【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
今日終於睇左上面有巴打推介過「雞皮疙瘩」,
風格同我譯既故好似,
全部都係真實感好強既故仔
想心寒一下既可以上youtube睇下
都難怪既 佢地果邊啲工作文化咁西
講起呢個系列 我都諗起有個關於跟蹤狂既故事
想分享但怕騎劫o左
日本又係一個典型好玩但唔好生活既地方
完全係
不過又怕又想睇
邊個?
好憎抄襲
大眼鬼痴喺高處嘅鏡頭

其實我好鍾意鬼眼爸爸
睇到笑o左
鐘意鬼眼爸爸+1 覺得佢好可愛
見到去死去死團即刻唔驚
支持
之前係日本住緊,一直淆底唔敢睇,返左香港追哂
香港也有鏡子和𨋢呀
呢d唔驚,一講到係間屋有野就淆
搭𨋢四面鏡其實會淆...
因為𨋢+鏡=鬼故
巴打分享下啦
真係唔怕俾大家騎劫,
大家入黎都係想睇故,
啲故係邊個出既又有咩所謂呢
我都有睇果個post
咁我搵啲係講屋入面有野既故
而家係咪冇咩四面鏡既𨋢喇?
我最驚係舊式大廈、𨋢門有塊玻璃睇到出面果種𨋢
第一百二十五話:『滿員的升降機』

拿著一打啤酒的友貴在地下大堂等待著升降機的到來。

「5...4...3...2...1...」升降機終於來了。(注:日本的地下是1/F而非G/F )

友貴的目光從顯示屏轉移到升降機門前。

「叮噹!」升降機門打開了。

升降機內站著約八、九個人,當中有男有女、有老有嫩。友貴站到一旁,想讓他們先離開升降機,但他們卻紋風不動地站著。

升降機內的老婆婆開口問友貴:「要乘搭嗎?」

友貴感到不妥,腦裡想著:「為什麼這些人都不離開升降機呢?明明已經到了地下。」,連忙搖搖頭說:「啊...不用了。」

升降機內的老婆婆臉上好像閃過一絲失望的神色,說了一句:「是吧?」,然後升降機便徐徐關上了。

此刻,顯示屏上竟然寫著「B」,但是據友貴所知,這座五層高的住宅大廈並沒有地下室,那麼,升降機裡的人到底是到哪裡去了...?

友貴不敢在大堂停留,只好一口氣跑上四層的樓梯回家。
一講車立有鬼故 就出左
第一百二十五話:『滿員的升降機』

一講車立有鬼故 就出左

特別為你而出呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞