【翻譯】短篇日本怪奇物語(五)

1001 回覆
151 Like 4 Dislike
可能前女友已經俾佢嚇死左
第二個

娃娃熱線

[/b][/size=5][/red]

呢個恐怖
有啲似我上個post個都市傳說
push
熱烈歡迎各位巴打一齊出故
第一百一十八話:『聲音認識』

這是昨天發生的事。

由於我工作上出了錯,不得不獨自留在公司修正合同。辛苦完成工作的我看看手錶,原來已經十一時半了。我怕趕不上尾班車,便急忙收拾東西。

「叮噹!」刺耳的聲音從我的公事包傳出。

是我手機的「SIRI聲音認識」功能,是用家透過聲音的方式向手機進行「搜尋」的指令時發出的鈴聲。可是,我沒有在使用啊。

待我走上電車後,才有時間拿出手機確認。一看,果然是打開了SIRI了,而且檢索結果令的摸不著頭腦。

只見搜索的是「啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊」。

我在什麼時候搜尋了這種東西啊?

剛才,只有我一個人在公司,而且公司靜得蚊子飛過也聽得一清二楚。

那麼,那個搜索結果是什麼一回事?
好驚呀... 呢個處境係好容易發生

你望下你手機

啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
多謝,其實兩個都係小學果時唔知頭唔知路拎本書睇睇到

尤其第二個故當年嚇到我瀨屎

因為本書前面d故都係怪事,但唔算恐怖,突然間夾左個boss,童年陰影

但大個想搵番黎睇本書有冇其他都搵唔番,最記得依兩個
一路都覺得siri好恐怖,成日無啦啦冇叫佢佢會問你野

你望下你手機

啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊

有聲
係囉,我之前耳機成日接觸不良,個siri成日彈出黎,勁恐怖,關咗siri都照彈
你憑記憶寫出嚟都寫到咁好
我個siri成日就淨係識答"我唔係咁清楚"
呢個真 成日畀佢嚇一嚇
仲會講講下嘢彈出嚟搭訕
其實siri係咪一直偷聽我地講咩
破壞氣氛
其實現今科技真係做到唔出奇

蘋果比美帝監控
三叔比韓國監控
小米更加唔洗講

咁我寧願衰係美帝手上,sor離題

追哂post依家好期待山田下個故
可能siri一直都好寂寞

好想參與人類世界

甚至取代電話主人體驗生活
巴打咁好想像力寫個故分享下
要聽朝先有故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞