【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
咪啦 陣間睇睇下個鬼故po沉咗 佢地問你追故點算
夠啦唔好加太多幻想
不過早排無聊睇SIRI既恐怖故都真係幾恐怖
我真係好鬼怕siri或者google home呢類o野
最恐怖有個係話兩個人跟住SIRI踩單車去附近油站搵廁所
之後見唔對路停左前面原來係斷崖黎
之後SIRI仲話只差一點點
好恐怖
被附身的siri
希希呀希 希呀希呀希~
咁陰毒引人去死
最記得係呢個
因為比較特別同寒左一寒(睇原文果陣)
其他好多都係大同小異,例如半夜SIRI自己講野
或者答D奇怪答案之類
然後一齊跳十字步
太陽猛烈時就係追post好時間

之前返工聽過啲同事講過類似
公司係25樓 一入到個升降機禁幾下都無關門
都無乜為意 因為果到係比較舊
之後去到18樓突然停一停 禁乜都無反應
突然急降五層去到13樓又好似平常咁
18樓果度有人係出面禁停左部升降機
山田巴打出文前有冇人分享下自己/聽過既奇怪經歷
係無 成程都無人入亦無開過門

但係好似話勁d嘅先可以俾你睇到佢想你睇嘅樣
你咁講我諗起幾年前一次覺得古怪o既體驗

好幾年前某日放假同屋企人去睇文物展覽

主題只係好普通o既不同年代既人生活文化 展品多數都係前人用過o既日用品
有衫褲鞋襪 枱枱櫈櫈甚至有梳妝枱同床
而枱櫈同床呢類係另一個獨立area放

當日我順住條路去到呢區發現裡面居然冇咩人 不以為然咁行入去
入到去裡面o既氣氛同外面完全唔一樣
有種無言o既壓迫感 就好似畀黑暗籠罩住成個人而呼吸困難o既壓迫一樣
每行一步我都覺得自己心跳越黎越快
裡面每一件傢俬都令到我覺得好緊張 但又唔知驚咩

直到去到一個玻璃罩住o既類似神像面前
我係直接頭痛到想裂開加作嘔

瞄o左眼個物件描述

佢話呢個係一個代表唔好同有詛咒意味o既神祗

當下我即刻起曬雞皮然後就狗衝o左出去個廳外面
一出到去唔係講笑 覺得自己好似重生一樣

後來同細佬傾起 本身以為自己心多 原來佢入果度睇都同我有一樣感覺

好彩係冇咩特別事再發生 但呢次都令我畢生難忘

利申:我並唔係靈異體質 呢次應該係人類本能對危險o既直覺所引發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞