[攝影企業] Fujifilm討論區(17)中幅新領域 Graphite添韻味

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

另外你街拍用1.4 個兩支對焦都對死你

你只係識全開光圈街拍?

講緊對焦你講咩野光圈

如果係 35.4 夜晚街拍我覺得冇乜問題,至少唔會話難中焦。

你只係識全開光圈街拍?

講緊對焦你講咩野光圈

如果係 35.4 夜晚街拍我覺得冇乜問題,至少唔會話難中焦。

新機身會好啲既

你只係識全開光圈街拍?

講緊對焦你講咩野光圈

泛焦街拍呀

你只係識全開光圈街拍?

講緊對焦你講咩野光圈

泛焦街拍呀

你叻啦識zone focusing

講緊鏡頭又唔係講緊技術,比較鏡頭黎黎去去都係對焦,sharpness 同其他光學質素架啦大哥
23泛用過35係事實
23F2抵玩過23.4亦係事實
一味講畫質?
有冇考慮過WR size weight target consumers?
每枝鏡都唔同特點 有需要嘈咩?

講緊對焦你講咩野光圈

泛焦街拍呀

講緊鏡頭又唔係講緊技術,比較鏡頭黎黎去去都係對焦,sharpness 同其他光學質素架啦大哥

你講1.4街拍對焦唔夠快,咪同你講用泛焦,咁都唔講得?

講緊對焦你講咩野光圈

泛焦街拍呀

你講1.4街拍對焦唔夠快,咪同你講用泛焦,咁都唔講得?

"唯一缺點係近拍要收兩級光圈先sharp"

soft已經係一個大缺點,成3000蚊買支鏡返黎唔夠sharp真係有d慘,不如買支全開都銳利嘅35.4 or f2,依家買先2200-2500蚊肯定收到2手 。

街拍有人用35,有人用23,無話最神邊支,講到神嘅話你不如話23.4?

其實35 f2 近拍一樣有咁既問題

23.4對焦唔算慢囉

其實35 f2 近拍一樣有咁既問題

23.4對焦唔算慢囉

話時話我支23.4越嚟越嘈
同廠都有世紀大戰
10-24
同廠都有世紀大戰

每枝鏡都有唔同用途,嘈泥唔知做乜
唔做槽!買支16-55mm f2.8 最好,一支搞掂

冇錯

冇錯

一語道破

冇錯

一語道破

一陣可能有人又嘈枝 16-55 重不如用單反。
16-55 重不如用單反, 又冇OIS
lightroom vs GND
你地會揀邊樣(唔係成日用)
同廠都有世紀大戰

有火花討論下幾好呀
係唔想有人誤導新手姐
因為兩支f2 鏡都係有近拍全開唔sharp 既問題
優點缺點幾乎完全一樣只剩下焦距分別
[quote]同廠都有世紀大戰

有火花討論下幾好呀
係唔想有人誤導新手姐
優點缺點幾乎完全一樣只剩下焦距分別[/quote]

咁不如買35.4?平又銳利又大光圈
[quote]同廠都有世紀大戰

有火花討論下幾好呀
係唔想有人誤導新手姐
優點缺點幾乎完全一樣只剩下焦距分別[/quote]

咁不如買35.4?平又銳利又大光圈

你鐘意啦
係有人話支23 f2 風評唔好叫人買35f2
我有啲疑惑多口問句姐
Post 下相先
仲有廿日先出xt20 等到頸都長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞