【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
我都諗緊個頭係邊個
如果係男同事咁唔會身份不明

會唔會夾啲都市傳說照寫住先?
大家再幫你搵下有冇短篇故仔?
可能寄件者有兩個
一個係本身嘅跟蹤狂,一個係男同事
男同事乘機殺咗原本嘅跟蹤狂
N子嗰個真係睇到想嘔
密集恐懼症真係唔想想像
面具下的人(下)

隨著尖叫聲,頭戴面具的人失去了蹤影,美咲才膽戰心驚的從公共廁所走出來。

從那天起,我們都陪同美咲上學放學。
但就在昨天廟會日,我因有事拖延而晚到。

「這下糟了,美咲的校車應該已經到站」

這邊廂,在等車處等了十五分鐘的美咲。

「有大人在,不怎麼可怕,就悄悄去看一眼,十分鐘⋯」等得有點兒不耐煩的美咲這樣想著,一邊踏上神社的台階。

在快到達下車處的行車路上,映入我眼簾的,是一個向著神社行進的紅色「小點」。雖然那個距離根本看不清外形跟長相,但直覺告訴我那是美咲。

到達校巴下車的地方,看不到美咲的我四周尋找美咲的蹤影。

「不好意思,你有看見⋯」

「沒」

就在問到廟會門前的一個遊戲攤位,攤位的老闆回答我:「剛才,有看見一個背住紅色書包的女生走進兩旁的杉木林啊。」

我趕快跑進杉木林,映入眼簾的,是一個大漢手提住旅行袋,袋的未端突出了掙扎的雙腿。

聽到我的尖叫聲,男人就這樣逃之夭夭,差點遇險的美咲才得以從誘拐魔手中逃脫。

回到孤兒院,院長替驚魂未定的美咲收拾書包。

「誒,怎麼這個書包不論如何也放不入A4文件夾⋯」

我好奇仔細一看,底部的材質怎跟其他有點不同?
揭開底部的橡膠層,才發現是一組奇怪的電子組件⋯經檢查後發現是一組自制的GPS組件

「面具下的真面目,倒不一定是正義的英雄⋯」
變態佬
面具下的人(下)

好彩美咲冇事
個頭就應該可以肯定唔係男同事既
有呀 本書好多都市傳說,
但暫時仲未得閒譯
朋友介紹完 三日追哂所有post
加油
勁喎
有太陽先敢睇
仲要有太陽先睇!前幾日落雨𠻹
邊個朋友咁識貨
呢排成日都天陰陰咁
譯果時都有啲反胃,
因為諗起以前成日撩鼻屎既同學
我之前睇過新聞話日本有鋪頭個老闆係呢d人 
跟手情人節果日貼通告出黎話只招待single
情侶去死
大眼妖 即刻諗起鬼太郎個老豆
大眼鬼係咪似d
落雨都無問題 有日半夜睇真係心寒
佢無留言
個老闆一定係受過情傷 好痴線
有時可能朝早睇完但半夜諗返起都會心寒
好正
勁有氣氛
好多日本人壓力好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞