【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
山田巴打有冇睇過日本個雞皮疙瘩系列
有d都幾心寒
lm
樓主可唔可以貼埋日文原文,一路睇一路學日文
我岩岩google 先知有個叫瑪莉的電話

但同我細個睇果個個版本係有唔同,可能我果本小說版跟佢改左少少唔出奇
push
live
冇睇過 但岩岩google左好似幾正
好呀 下一轉譯既故會盡量貼埋原文
天下文章一大抄
Lm
終於追完咁多個post 每次睇都起哂雞皮,成日形住會有恐怖圖
推介你睇 譯番做文字都好正
快啲去圖片載入設定度揀返「不載入」先啦
第一百二十三話:『編輯影片』

喜愛攝影的S君在大學時做過一份與影片編輯有關的兼職。在結婚典禮上,為了確保不會錯過任何一個珍貴的片段,擔當攝影工作的人員都會在場地的不同角落放置攝影機,而S君的工作就是翻看每台攝影機的片段,再把珍貴的片段加工及剪輯成紀念影片。

這項工作看似簡單,但其實相當費時,因此S君都會使用1.5至2倍速度,飛快地查看影片的內容。當S君查看放置於天花板的攝影機的影像時,怪事便發生了-本來映著新郎新娘的鏡頭前,突然有一個青白色、像魚眼一樣又濕又滑的東西佔據了九成的畫面,在那一成的空隙還可以見到新郎新娘切蛋糕的畫面。那個奇怪的物體逐漸後退,一個面無血色的女人的臉孔漸漸出現,那雙無神的眼睛緊緊盯著鏡頭,沒有牙齒的口動了動,好像在說話似的。S君強忍著恐懼,翻看了三次後才大概意識到她的口形是說「怎麼樣」。S君實在沒有勇氣繼續翻看其他攝影機拍下的畫面,在第二天不顧被罵而辭職。

到底,那女人是何方神聖?那個攝影機位置天花板上,沒有人能在眾目睽睽的情況下爬上去,而且片段也是直接交到S君手上,估計沒有任何人能在這樣短時間內加工影片。S君不敢再想,只希望能盡快忘記這恐怖的事情。
呢個純粹核突

第一百二十二話:『奇怪的癖好』

我只係諗到N子真係好多鼻屎
個鼻黑洞嚟
感覺個女人係畀飛o左o既怨靈
然後特登遮住個鏡頭嚇你 心諗我依家係唔畀你影 吹咩
情侶去死去死團咁款
應該都係呢種套路
好有畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞