[攝影企業] Fujifilm討論區(17)中幅新領域 Graphite添韻味

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
本身有18-55,諗緊入唔入10-24好
各位巴打有乜建議

我都係 1855 + 1024, 準備入多支35.4 但係都係諗緊入.4定係入2好

睇你要大光圈定快對焦
利申: 用緊1024, 35.4
hihi上個月買完xt10,今日就出xt20

其實好早已經講左年頭發表。
似乎 x-e 系會淡出咁喎。
本身有18-55,諗緊入唔入10-24好
各位巴打有乜建議

我都係 1855 + 1024, 準備入多支35.4 但係都係諗緊入.4定係入2好

睇你要大光圈定快對焦
利申: 用緊1024, 35.4

咁都係要大光圈啦 我都知.4好慢 但係拎上手試無慢到話真係接受唔到
新手買xt1定xt20好
新手買xt1定xt20好

X-T20啦 始終用新sensor
有機換機:XT-20
冇機:X-T2
鏡頭真係好難取捨
顧此失彼

18-55 太 DC feel,兩頭唔到岸
10-24 好但係個價夠我買兩支鏡
35 f1.4 主要覺得影人像好
18 f2 平平無奇
鏡頭真係好難取捨
顧此失彼

18 f2 平平無奇

我有支1024之後支1855已經無用過
鏡頭真係好難取捨
顧此失彼

18 f2 平平無奇

買16.4啦咁
百記xt-2 $11xxx送64GB卡2粒副廠電保護貼
佢話唔係批批機都係made in japan 有啲made in越南或者其他地方 乜有啲咁既事咩
我想問問大家顏色setting 會點set, 我地富士影唔影到呢隻色調(定其實呢類色係後製出黎?)

利申: xt 10 ,18-55 , 35.4
多謝各位

似tune 過~

Split tone 過
佢話唔係批批機都係made in japan 有啲made in越南或者其他地方 乜有啲咁既事咩

唔係掛

唔係掛

唔係掛

有無高手知係咪真
用緊 xt1 1855 kit 想試玩下廣角鏡,入 samyung 12mm f2.0定14mm f2.8 好

你會唔會諗住影星?
如果會,咁samyang 12mm is a good choice, 坊間review唔差
提提你支12mm係手動鏡,同埋收光圈後的星芒唔太靚

唔係掛

有無高手知係咪真

要去fuji lihkg Telegram group 問下
鏡頭真係好難取捨
顧此失彼

18 f2 平平無奇

好sharp wo 除了重同光圈唔夠外, 已經是同焦段來講好好~
我想問問大家顏色setting 會點set, 我地富士影唔影到呢隻色調(定其實呢類色係後製出黎?)

利申: xt 10 ,18-55 , 35.4
多謝各位

似tune 過~

Split tone 過

請問點set
有無巴絲知嚟緊嗰支50 F2街價會係幾錢?

唔係掛

有無高手知係咪真

要去fuji lihkg Telegram group 問下

想入group 🙏🏻

唔係掛

有無高手知係咪真

想入group 🙏🏻

Please check whether the link works

https://t.me/fujifilmhkgi

唔係掛

有無高手知係咪真

想入group 🙏🏻

Please check whether the link works

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞