召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

又唔好講到一定要

無飛過都入到真係十屆難得一見

有無咁大影響

所謂飛過
玩下trial flight 都算既
Trial flight都未試過好難解釋你點解鍾意

好在當年九龍灣仲有嘅時候都玩過

叫做好過無

巴打有冇飛過

飛過就必須架啦

又唔好講到一定要

有無咁大影響

所謂飛過

sim

玩個隻sim同係屋企玩pmdg 737做take off/landing個分別其實大唔大

又唔好講到一定要

有無咁大影響

所謂飛過

sim

玩個隻sim同係屋企玩pmdg 737做take off/landing個分別其實大唔大

個隻應該有埋4D 更貼近真實?
過來人:搞掂英文已經搞掂八成

係香港讀書係咪英文好都有限 想去加拿大考PPL順便住半年浸下英文

係香港讀書係咪英文好都有限 想去加拿大考PPL順便住半年浸下英文

預幾錢做筆直?

個人覺得所有野都可以自己温,入program主要為識人同visit,不過我所有野報左兩年,一個interview都無 之後就入左acc

巴打你入左acc幾耐?其實有冇幫助?

極少,除左間唔中有pilot sharing,其他時間都係浪費人生
Interview拎來吹下話係我入唔到dacp既back up plan囉,格硬都可以話有soft skills學到既

入左幾耐?因為我見唔少成功由acc出來既機師都係由細細個已經玩,大個玩埋dacp 順理成章做埋港龍機頭
如果我依加18先入係咪冇用。。。
唉好後悔細個未對航空有興趣
依加我主要睇BAk pprune, 玩flightsim學realworld procedure 再理解唔同原理

入左幾個月
無他既,我都係想內部報dacp,但有得必有失,要用好多時間做其他野貢獻比佢地

Bak就要熟架啦,要presentable

Flightsim 學procedure,你指飛咩機先
學jet procedure就唔建議既

但真係鐘意飛既,有咩可能唔玩埋PMDG model
話說我玩flight intro飛c172比個pilot話我做landing做得靚做flare既時間唔似第一次飛(我估其他人可能好早就做flare)

我都有玩過fsx/dovetail/p3d
唔知係我無裝add on(部機太廢) 真係享受唔到個sim
但掛住飛個感覺就真既,呢段等去既時間我都會玩翻 練checklist

玩sim係對學飛有少少作用既
我果時都玩得多搞到真飛果時成日望gauge

飛vfr個陣你就知衰

預幾錢做筆直?

仲未諗呢個問題 不過依加日日上youtube睇關於飛機嘅英文片 同聽liveatc錄音 (至今KJFK有部分英文都仲未聽得明 佢地講得好撚快)

其實有冇人講下
差唔多空白背景
佢究竟會問我問到咩程度

其實有冇人講下
差唔多空白背景
佢究竟會問我問到咩程度

問好基本既野
Personality 同英文緊要d
心態好緊要
唔好覺得自己係去interview 去比人問你野
將佢看作為一個機會去話比人知點解你想做呢行
自然會放鬆到同埋說話會有自信好多
心態好緊要

好多人以為去面試係玩問答比賽識得鬥多野
Btw AI-HK有冇用
聽日有個career talk

倫敦金feel
Btw 收到offer
各位繼續努力

巴打除咗prep technical 有冇特別prep interview skills?
好驚grad咗又未入到cadet會俾屋企chur去返工

倫敦金feel

有friend上過 邪教

倫敦金feel

有friend上過 邪教

咁唔去了
本身中大 聽日揾左佢地講talk
心態好緊要

好多人以為去面試係玩問答比賽識得鬥多野

我覺得基本野要solid讀好FAA個本應該就夠

我都plan緊下年6-8月去加拿大CZBB考PPL
巴打諗住幾時去?

巴打諗住幾時去?

其實英文使唔使特登去外國讀書浸
睇國泰嗰幾條片
d cadet都唔使accent好勁
發音標準溝通到應該都OK

Dse oral 5** ielts speaking 6.5

巴打諗住幾時去?

睇國泰嗰幾條片

Dse oral 5** ielts speaking 6.5

最緊要讀音正確同流暢咁用英文溝通
Accent大把港式人港式口音啦
林鄭講英文都有香港口音架但佢英文一樣勁

巴打諗住幾時去?

睇國泰嗰幾條片

最緊要讀音正確同流暢咁用英文溝通
Accent大把港式人港式口音啦
林鄭講英文都有香港口音架但佢英文一樣勁

有個local既captain當年in果陣做group discussion
人地問佢做乜唔講野
佢直接同人講話睇唔明篇英文
最尾pass左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞