召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
唔好報 內部比班皇親國戚圍威喂的

我都聽過 不過好似係first batch姐 之後就會好d
利申:發夢聽到
終於搵到有關cadet嘅連登po
小弟而加yr2 準備緊考cadet
有讀緊FAA本野
巴打有冇其他書可以建議下
上面見到有好多fact interview 嗰啲可以點準備

歡迎巴打
FAA本PHAK有幾個chapter一定要好熟
technical questionnaire會出mc
但係啲terms可能會有啲唔同
因為佢跟FAA嘅standard
建議巴打買Aviation Theory Centre 本BAK incl. Human Factor
或者Bob Tait嗰本

thx巴打 除咗呢啲
係咪要熟悉啲飛機model 嗰啲有冇書讀到
我上網搵過但唔多見有呢類

認飛機都要熟呀
巴打可以上http://airliners.net係咁睇相
睇得多就搵到啲特徵幫你分到
例如wing design, cockpit windows嗰啲

btw 我仲讀緊yr1
你讀咩科呀?

我讀商嘅
中學phy m2底only

我讀文
中學乜science丶數底都冇
好彩讀過full-time aviation 都幾好
打咗BAK底

巴打報出面啲航空學校?

唔係呀 highdip in aviation嚟

歡迎巴打
FAA本PHAK有幾個chapter一定要好熟
technical questionnaire會出mc
但係啲terms可能會有啲唔同
因為佢跟FAA嘅standard
建議巴打買Aviation Theory Centre 本BAK incl. Human Factor
或者Bob Tait嗰本

thx巴打 除咗呢啲

認飛機都要熟呀
例如wing design, cockpit windows嗰啲

btw 我仲讀緊yr1
你讀咩科呀?

我讀商嘅

我讀文
打咗BAK底

巴打報出面啲航空學校?

我呢兩年都有報hkyaa 不過都冇消息
所以都係自己讀住先

thx巴打 除咗呢啲

認飛機都要熟呀

btw 我仲讀緊yr1
你讀咩科呀?

我讀商嘅

我讀文
打咗BAK底

巴打報出面啲航空學校?

所以都係自己讀住先

巴打知唔知自己有咩要改善呀?

認飛機都要熟呀

btw 我仲讀緊yr1
你讀咩科呀?

我讀商嘅

我讀文
打咗BAK底

巴打報出面啲航空學校?

所以都係自己讀住先

連面試都冇 都唔知衰咩

我讀商嘅

我讀文
打咗BAK底

巴打報出面啲航空學校?

所以都係自己讀住先

連面試都冇 都唔知衰咩

你填form嗰陣有冇花心思呀?
我自己每題寫咗400字左右

咁等返年先諗hx啦

我讀文
打咗BAK底

巴打報出面啲航空學校?

所以都係自己讀住先

連面試都冇 都唔知衰咩

你填form嗰陣有冇花心思呀?
我自己每題寫咗400字左右

我都有喎

認真? 啫係做緊flight ops 或者HX 人報先有機?
大家加油!
考到cadet 都要俾心機飛安全出番黎
唔知呢排仲多唔多terminate 人

利申:被terminate 過來人

都唔少呀 我聽埋聽埋都唔少 你都知fta某d instructor 有幾西

好似話鳩屌,未學預你識

你係幾耐之前既事

認真? 啫係做緊flight ops 或者HX 人報先有機?

Yes

Yes

發夢聽到有8個位比左自己人 如果好有信心其實可以報 仲有幾個位比外人
大家加油!

都唔少呀 我聽埋聽埋都唔少 你都知fta某d instructor 有幾西

好似話鳩屌,未學預你識

你係幾耐之前既事

CP 7X

Yes

發夢聽到有8個位比左自己人 如果好有信心其實可以報 仲有幾個位比外人

有料就唔駛做呢D位

原來好多野要自己俾
大家加油!

好似話鳩屌,未學預你識

你係幾耐之前既事

CP 7X

去到咩stage比人term
course fee以外

食住 保險 自己比
大家加油!

好似話鳩屌,未學預你識

你係幾耐之前既事

CP 7X

去到咩stage比人term

Solo / MECIR / ATPL 最後一兩科都有
course fee以外

食住 保險 自己比

食住都自己比
FTA冇50個都好難落樓喎
駛唔駛連去程機票都要自己出

住唔洗俾但唔包食都死 完全無allowance
專心因航算
對比得起錢嘅人 係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞