如果想出面報課程讀有冇咩推薦 同埋點樣入門入手會比較好?

同埋想問下有冇身高要求?我係女仔黎但得170cm高得唔得 加上又有200度近視 唉,好似這些機會不屬於我的

同埋入大學嘅航空青年隊會唔會面試有幫助?sorry好似問左好多野

其實香港有好多courses/ prog啱你join
HKACC
DACP
Hkyaa
AAEP
再唔係自費去外國solo

入手書: ATC嗰本BAK, 再唔係FAA BAK

講起dacp 根本係一個比出類拔萃嘅air cadet仔玩

點解咁講

幾10個位得10個位比街外人玩 其餘都係hkacc

如果想考cadet 報邊個prog好
雖然我都知未必收

入到的話肯定係DACP

個人覺得所有野都可以自己温,入program主要為識人同visit,不過我所有野報左兩年,一個interview都無 之後就入左acc

有,BAK,FAA温過幾次,CPL Jet system有初步了解

你係以睇閒書心態定記野溫書心態睇?

其實香港有好多courses/ prog啱你join
HKACC
DACP
Hkyaa
AAEP
再唔係自費去外國solo

入手書: ATC嗰本BAK, 再唔係FAA BAK

點解咁講

雖然我都知未必收

入到的話肯定係DACP

個人覺得所有野都可以自己温,入program主要為識人同visit,不過我所有野報左兩年,一個interview都無 之後就入左acc

巴打你入左acc幾耐?其實有冇幫助?

你係以睇閒書心態定記野溫書心態睇?

記,不過慢慢先知道咩係重要咩係廢野

點解咁講

雖然我都知未必收

入到的話肯定係DACP

極少,除左間唔中有pilot sharing,其他時間都係浪費人生
Interview拎來吹下話係我入唔到dacp既back up plan囉,格硬都可以話有soft skills學到既

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

唔飛點知你鍾意同適合?

點解咁講

雖然我都知未必收

入到的話肯定係DACP

極少,除左間唔中有pilot sharing,其他時間都係浪費人生
Interview拎來吹下話係我入唔到dacp既back up plan囉,格硬都可以話有soft skills學到既

入左幾耐?因為我見唔少成功由acc出來既機師都係由細細個已經玩,大個玩埋dacp 順理成章做埋港龍機頭
如果我依加18先入係咪冇用。。。
唉好後悔細個未對航空有興趣
依加我主要睇BAk pprune, 玩flightsim學realworld procedure 再理解唔同原理

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

For 自己清楚鍾唔鍾意飛就係

For interview 就唔係必須

雖然我都知未必收

入到的話肯定係DACP

入左幾耐?因為我見唔少成功由acc出來既機師都係由細細個已經玩,大個玩埋dacp 順理成章做埋港龍機頭
依加我主要睇BAk pprune, 玩flightsim學realworld procedure 再理解唔同原理

入左幾個月
無他既,我都係想內部報dacp,但有得必有失,要用好多時間做其他野貢獻比佢地

Bak就要熟架啦,要presentable

Flightsim 學procedure,你指飛咩機先
學jet procedure就唔建議既

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

For 自己清楚鍾唔鍾意飛就係

For interview 就唔係必須

我上面有follow up翻 指係用來自己有幾鍾意同合適

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

唔飛點知你鍾意同適合?

玩左幾多個鐘丫?btw,祝你成功

都係幾個鐘咋,應該呢個星期有消息,thanks

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

唔飛點知你鍾意同適合?

玩左幾多個鐘丫?btw,祝你成功

都係幾個鐘咋,應該呢個星期有消息,thanks

祝巴打成功

雖然我都知未必收

入到的話肯定係DACP

入左幾個月
無他既,我都係想內部報dacp,但有得必有失,要用好多時間做其他野貢獻比佢地

要presentable咁真要當書咁溫
巴打係讀緊書?用咩時間可以咁得閒溫哂去?
Btw 一路順風
收到email 下個月頭initial assessment
有無同路巴絲

入到的話肯定係DACP

入左幾個月

要presentable咁真要當書咁溫
巴打係讀緊書?用咩時間可以咁得閒溫哂去?
Btw 一路順風

梗係啦, 要熟過一般温書tim

我係讀緊書果時prep 畢左業先考
Btw 收到offer
各位繼續努力
Btw 收到offer
各位繼續努力

恭喜
留明
Btw 收到offer
各位繼續努力

恭喜 幾時去fta

應該係去L3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞