[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區

1001 回覆
140 Like 63 Dislike
其實阿水敢聽嗰三個字已經開晒綠燈啦
阿水頭髮係咪偷薄左, 好似無之前咁好睇
所以我覺得應該要在一起了
再拖落去驚變之前嘅潮善咁變煩膠
(我有啲唔係工水黨嘅朋友話覺得佢地最近出得太多,明明可以更進一步但龔生卻步搞到好似有啲拖
而且龔生同阿水拍拖之後應該都會繼續作死,仲要係變本加厲果隻
相信會同而加曖昧期一樣咁好睇
都唔出奇, 唔知呀MAY係忘了情定再之後呢
總之就出咗事令呀龔唔再相信人

本身我仲有諗過, 呀MAY同呀龔係同一類人既話
呀MAY就利用呀龔入黎接龍搵好路數
咁呀龔都可以利用返呀MAY, 令到水水呷醋, 令到自己承認自己係鐘意呀龔
(反正唔係害人, 又可以維持返呀龔善於算計既設定)
但跟劇情的話,呀工否定人性係因為呀爸信錯人搞到破產,呀媽走佬眾叛親離的關係,應該唔關呀may事
但佢地起埋一齊之前 我諗編劇要處理埋博香蓮輝先
照計就唔會三pair都係甜蜜蜜咁拍拖
應該要其他cp昇華到另一個階段先輪到工水
起碼博香要過左個細力風波先 可能會嗌交再和好 分分鐘求埋婚
蓮輝都仲有大龍生個關要過
仲有其他龍家 大學 熊家線
我諗都有排等
咁都唔一定係要阿may出賣佢 而係起利益面前佢揀利益而唔係阿工
咁阿工咪心淡 決心繼續努力上位賺錢就算
我睇緊愛回家第一輯,有一集都係講辦公室政治
下屬明知係死貓都照食,前提係大嘅會保住個細唔會被炒
老細明知係上司做錯都要下屬食呢隻死貓,因為要樹立上司威信,同埋第一輯係律師樓,為咗保護律師專業形像,有啲屎要LE硬食

成集都係講其實大家都知邊個犯錯,但各司其職內部搞掂去應付個客

其實呢啲辦公室政治好平常,就算真係講阿May害過阿工,都係令阿工信唔過佢兼學埋阿May嗰套,唔一定去到否定人性嘅程度

同埋我都唔想阿May係奸角,寫到佢同阿工一樣作風嘅世界女就最好
寫到佢同阿工一樣作風嘅世界女就最好
如果係咁 學之前巴絲話可寫啲同事又講下佢地好似 好襯又合拍 金童玉女之類 等阿水有啲危機感 面對下自己感情
做大嘅要細嘅食死貓即刻諗起工水當初相識嘅時候龔燁比左食死貓佢食
世界女感覺會係個好活潑嘅女仔
我唔知其他地方點,就咁睇連登就全部人都唔想佢哋咁快喺埋一齊
上次真命騙子個預告一出大家都話千祈唔好快表白一齊

不過編劇真係要小心處理工水嘅感情要連貫,我阿媽鐘意工水都話明明前一集兩個friend friend哋,下一集又打回原型

阿水唔妥阿工 > 阿工幫阿水 > 阿水阿工關係稍微好啲 > 下一集一開始阿水又變返好唔妥阿工
個關係不停咁loop
本身好咗但之後又會成日瘋狂誤會 廚房個到算唔算講出咗佢地之間嘅問題
阿工真心想幫水但水唔知 加埋聽野唔係聽表面 幻想有潛台詞 但呢一切都歸咎於阿水對阿工未去到完全信任 要有一件事令阿水甩左工唔好嘅印象
唔係只會一直loop
曖昧期最過癮嘅時期係大家估到對方心意但又未確認關係
關係有進展都唔一定要一齊 雙向暗戀都好正
一齊慢慢黎都冇問題
但可唔可以唔好又誤會
呢個loop真係有啲難搞
而加好似龔燁有多少少戲份果集就離唔開誤會咁
而加阿水應該仲以為龔燁係因為一個失戀嘅女仔先返黎,
而龔燁就要努力成為阿水心目中嘅男神
所以兩邊都冇進一步行動?
知道有誤會阿工就即刻踩上熊家解釋真係好man 雖然阿水例水例唔聽唔信唔理

我諗真係May先係兩個關係入大直路嘅轉折點
而家除咗世伯(但老人痴呆),無人知道真實嘅阿工係點,就算阿水其實都完全唔暸解阿工
搵返個睇通睇透嘅前女友出嚟點醒阿水就perfect
所以我覺得應該要在一起了
再拖落去驚變之前嘅潮善咁變煩膠
(我有啲唔係工水黨嘅朋友話覺得佢地最近出得太多,明明可以更進一步但龔生卻步搞到好似有啲拖
而且龔生同阿水拍拖之後應該都會繼續作死,仲要係變本加厲果隻
相信會同而加曖昧期一樣咁好睇
我唔知其他地方點,就咁睇連登就全部人都唔想佢哋咁快喺埋一齊
上次真命騙子個預告一出大家都話千祈唔好快表白一齊

不過編劇真係要小心處理工水嘅感情要連貫,我阿媽鐘意工水都話明明前一集兩個friend friend哋,下一集又打回原型

阿水唔妥阿工 > 阿工幫阿水 > 阿水阿工關係稍微好啲 > 下一集一開始阿水又變返好唔妥阿工
個關係不停咁loop
本身好咗但之後又會成日瘋狂誤會 廚房個到算唔算講出咗佢地之間嘅問題
阿工真心想幫水但水唔知 加埋聽野唔係聽表面 幻想有潛台詞 但呢一切都歸咎於阿水對阿工未去到完全信任 要有一件事令阿水甩左工唔好嘅印象
唔係只會一直loop
知道有誤會阿工就即刻踩上熊家解釋真係好man 雖然阿水例牌唔聽唔信唔理

我諗真係May先係兩個關係入大直路嘅轉折點
而家除咗世伯(但老人痴呆),無人知道真實嘅阿工係點,就算阿水其實都完全唔暸解阿工
搵返個睇通睇透嘅前女友出嚟點醒阿水就perfect
而家有誤會係工水必有情節
整理咗少少之前拍攝嘅timeline可以參考吓:
0813 雙下巴天使
0821 蟹劇本keywords:「打爛我啲」「你男朋友」「思即將成箱紅酒」「搞到我有損失」
0822 烤羊
0824 黑歷史要脅k先生
0824 龔爸同場
0906 曹總送花
0906 mandy同場
0914 anita同場

*冇標明內容嘅都係一般同場
仲有一個好了解阿工嘅係Jenny
喺lift嗰次阿叔同阿龔講野 阿水聽到佢地對話係咪都有少少反應
阿龔唔係因爲要立業先咩
0821,0822個兩場應該差不多呢一兩個禮拜出街
編劇唔好以為佢助過龔,我哋就會鍾意佢呀
前半話有心儀對象我覺得阿水有少少暗爽諗唔知係咪自己
但後面聽到話個女仔失戀佢有少少變左好奇想食花生(因為佢唔想承認全世界都認為佢失戀
但龔燁全程都係望住阿水,如果果陣阿水有回頭望住佢就好
不過其實睇番早期蓮輝都係少少進展之後又原地踏步
去到初戀系列先轉入大直路,但而家髮夾個謎都無follow up到
所以工水依家咁鬥下氣之後又無進展拖戲係好正常嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞