[攝影企業] Fujifilm討論區(17)中幅新領域 Graphite添韻味

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我想問問大家顏色setting 會點set, 我地富士影唔影到呢隻色調(定其實呢類色係後製出黎?)

利申: xt 10 ,18-55 , 35.4
多謝各位

似tune 過~

Split tone 過

請問點set

LR Split tone 就咁睇似係 shadow灰色 highlight 灰-啡色 然後推低Clarity 再做少少Dodge and burn
利申:新手 有錯求屌醒
百記xt-2 $11xxx送64GB卡2粒副廠電保護貼
佢話唔係批批機都係made in japan 有啲made in越南或者其他地方 乜有啲咁既事咩

巴打 呢個價係淨body?

以為一定係 made in jp 問清楚先買
佢話唔係批批機都係made in japan 有啲made in越南或者其他地方 乜有啲咁既事咩

一定係body啦
其實咁驚做咩?個盒絕對有寫
拎到出黎見唔係JP咪唔要
買嘢前簡單check清楚係基本 何況成皮嘢

Body !
Xt-1 得支16.4
入唔入18-55好?
想影下寵物,同有時zoom去影遠野

遠野唔入tele?
反正都有枝16
16,35,55200

Tele咩意思?
55-200會唔會太遠?
我想問問大家顏色setting 會點set, 我地富士影唔影到呢隻色調(定其實呢類色係後製出黎?)

多謝各位

似tune 過~

請問點set

LR Split tone 就咁睇似係 shadow灰色 highlight 灰-啡色 然後推低Clarity 再做少少Dodge and burn

btw有咩方法用到LR? 唔計試用

多謝各位

似tune 過~

請問點set

如果相機內置chrome 效果係咪會有類似感覺
Xt-1 得支16.4
入唔入18-55好?
想影下寵物,同有時zoom去影遠野

遠野唔入tele?
反正都有枝16
16,35,55200

Tele咩意思?

Tele 泛指長焦距的lens
影寵物用返支standard zoom lens 18-55mm就得。除非你屋企成個動物園咁大,先用更長焦距的lens

你話想zoom去影遠野,咁有幾遠先?
生態攝影,飛機,賽車個類,
定十幾步距離個種遠先?

多謝各位

似tune 過~

請問點set

如果相機內置chrome 效果係咪會有類似感覺

好似要再tune d setting. eg nd+- darkness.
用緊 xt1 1855 kit 想試玩下廣角鏡,入 samyung 12mm f2.0定14mm f2.8 好

你會唔會諗住影星?
如果會,咁samyang 12mm is a good choice, 坊間review唔差
提提你支12mm係手動鏡,同埋收光圈後的星芒唔太靚

會啊, 主要都係影景

12mm will be your good companion
各位巴打,請問邊到會有多二手富士嘢睇?

遠野唔入tele?
反正都有枝16
16,35,55200

Tele咩意思?

影寵物用返支standard zoom lens 18-55mm就得。除非你屋企成個動物園咁大,先用更長焦距的lens

定十幾步距離個種遠先?

十幾步距離個種多
18-55係咪足夠

遠野唔入tele?
反正都有枝16
16,35,55200

Tele咩意思?

定十幾步距離個種遠先?

十幾步距離個種多
18-55係咪足夠

我玩玩下1855覺得唔夠遠,所以入左55200
1855段就用16mmf1.4同35mmf1.4取代
我都係新手影左相冇耐咋
https://flic.kr/s/aHskQJxyE1
依個相簿都係用55200影
xt-20 係唔係對焦都快的?

同xt2同級 重有對焦設定
鏡頭真係好難取捨
顧此失彼

18-55 太 DC feel,兩頭唔到岸
10-24 好但係個價夠我買兩支鏡
35 f1.4 主要覺得影人像好
18 f2 平平無奇

好sharp wo 除了重同光圈唔夠外, 已經是同焦段來講好好~

基本上所有廠跟機kit 都有 18-55
我有罪大 呢支唔係必買

16-55 sharp 好多 當然價都貴好多
有冇人有支90?

落過showroom試xt2個對焦速度,同我部xt10差唔幾渣喎
大家點睇50 230同55 200
個分別係咪真係值3倍差價

落過showroom試xt2個對焦速度,同我部xt10差唔幾渣喎

差極遠

如果現場夠光,未必試到
一係將focus mode校去 AF-C (continuous mode), 影一d移動中的物體,應該會分到兩者高低
大家點睇50 230同55 200
個分別係咪真係值3倍差價

Take a look.
http://www.fuji-x-forum.com/topic/940-is-xc-50-230mm-identical-to-xf-55-200mm/

In general, 55-200 has a larger aperture and build quality.

如果現場夠光,未必試到
一係將focus mode校去 AF-C (continuous mode), 影一d移動中的物體,應該會分到兩者高低

原來如此,間鋪就真係幾夠光,
係咪要試對落暗位,先分到對焦實力?

如果現場夠光,未必試到

原來如此,間鋪就真係幾夠光,
係咪要試對落暗位,先分到對焦實力?

插支35.4,對暗位就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞