召集所有想考Cadet Pilot既巴絲

1001 回覆
26 Like 16 Dislike
LM
由細到大都好想做機師,一直都有留意好多aviation 野,有玩FS2004, FSX
但冇乜方向點去prep, 到最近先的起心肝去報HKU SPACE 個course

利申今年engine Year 3, 諗住出年呢個時候報,到時應該會做完FYP

引我笑?

笑位係邊?
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
請問各位有無BAK既PDF
我搵左好耐都搵唔到
感謝

我建議巴打儲少少錢買本Bob Tait或者Aviation Theory Centre出嘅BAK...

實在太貴了
其實我見好多人都話bak比Pilot's Handbook of Aeronutical knowledge好,
巴打同唔同意

套某機師一句說話 呢本書只要有能力幫你早一個星期成為機師 你已經回本有突

邊度有得買
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

我建議巴打儲少少錢買本Bob Tait或者Aviation Theory Centre出嘅BAK...

實在太貴了
其實我見好多人都話bak比Pilot's Handbook of Aeronutical knowledge好,
巴打同唔同意

套某機師一句說話 呢本書只要有能力幫你早一個星期成為機師 你已經回本有突

邊度有得買

Free resources: https://www.faa.gov/regulations_policies/handbooks_manuals/aviation/phak/
呢度有無巴絲有開study group
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

實在太貴了
巴打同唔同意

邊度有得買

Free resources: https://www.faa.gov/regulations_policies/handbooks_manuals/aviation/phak/

問緊bak
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

實在太貴了
巴打同唔同意

邊度有得買

問緊bak

https://www.amazon.co.uk/Ground-School-Aeronautical-Knowledge-Commercial/dp/1560276770/ref=sr_1_3/258-4370933-2716424?s=books&ie=UTF8&qid=1492046791&sr=1-3

我有呢本, 平D賣比你? 幾新下
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

實在太貴了
巴打同唔同意

邊度有得買

問緊bak

https://www.amazon.co.uk/Ground-School-Aeronautical-Knowledge-Commercial/dp/1560276770/ref=sr_1_3/258-4370933-2716424?s=books&ie=UTF8&qid=1492046791&sr=1-3

同bak 有乜分別
CX會係比較prefer 澳洲嗰邊嗰套standard,例如"landing gear" instead of "undercarriage"; critical angle = 16°,所以都係建議有得揀嘅話都係揀本澳洲出嘅
我有aviation theory center 嘅BAK有冇巴打想要?
同我最近3月尾報咗有冇人都係咁上下?
各位巴緣大家好
想問問大家幫手
我搵左好耐都搵唔到
感謝

實在太貴了
巴打同唔同意

邊度有得買

問緊bak

同bak 有乜分別

你學PPL既話實買架喎
hku me仔
想問下會唔會睇gpa
我得2頭
成份transcript得一科A range就係aeronautical engineering
留名
上網睇咗好多都係話你個人係點重要過你識幾多
唔係話知識唔重要,但如果一個啱人格但識少啲會比識多啲嗰個有優勢
利伸ATPL All Pass都係報cadet
上網睇咗好多都係話你個人係點重要過你識幾多
唔係話知識唔重要,但如果一個啱人格但識少啲會比識多啲嗰個有優勢
利伸ATPL All Pass都係報cadet

梗係啦, 入到去都係由頭學
但個人係點就改唔到
hku me仔
想問下會唔會睇gpa
我得2頭
成份transcript得一科A range就係aeronautical engineering

都係個句 佢要既人唔係死讀書 全部都A
最重要既係你既性格同你既熱誠
當然HR會有機會問你d成績點解咁差同埋你點應付個邊讀書既野
不過好難講話睇唔睇 但有機會捉住你黎問呢一點 睇你點答同應付個壓力
hku me仔
想問下會唔會睇gpa
我得2頭

都係個句 佢要既人唔係死讀書 全部都A
最重要既係你既性格同你既熱誠
當然HR會有機會問你d成績點解咁差同埋你點應付個邊讀書既野
不過好難講話睇唔睇 但有機會捉住你黎問呢一點 睇你點答同應付個壓力

執生
年半前apply KA
今朝突然收到invitation,反應唔嚟
我有aviation theory center 嘅BAK有冇巴打想要?
同我最近3月尾報咗有冇人都係咁上下?

想要本bak
Tg me Id:fatgea
年半前apply KA
今朝突然收到invitation,反應唔嚟

今個月開始收返cadet
我想問考打機果d test 可以點樣練?

skytest

借咗依本 係咪萬能?

skytest

要錢,有冇free software?

skytest

... 少少錢都唔肯比 叫你比錢去試飛咪更加唔洗諗

skytest

... 少少錢都唔肯比 叫你比錢去試飛咪更加唔洗諗

有無玩skytest既coordination test?我個個支針幾乎唔識跳,但係setting 已經校到好難,求教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞