【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
打散嚟翻譯
即係每日出一部份咁?
必廚

可以吊人癮,費手逼人每日入嚟推post
如果譯長篇我會等完先再上黎,好憎唔可以一氣呵成
又推一下
Push
怪叔叔大力拍打門口,而在拍打聲中好像聽見我電話的鈴聲。我在門隙中一望,發現他手上拿著我的電話。

原來他只想交回我的電話給我,只不過我誤以為他是神經病漢 ~ 哈。

故事係唔係應該咁樣
下個post不如置頂紅色大字叫人咪quote 成篇文
早晨山田巴
咁我暫時都係譯下短篇算啦
第一百二十九話:『跑過來的人』
怪叔叔大力拍打門口,而在拍打聲中好像聽見我電話的鈴聲。我在門隙中一望,發現他手上拿著我的電話。

原來他只想交回我的電話給我,只不過我誤以為他是神經病漢 ~ 哈。

故事係唔係應該咁樣

變左好人好事
我諗啲巴打都係唔覺意先quote左成篇文姐
早晨
第一百三十話:『自殺』

我的人生到底算什麼…

想結婚,又被女朋友拋棄了。工作找不到,兼職又被解僱,朋友又沒有一個,樣子又醜,根本沒有生存的價值。

我想把我這狗糞似的人生結束掉。我想自殺。

我在電腦搜尋著自殺的方法。原來有很多不同的方式,到底如何自殺才好呢。

成功者的經驗談裡列出了詳細的步驟,描述得真實得令我不禁害怕...還是算了吧!

原文:https://latte.la/column/88131659
(第二個故事)

自殺成功者

成功者的經驗談裡列出了詳細的步驟,描述得真實得令我不禁害怕...還是算了吧!

原文:https://latte.la/column/88131659
(第二個故事)

山田巴你決定啦
最多你真係譯既我都上下黎推
大家好快搵到恐怖點
其實我都係鍾意譯短篇多啲
識玩
BTW呢排睇得多個人真係神經質
(因追山田巴個POST已經LIVE左,追爬緊隔離之前有個鬼故POST)
尋晚放夜返到去已經好攰,但又約左班FD打機
未齊人諗住訓一陣,訓訓下聽到客廳有麻雀聲
(屋企逢禮拜六會打牌)
因為開頭以為聽錯聽多幾下,又好似真係有
[但唔係洗牌聲黎,係打緊果陣靜靜地有時碰碰下果種(唔識形容)]
維持左一陣,諗冇理由今日D親戚會上黎打牌,
果陣迷迷懞懞加上太攰就繼續訓

訓左陣起身出到去廳同老母講
老母叫我坐底摸下我隻手同額頭
睇左陣之後就話冇野

BTW,平時真係冇野佢唔會咁摸我手同額頭
會直接話都冇野咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞