[攝影企業] Fujifilm討論區(17)中幅新領域 Graphite添韻味

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
好難抉擇 各位巴打比下意見
入左好多post問 都係好迷惘
p.s. 新手第一部相機 影街景 日落 人為主 budget 5000-6000
想入無反 因為覺得有得換鏡會多d熱誠玩落去

而家比較過價錢 暫時有呢d心水(全部水貨)
Fujifilm X-M1 連18-55 $5,600
Fujifilm X-E1 連18-55 $4500
Fujifilm X-E2S 連18-55 $5500
Fujifilm X-T10 連18-55 $6000

上面d價都係http://price.com搵 唔知有無錯
本身想X-T10 但貴幾舊對學生來講都好多
所以唔想買錯or買貴
鏡頭應該無其他選擇? 個個post都係話18-55對新手最好
body就未決定 如果功能差唔多可能揀X-M1 純碎因為外型同平dd
各位巴打點睇

XT10啦,上面個兩部都唔知仲有冇貨

有冇去毒氣室拎上手玩?
玩完就出旺角行, 逐間問價, 好過信佢果啲網上報價
如果budget真係咁有限就唯有等二手

我上個月賣咗部XT10都係$3000
我諗而家都係咁上下價錢

二手我怕唔識check 有無問題 我諗住出store買起碼有幾日時間驗貨
btw如果上面個幾部有貨的話 值得考慮?

上面個兩部有都驚,舊電放咗係到咁耐
仲要水貨冇保養

Xm1唔同層次唔講
Xe1舊到離哂譜難啲買到
Xe2s同xt10難啲唔揀後者

x-m1唔岩新手玩?

Xm1 太入門

但我都新手 第一部相機

入xt10啦,唔洗諗

已買 好多制 睇到頭都痛埋
其實平時主要係用邊制多?
同埋平時影相係set唔同光圈,快門,ISO就夠?太多setting好亂
p.s. 新手第一部相機 影街景 日落 人為主 budget 5000-6000

所以唔想買錯or買貴
鏡頭應該無其他選擇? 個個post都係話18-55對新手最好
body就未決定 如果功能差唔多可能揀X-M1 純碎因為外型同平dd
各位巴打點睇

有冇去毒氣室拎上手玩?

我諗而家都係咁上下價錢

二手我怕唔識check 有無問題 我諗住出store買起碼有幾日時間驗貨

仲要水貨冇保養

Xm1唔同層次唔講

x-m1唔岩新手玩?

Xm1 太入門

但我都新手 第一部相機

入xt10啦,唔洗諗

同埋平時影相係set唔同光圈,快門,ISO就夠?太多setting好亂

睇說明書先,我就九成時間都用光圈先決

所以唔想買錯or買貴
各位巴打點睇

有冇去毒氣室拎上手玩?

我諗而家都係咁上下價錢

仲要水貨冇保養

Xm1唔同層次唔講

x-m1唔岩新手玩?

Xm1 太入門

但我都新手 第一部相機

入xt10啦,唔洗諗

將個四粒方向制set 晒做揀對焦點咁就簡單好多 其他野係q menu set
其實有冇講過xt20幾時開售,等得好辛苦

Xm1唔同層次唔講

x-m1唔岩新手玩?

Xm1 太入門

但我都新手 第一部相機

入xt10啦,唔洗諗

睇下facebook啲攝影page了解基本concept先喇
新手已買 XT10 1855
加入fuji大家庭

巴打買幾銀?

6k

巴打去邊度買?係咪水貨?
新手買左部xa2
想買支大光圈鏡 有冇咩推介
坑已入

利申: 前D90用家
坑已入

congratulations
新手買左部xa2

影景 有錢16.4 近7千
萬用23.4 5千幾
影人35.4
輕細平18mm f2
影星 samyang12mm 2千
新手買左部xa2

萬用23.4 5千幾
影人35.4
輕細平18mm f2

影人 一定係56.2!35.4慢成咁 仲配X-A2
新手買左部xa2

萬用23.4 5千幾
影人35.4
輕細平18mm f2

新手來講玩35好似好D
新手買左部xa2

萬用23.4 5千幾
影人35.4
輕細平18mm f2

新手來講玩35好似好D

咁你岩 但56.2真係好正
坑已入

Enjoy
Btw D90好機一部
新手買左部xa2

萬用23.4 5千幾
影人35.4
輕細平18mm f2

23.4唔洗咁貴
四千中有交易

Xm1唔同層次唔講

x-m1唔岩新手玩?

Xm1 太入門

但我都新手 第一部相機

入xt10啦,唔洗諗

睇下facebook啲攝影page了解基本concept先喇

唔知有無睇錯 係咪鏡頭同部body都有得set光圈?
你地係用鏡頭個光圈多? 光圈係咪主要用來影景深同細節?
另外iso係咪通常唔洗再set(除左好暗情況)?

Xm1唔同層次唔講

x-m1唔岩新手玩?

Xm1 太入門

但我都新手 第一部相機

入xt10啦,唔洗諗

唔知有無睇錯 係咪鏡頭同部body都有得set光圈?
你地係用鏡頭個光圈多? 光圈係咪主要用來影景深同細節?
另外iso係咪通常唔洗再set(除左好暗情況)?

你用XF 系列既鏡只會係鏡到set 光圈,XC 鏡就會用機身dial,
光圈影響曝光度 同景深
新手唔想煩平時影相全用auto ISO, 係影夜景長曝光先自已set 低佢
新手買左部xa2

水機?
how much
新手買左部xa2

萬用23.4 5千幾
影人35.4
輕細平18mm f2

23.4唔洗咁貴
四千中有交易

如果有12MM
係咪入1024會好過16.4
一枝F4 一枝大光圈
幾難揀
買左支56mm 好正
有時影野彈個!af出來係咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞