[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區

1001 回覆
140 Like 63 Dislike
我同意
我相信編劇可以合理化到成個故仔情節接落去
佢咁講會唔會真係下集當冇事發生過
唔想呢集突破位白費晒
多謝stanley 蟹 同編審姐姐派糖安撫大家
以為呢集忘了情會著重笑點,點知只係輕輕帶過,重點係阿工個黑暗面,最尾個黑面後座力強到就算前面有嫦娥水水忘了情鳯鳳花鼓都笑唔出
我正式愛上你了 Stanley
阿工唔係追月
係追嫦娥
btw 希望下星期係緊接供水槽
唔好又停水 停起依個位
如果真係咁樣鋪排條線就會過渡得好靚

有套日劇交響情人夢又係上半部男主角視角,下半部女主角視角,用女主角彈琴個童年陰影過渡兩邊視角
其實工業不為人知的一面(秘密國度),應該講的是工業卸不下的防備。當我(觀眾)以為很了解他的時候,其實不然。呀工敏感多變的性格,令工水關係時牢固時脆弱。當初的秘密讓兩人彼此靠近了,令水更了解工。但秘密往往穩藏了不少信任與弱點。 有時秘密是關係的補藥,今集就成了武器。
這是總括了今集最後的一點小感想
(放錯隔離,現在重放這裏)
啱啊,唔好又好似以前咁嘻嘻哈哈咁耍花槍,咁就會顯得呢集毫無意義 我會選擇skip咗呢集當無睇過
其他線嘅以往經驗,答案係:係
David同阿叔上集鬧完交下集一齊坐低打邊爐,孝心上集兩個都懷疑自己對對方嘅愛下集又當咩事都無

如果下集無辦法延續今集阿工最後嘅情緒,又變返圍住水水轉嘅小學雞,會有啲可惜
希望龔水呢集既突破可以繼續落去
起碼俾水水感覺到阿龔真係好介意
開定新post
[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(2):
https://lihkg.com/thread/836487/page/1
其實蓮輝都有出現呢個問題,髮夾個集之後又咩事都無
咁難得整咗呢個突破位
加上Stanley 那黑面那低氣壓氣場大爆發演得咁好
真係當無野會好可惜
好似成日有啲上文唔接下理咁 希望下集唔好冇左呢條裂縫啊
其實個心好矛盾
雖然今集好虐
但真係寫得好好
講多咗龔業嘅內心 佢嘅人物色彩又豐富咗
相信佢以後除咗同水水有工水線
一定仲有大把位可以寫 冇理由浪費咗個咁好嘅角色
工水兩人嘅關係有暗湧(留左伏線 真相揭開之後珍妮分分鐘一舖收檔 )
以退為進都好嘅
希望之後有樓上講嘅水水視覺
都好想知道多啲水水嘅內心
畢竟佢起情路上都受過唔少傷
唔知佢ready好去認真開始新一段未
啱feel咪得囉
髮夾真心晒左
依家先睇返 尋日睇完預告仲以為最後都會係好sweet咁反cup,點知睇完仲心up,係心up到睇埋佢地ig都係好up戈種

Tvbanywhere回放功能居然無字幕 睇曹總講對白仲慘過考listening
真係好想知道更多阿水對阿龔呢個人嘅內心感受
開口埋口都話佢賤精賤精,又話佢cheap
但點解又要keep住那雙下巴天使?
點解籃球賽全世界都買送水輝贏,阿水又偏偏買賤精贏?
對於阿龔呢派成日係阿水身邊,又成日無啦啦係尋寶圖出現...
對於這一切一切,阿水究竟係咩感覺?
係煩?定已經係習慣咗?
真係係同事咁簡單?
我覺得係非常值得探討
我自己就唔會keep住同事送給自己嘅禮物囉

希望之後會出現阿水視覺
啱feel還啱feel
佢地之間仲有信任問題要拆
今日水水到最後又係誤解阿工
下一集係幾時
我個內心好忐忑 好辛苦
今晚睇唔到直播
而加返黎loop左幾次
廣告前其實都幾好笑
廣告後先真係黎料
龔燁去mary個位度爆佢同埋比jenny串完然後嘭mary門真係feel到龔燁有火
最後果段龔燁開頭黑口面跟住係mary面前扮無野同最後爆豪仔果度我覺得都幾好,
係中間阿龔電話鳳陽花鼓響果個位有少少突兀,而加好似又去返平時臨尾阿水覺得龔燁又係借佢過橋嘅ending咁

btw, 中間jenny去串龔燁果度阿龔個樣好唔甘心同勁不忿,特別去到最後Jenny講到佢屋企嘅時候佢好似嬲到想喊咁
同性同事送都可能會擺一排,異性同事送我諗直頭未必收啦,佢收左仲要keep住擺係房

阿水眼中嘅龔燁應該係個又cheap又賤嘅孝順世界仔 咁耐以黎都靜係聽過一兩次阿水真心佩服阿龔嘅口才同人脈

2. 痴漢阿工仲要特登匿埋喺保安哥哥後面偷拍
其實睇番呢度佢應該真係淨係諗住私藏嫦娥玉照返去自J,或者之後拎嚟笑水水
唔係特登影嚟畀曹總
6. 「係真唔係呀~」呢句反而我覺得係全集最sweet個句,阿工雖然把口成日笑水曹一齊過
但其實呢句睇得出佢自己都好懷疑究竟阿水係咪真係比曹總飛咗
7. 阿工完全未驚過Kenneth呢個勁敵 遲啲你就知死

偷影果下真係勁好笑 個保安仲要勁配合
佢開頭似真係想自己拎黎J 唔係曹總提起佢好似都醒唔起mary同曹總有段情咁 佢個os又係好笑 同埋最後曹總叫佢sd張相出黎佢好似唔多想 分明想收埋自己私人珍藏

4. 阿工入到cafe見到阿水即刻有個心虛樣 即係佢都知自己又激親水水
11. 工水又互拋送花

搵餐牌遮住自己係做乜野 擺明朝住你行過黎會唔會唔知係你呀 仲要同人講紮花好靚係咪送俾你 你爭佢紮花都未送返呀!!

8. 究竟點解阿工會有一盒難求嘅速熊(樹根)月餅

不要問只要信 熊家準二姑爺當然有佢嘅辦法

13. 久違了的偷入office,仲已經進化到講「welcome to your office」
14. 阿水點解會知阿工密碼
15. 呢度屈阿工請嘢飲其實真係濕濕碎,一貫小學雞鬥氣程度

阿水轉過黎果下勁有女主人feel,勁似啲經理個老婆突然踩上門突襲佢老公同秘書咁
btw, andy,peter,ivan而加好似有咩著數野就有佢地份咁

20. 龔爸話女朋友係阿工中學同學!!!阿may!!!

今集龔爸冇開名
龔爸次次打比阿水都係:你咪阿仔個女朋友,我認得你把聲呀
阿水次次都:邊個呀打錯呀
到底龔爸save阿水係咩名呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞