召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
好多同伴

準備左兩年,雖然覺得自己未夠tech

但都來緊呢幾日會apply
好多同伴

巴打加油!
等你好消息
好多同伴

巴打有冇參加過yaa dacp aaep果d
好多同伴

2 年都唔夠?不過tech 真係唔係咁重要
好多同伴

政府請見習機師wor
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

勁難,個筆試唔係讀理科真係交白卷
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

同埋佢要求perfect eyesight???
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

考physics?
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

考physics?

仲準備緊去考cx
但係見到佢請人,都係去試下先
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

筆試都覺得難既,可以諗下適唔適合做機師
其實兩次機會係都市傳說定係堅料黎
又聽過話3次機會

2次係真
有多既因為內部會mark 佢唔success 係因為其他原因 例如 緊張
呢類原因都會accept 你報第三次 第4次 第五次

我想問如果係咁既話,cx 既record 會唔會計落ka到?
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

唔識physics maths去考cadet都已經夠on9
好多同伴

政府請見習機師wor

啱啱睇到

唔識physics maths去考cadet都已經夠on9

咁讀文科出身個班cadet一定係on9仔唔應該做機師
咩年代呀仲覺得做機師要理科出身
考cpl atpl 又洗唔洗去中學重新讀理科
笑撚死,班人唔識係度亂吹
連cx ka cadet 考既咁多關入面都冇考任何phy 既野居然吹到做機師要一定要讀理科
連cx ka cadet 考既咁多關入面都冇考任何phy 既野居然吹到做機師要一定要讀理科

唔係一定要讀理科係真既,但係一d物理都唔識咁去考就真係會困難少少 cx/ka的確冇一part寫到明話考physics,但當佢考你techical野個陣你覺得佢唔會問d關physics既野咩
唔係話一定要識理科既,不過有啲基本野一定要識囉

Sorry, 想問下邊位巴打講左一定要讀理科出身先做得?

唔係一定要讀理科係真既,但係一d物理都唔識咁去考就真係會困難少少 cx/ka的確冇一part寫到明話考physics,但當佢考你techical野個陣你覺得佢唔會問d關physics既野咩

一d物理即係幾多? 識飛機點飛算唔算識物理?
technical野問咩會問一D冇讀理科既人會唔識既野?
唔係話一定要識理科既,不過有啲基本野一定要識囉

基本? 唔夠PASS GFS筆試喎
咪即係上面D人講既ON9?????

Sorry, 想問下邊位巴打講左一定要讀理科出身先做得?

GFS既筆試就係要讀過理科先識
但有幾個柒頭就話唔識就唔適合做機師

宜家又話冇講過,但PASS唔到GFS筆試架喎

咁究竟點架?????????????????
冇讀理科=唔識做GFS筆試= 唔識理科既ON9仔唔岩做CADET
但宜家又話唔係一定要讀過理科喎, 只係要基本, 但基本理科又唔夠用係GFS筆試,即係LOOP返第一句

LOGIC咁弱好難做機師架喎
已經唔係物唔物理既問題
係連邏輯有冇都成問題, 好難救
已經唔係物唔物理既問題
係連邏輯有冇都成問題, 好難救

膠都廢事俾,由頭到尾淨係得你自己講唔係讀理科就Pass唔到gfs written, 依家我就同你講唔係,事實上份野大部份都係簡單maths加計下時間。e.g唔同time zone搵返flight time.所以先顯出咁都覺得難就唔適合做機師

根住你自己就話好多機師都係文科出身 都唔知你講乜勁。

最後想話你知,好多人fail written係因為第二份卷,即係matrix考邏輯個份

利申year 2個陣得閑得滯去左考,冇prep過in去到leadership assessment

一d物理即係幾多? 識飛機點飛算唔算識物理?
technical野問咩會問一D冇讀理科既人會唔識既野?

唔洗咁defensive既 我都係想話要識d physics姐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞