召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike

要批咩?
唔係有錢比學員就開得咩

要cad 批學校,批返嚟嘅transition training, 批邊個負責訓練。香港啲航空公司所有嘢都要cad批㗎

一齊去 FTA
一齊返黎飛 sim
因航因龍GFS 就批,廚差唔會唔批啦?
唔駛請返 CAD 官先可以批到掛

其實簡單講 approval要分 facilities 同埋 Course
你用國泰既FTA Facilities 基本上就過硬
但Course 呢d野跟公司就無得走雞

咁依家係廚差跟因航,定係跟大陸「飛行員」嘅 training

同埋,唔好以為大陸就一定唔掂,國航一樣有cadet喺fta出嚟

大陸唔係免費讀大陸flight school
之後賣身比公司十幾年咩

好多都係外國train
海航好似係美國
之前FTA都好似有做過幾間中國野 咩四川航空上海航空

好似間唔中都有讀讀吓大學 quit u 去飛嘅

有中七入行既例子
但你預左人地一定問點解
而你有無信心可以說服到人

中七唔係問題,最緊要出得返來,cadet training 一定唔容易

呢個係
但對我呢啲窮撚都係專心因航同港龍

廚差會唔會玩埋大陸 flight school D 19 嘢咁
train 完簽10-20年死約

睇佢合約點寫,cadetship喺香港係唔可以bond

但要賠錢?之前GFS有個被人追百幾萬

唔同,民航gfs 受訓係員工身份,所以可以追

cadetship係獎學金,無得追。所以因航近年已經改晒合約話係借俾你,同以前唔同

原來係咁 即係而加啲cadet 爭因航錢直到完約

係,6年約

我哋舊制你喜歡幾時走都得,不過無鐘走條撚

要批咩?
唔係有錢比學員就開得咩

要cad 批學校,批返嚟嘅transition training, 批邊個負責訓練。香港啲航空公司所有嘢都要cad批㗎

一齊去 FTA
一齊返黎飛 sim
因航因龍GFS 就批,廚差唔會唔批啦?
唔駛請返 CAD 官先可以批到掛

其實簡單講 approval要分 facilities 同埋 Course
你用國泰既FTA Facilities 基本上就過硬
但Course 呢d野跟公司就無得走雞

咁依家係廚差跟因航,定係跟大陸「飛行員」嘅 training

同埋,唔好以為大陸就一定唔掂,國航一樣有cadet喺fta出嚟

大陸唔係免費讀大陸flight school
之後賣身比公司十幾年咩

唔係,我喺fta有2個特別熟,有個依家做緊省級民航官

廚差會唔會玩埋大陸 flight school D 19 嘢咁
train 完簽10-20年死約

睇佢合約點寫,cadetship喺香港係唔可以bond

但要賠錢?之前GFS有個被人追百幾萬

唔同,民航gfs 受訓係員工身份,所以可以追

cadetship係獎學金,無得追。所以因航近年已經改晒合約話係借俾你,同以前唔同

原來係咁 即係而加啲cadet 爭因航錢直到完約

train train 下踢走駛唔駛賠?
聽講控制塔要

因航港龍都唔洗

你係幾耐之前既事

CP 7X

去到咩stage比人term

Solo / MECIR / ATPL 最後一兩科都有

咁點解比人term 都攞到要攞既野

有人得晒所有野 返埋香港都冇合約

有個blog 有講 真心慘

你係咪開過個ig account?
唔係就冇野了
Btw如果真係想學野
Dacp定yaa好?
Btw如果真係想學野
Dacp定yaa好?

Apply晒 佢收左你先揀
過多十年,cadet 就只係預 captain 仔女玩
同黑警一樣,你係同事間個朵幾臭都好 (豬經緯)
你個仔都係會一畢業就有工開
唔想講到咁黑暗可以形容成由細到大都受到伯爺既薰陶,所以有濃厚興趣

洗乜10年,依家已經係啦,無計㗎喎,性格決定命運,人哋屋企點教同你哋出面不鼓勵思考嘅教育有得比?
過多十年,cadet 就只係預 captain 仔女玩
同黑警一樣,你係同事間個朵幾臭都好 (豬經緯)
你個仔都係會一畢業就有工開
唔想講到咁黑暗可以形容成由細到大都受到伯爺既薰陶,所以有濃厚興趣

洗乜10年,依家已經係啦,無計㗎喎,性格決定命運,人哋屋企點教同你哋出面不鼓勵思考嘅教育有得比?

某大型航空programme 咪個captain搞比個仔嫁囉 呢加個仔都龍仔FO lu
有冇人報左aaep有消息啦?
成日都見到啲cadet 開新iPad 想問下係國泰俾,定係借定係零用到扣?
成日都見到啲cadet 開新iPad 想問下係國泰俾,定係借定係零用到扣?

講到好似新入行嘅保險狗咁 又借又扣零用

因為一定要用tablet 上堂
留名學野, 其實YAA 點搵人INTERVIEW, 報左幾次都無得IN
留名學野, 其實YAA 點搵人INTERVIEW, 報左幾次都無得IN

我都想知
巴打你答問題嗰到寫幾多

我都想知
巴打你答問題嗰到寫幾多

around 250 喇 每題LOL

我都想知
巴打你答問題嗰到寫幾多

我應該多啲都兩次都冇
見上面巴打話400+ 係咪要咁多

我都想知
巴打你答問題嗰到寫幾多

我應該多啲都兩次都冇

睇你background

我都想知
巴打你答問題嗰到寫幾多

我應該多啲都兩次都冇

識人DACP都寫400+
我自己報咗YAA 都係寫咗400+ in咗等消息

我都想知
巴打你答問題嗰到寫幾多

我應該多啲都兩次都冇

識人DACP都寫400+
我自己報咗YAA 都係寫咗400+ in咗等消息

會考咩 唔關寫幾多字事 關內容事多d 點樣係一段入面show到自己有心學 真心想飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞