【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
都冇著數,嗰九個幾月要食多啲嘢,邊度嚟咁多營養?跟本冇乜可能生得出。
點睇落後國家
今日應該夜晚先出到故
等你
睇住溫布頓等你
樓主係咪諗住每個post頭一句都打無諗過開到x咁?
突破盲點
又有新po
原來巴打返左黎 之前第三個post爆左1001個排日日上黎睇你有無開4 巴打加油 我日日都會黎追post
傻啦 邊有咁恐怖

點會五個都係仔啊 點都有翻一兩個女啦
唔講都冇留意
下次我諗過啲新既開場白 (假若有下個post的話)
追返晒4未呀
第一百十一二話:『人臉識別』

我剛買了一部新相機,這部相機具有人臉識別功能,在偵測到人臉後便會自動計時兩秒後拍照。

我拿著新相機在家中左拍右拍,對焦還不錯呢。明天,找朋友們一起拍照嗎。我拿起放左桌上的相機,打算把它關掉並放回相機袋時,「嘟、嘟」、「咔嚓!」,一張只映照著牆壁的照片被拍下了。

什麼嘛!買回來不夠一陣子便壞掉了嗎?明天拿去電器店更換吧!
今日要大家等左咁耐,
所以出多個答謝大家

第一百一十三話:『GPS定位』

小學二年級的兒子經常嚷著要我買手機給他。這天他終於得償所願,開心得又叫又跳。其實,我也不是完全為了滿足他的要求才給他買手機的,是因為現時的手機附有GPS定位功能,令上班的我可以隨時檢查兒子放學後有沒有立即歸家。

完成了一份報告書的我看看手機,顯示兒子現在的位置是家中。我心裡剛想著「今天也很乖呢」,電話便響了起來,但來電號碼卻不是兒子的手機,反而是家裡的號碼。

「鳴鳴...媽媽!放學回家時...在小巷遇到一個拿著刀的叔叔,手機被他搶去了...」兒子邊飲泣邊說。

我警覺了起來,立即跟兒子說:「不要害怕,媽媽立即回來!你快點鎖好門窗在家中等我,知道嗎?」我拿著手袋,飛奔似的離開了公司,走進的士後我立即報警,但看著電話的熒幕,我才察覺到一件很重要的事...
第一百十一二話:『人臉識別』

鬼臉識別
個叔叔都喺屋企呀

第一百一十三話:『GPS定位』
佢重叫個仔鎖好門窗 RIP
如果個叔叔都喺佢屋企,個細路點打電話畀阿媽仲講到咁多嘢?

可能係個叔叔逼佢講,引佢阿媽返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞