[攝影企業] Fujifilm討論區(17)中幅新領域 Graphite添韻味

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

XF 35 f2

唔該巴打
我網上睇過好似幾正咁
我有朋友推薦話買50mm鏡,呢枝35都ok?

初初玩定焦基本上所有地方都會叫你買呢支。
一手平二手更平貨亦好多
呢支等效焦距差不多50mm, 散景亦討好
唯一注意下最近拍攝距離下可能要收一至兩級光圈

好 唔該晒巴打 就呢支

點解唔諗35.4

同問。

單直唔夠? 35.4 好似再貴少少

35.4好似貴多2000
同上網睇評測好似差別不大(對我呢啲新手)?
所以暫時入35.2先
不過都唔該巴打們既提議

3k 真係好抵屌

屌,唔係WOR,原來同1.4差幾百

f1.4好在光學質素但對焦速度一般,慢慢影人像或者靜物黎講呢支係幾好的
f2 好在輕啲同爽啲,reasonably sharp

其實2個各自既優點都吸引 睇黎我去現場試清楚比較好
點睇50230
水貨千三蚊有
想買枝影下貓
依家得1855 走得太近d貓比我嚇走曬
定係儲錢買枝好d嘅
點睇50230
水貨千三蚊有
想買枝影下貓
定係儲錢買枝好d嘅

比多少少入枝 55-200 好過。
唔係踩場
新手買機買鏡集中發問區
https://lihkg.com/thread/113256/page/2?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

有無巴打幫手答下fuji個d
唔熟fuji
點睇50230
水貨千三蚊有
想買枝影下貓
定係儲錢買枝好d嘅

室內就55200

50-140?
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

35.4,
差幾百就唔爭在啦,全開都咁sharp
用緊xt1 1024 同 1855 , 應唔應該放支1855入番支35 f1.4

支18-55平時用黎影乜

35.4,

我都覺得係,35 f2 只係對焦爽 size 輕便同 weather resistance,但 35.4 經過一輪 firmware update 後對焦問題已比剛 launch 既時候已改善不少,而且光圈全開都依然夠利,size 亦唔算大枝,hood 亦冇前者咁樣衰。
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

準備洗多筆買鏡頭
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D

邊間?
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D

邊間?

肥花,cam 2都有
不過近期如果你係hsbc,會有回贈
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D

邊間?

肥花,cam 2都有

下次再問下先

啱啱百記 kit set 13280
肥花前1個月問 14310
唔知有無減到

百記仲有四舊電,兩張卡,UV filter, 芒貼, 腳架兩個

出糧去買
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D

邊間?

肥花,cam 2都有

下次再問下先

唔知有無減到

百記仲有四舊電,兩張卡,UV filter, 芒貼, 腳架兩個

出糧去買

肥花得64gb卡,1舊電
今日問完13xxx
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D

邊間?

肥花,cam 2都有

下次再問下先

唔知有無減到

出糧去買

今日問完13xxx

爸打邊間百記問

35.4,

我都覺得係,35 f2 只係對焦爽 size 輕便同 weather resistance,但 35.4 經過一輪 firmware update 後對焦問題已比剛 launch 既時候已改善不少,而且光圈全開都依然夠利,size 亦唔算大枝,hood 亦冇前者咁樣衰。

咁講好似幾正
想問係要更新枝鏡?定部機?

35.4,

咁講好似幾正
想問係要更新枝鏡?定部機?

枝鏡
就快入XT2 百記入

有乜注意

未買過無反

樓上鋪平D

邊間?

肥花,cam 2都有

下次再問下先

唔知有無減到

出糧去買

今日問完13xxx

爸打邊間百記問

旺角捐血站樓下果陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞