[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區

1001 回覆
140 Like 63 Dislike

21. 而家見到忘了情我都笑唔出
24. 阿工其實唔care忘了情畀人笑,其實唔care啲人叫佢industry,但佢好care畀人知道佢落難嘅過去。一個咁努力上游嘅精英,佢唔需要其他人嘅同情,佢需要嘅係別人嘅肯定。

本身仲以為忘了愛會係黑歷史會比人恥笑到劇終,而加
阿水話要擺上網佢完全係wfc,話比人笑佢承受得起

23. 有無人覺得今集就算個blog未爆出嚟,阿工對阿水都無之前咁熱情?

會唔會係阿水ig講左啲野搞到曹總打去話唔同阿工合作,佢當時係趕住去補飛?因為jenny踩上marketing搞完事之後阿清有提過下呢類野

26. 呢度其實睇得出阿工有啲睇唔慣阿水淨係諗自己,而無諗到阿工討好曹總係工作需要

咁在阿水角度睇又冇錯嘅,
如果公事上擺阿水上枱,(e.g. 仇太果次上籌款節目宣傳)阿水都仲可以幫你食左佢;
但而加係阿水嘅私人時間,阿水咁抗拒都唔係冇原因

28. 「熊若水小姐,你點解要咁做呀!我估唔到你份人真係咁小器,我信錯咗你!」
29. 呢句根本就係真心嬲,阿工個失望樣睇到好心痛
30. 重點係,阿工呢個咁封閉內心嘅人,真係曾經好信任好信任水水,相信佢唔會傷害自己
35. bam門虐到爆

呢幾段Stanley真係交到功課
阿水令龔燁重新對人有返信心覺得呢個世界仲有好人,但最後係比呢個人背叛其實仲傷過是但比個路人跣

33. 阿水見到阿工咁嬲其實已經即刻有啲內疚,始終阿工係佢心目中真係有啲地位

呢樣好可圈可點
雖然阿水係對阿龔有feel,
但係上次龔燁回歸做marketing總監坐高羊羊一級,羊羊咁唔開心阿水都仆心仆命去幫佢
阿水係個對個個朋友都咁好嘅義氣仔女黎,
有啲難摸清阿水嘅諗法

34. Jenny一定之後會瘋狂係阿工傷口上灑鹽

好耐冇試過覺得jenny咁黑人憎
但始終覺得Jenny唔敢玩太大,佢點都係比阿龔食住

31. 豪仔成日係人哋傷口上灑鹽,今集送嘢飲送咗三次都俾人鬧
44. 阿工笑住鬧豪仔真係好得人驚
45. 「首先吖,我係唔鍾意人叫我Industry。第二呢,我唔鍾意人提我嘅往事。仲有就係,要咖啡嘅話,我自己識買。」
46. 「要咖啡嘅話,我自己識買。」呢句寫得好好 充分表現出阿工乜都要靠自己,唔需要別人同情嘅內心性格

豪仔真係… 上次杯提子汁同今次啲咖啡
佢爆豪仔果陣有返種“我係一個主管級嘅人 唔該比返應有嘅尊重我”嘅感覺
同埋上一秒對住阿水仲笑笑口下一秒對住豪仔就
變哂樣
呢part我第一次係ig睇到啲人嘅剪輯片我O左咀心諗佢咁好火嘅

41. 阿工成個人氣壓都好低
47. bgm
48. 「見係你咋,今次算數」

低氣壓好charm
龔燁次次出場都自帶果個“又有陰謀”嘅bgm,今次轉左
同埋佢最後個表情好複雜
水水最尾個反應阿工應該預咗
中間發生件事之後第一次遇到水水未有心理準備點面對背叛自己嘅人 控制唔住情緒嘭門
後面水水補鑊再到阿工拎返曹總份合約已經有足夠時間比阿工做心理建設 衡量完發現都係愛水水多啲 就算動真火都決定算數
佢最後講到自己利用水水拎返曹總個合作機會就預咗水水誤會佢
一來唔想水水內疚 二來佢嘅自尊心都唔允許其他人同情佢
不過有啲野就算預咗都唔等於唔hurt

阿工又一次將兩個人嘅矛盾誤會攬晒上身
佢個人係真係好壓抑
有啲好似一開始嘅賤精咁
無論係利用阿水去接近曹總定對阿水嘅態度
仲要阿水嘗試接受曹總

面對一份冇回應嘅感情係人都會攰
有時候好難保持百份百熱情
但同一時間就算對方冇回應都控制唔住自己感情繼續中個頭埋去
我諗每個試過暗戀嘅人都喺呢個loop裡面兜兜轉轉過

如果編劇可以借今次機會寫阿工對住阿水又重新啟動佢個保護機制 雖然依然默默幫阿水解決問題 但唔再向阿水示好或者專登接近阿水吸引佢注意 令阿水發現少咗啲野 然後主動行返近阿工 咁好好啦
終於有少少時間睇下活動嗰日既相
同時見睇完昨晚嗰集心情沉重,睇返啲相抒抒壓(雖然我覺得都係之前放上黎嗰張最好)
唔知大家仲有無興趣睇,不過我都放埋上黎
我諗呀龔之後都係會扮無野,佢咁要面,點會比水水知佢懦弱既一面。
真心希望之後水水調返轉行近呀龔,不過老實講我覺得冇咩可能,至少短期內應該未必會,雖然呀龔係水水心入面係有份地位,但睇平時互動我始終覺得未係到好暗戀既程度
講得好中
短期內關係都未必近番 又點會阿水行近
回水之後一直都係阿工行近阿水 阿水做主動關心都係因為落注 阿水最多當阿工同事 朋友都未必係 琴日最後阿水都覺阿工係玩佢 誤會又深化 而阿水對阿工一直都係死賤精 冇咩特別事的話佢都應該好難踏出近行個一步

阿工對阿水信任一定少左 自我保護機制又開番 仲做唔做到之前嘻皮笑臉咁溝女 要阿工放開先講到佢地修復 而唔係好似而家倒退

佢兩個真係漫漫長路
最多當呀工同事應該唔會,始終講過"有feel米得囉",慢慢長路卻是真的,不過咁都好既,一齊之前有啲坡折,之後打風都打唔甩
佢臨尾有少少遷怒於豪仔咁 (雖然豪仔係抵比人鬧)
好鐘意你句“佢嘅自尊心唔允許其他人同情佢”
阿龔唔識表達又驚mary唔開心就唯有攬哂上第
嘭門果度佢真係好嬲
現實中可能兩個人就咁樣錯過,愈行愈遠
好彩呢套係電視劇,有情人一定會終成眷屬
雖然好貪心
我真心希望下週會再有龔水
特別去解釋一下呢個突破位點解接駁落去
如果學樓上講中,阿龔扮無野
真係會顯得超級奇怪
我會扮無睇過呢集

現家呢個moment,照正常邏輯,阿龔會繼續鐘意阿水但會如樓上講,自我保護機制再次被啟動,正常應該對阿水會冷淡咗喎

會否之後再有劇情講述令龔生知道一切都係jenny搞出黎/有某些事情令阿水知道龔生真係堅嬲呢?
係囉,阿水成日開口埋口都賤精賤精,咁按邏輯呢個女人應該好討厭對方先係,但轉個頭又要好好收藏著對方送比佢的雙下巴公仔

真係對人只係口中的賤精賤精咁簡單?
寧願咁樣慢慢長路去花時間描述兩位的心路歷程啊丶性格變得更立體化、從而真的愛上了再發力去追求幸福的過程等,都好過突然間寫到兩位一齊咗
Stanley同阿蟹一日還在劇組,我相信之後都仲大把好戲睇
希望阿水了解阿工多啲 之後有多啲feel 是旦一方表白先一齊 最好中間有呷醋位
顯得對方喺自己心目中重要再推到一齊都唔遲
阿龔係佢心目中係個特別存在呢點就無容置而
疑嫁喇,龔燁有一系列佢獨家嘅專稱(雖然都唔係啲咩好嘅稱呼

阿水把口就說不但身體好誠實 話就話冇可能但係就keep住人地個雙下巴天使

雖然龔燁默默為阿水付出好多但其實都係得Jenny知(因為其中有兩次龔生大鬧jenny office),
阿水心目中嘅龔燁好似從來都冇變好過(你見每次最後都係mary又誤會龔燁借佢過橋就知好感度係一至兩集入面坐過山車咁最後都係回歸原點)

正如上面啲人講,進擊的龔燁攻勢咁凌厲阿水都可以此帖零回應,熱情真係好易會冷卻
如果龔燁嘅冷淡可以換黎mary嘅覺醒會係好事黎嘅,始終而加其實睇唔出mary對阿龔有任何“鍾意”/“喜歡”嘅表現… (海邊岩feel果度似係俾人呃完先有嘅錯覺黎,因為下一秒佢已經否定自己
經過尋晚,睇黎真係要打埋final boss 前度may姐先會一齊到
都唔係嘅,要用不同事件鋪墊呀水用心靠近呀工,去理解呀工背後的心思。其實真係唔關前度出唔出現事。如果承接上集的餘震,工水關係變得更若即若離。呀水巳經將呀工的好當老馮,當要面對一種習慣的失去就有夠佢受架啦。
阿水嘅感情未覺醒之前,阿工做咩都會辛苦
希望快點有大突破
怕佢下集變冇事承接唔到 浪費咗呢個位
係時候寫下阿水視覺喇
阿水視覺都可以好多野睇 唔係次次阿工lead工水線
因為家明啲戲較呀蟹好而且搶戲,所以佢做主力。正如蓮輝一樣,都係大小姐負責帶戲。我估戲組咁計數(個人意見)
見到大家咁踴躍為工水打氣吶喊助威
仲要個個reply都好仔細分析劇情發展、角色心理
我覺得真係好搞笑,大家都好投入呀!!
點解會用搞笑嚟形容嘅
所以話劇審係要黎呢度追下post brainstorming下
點解今晚果集凌凌會扮到咁醜樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞