[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
巴打有無入門手磨grinder推介?

利申窮撚
有無 600蚊左右 ?
無就真心儲多個月錢先
否則你會後悔的
買左個Baratza Virtuoso, 好正
咁實ok既, 見個post隻隻都200USD up
如果你俾到 200 USD既話
手磨可以買到接近封頂級數既磨架啦
大約有35-40Gs 要逐格扭!不過上網有教大約個Gs
原本用開porlex 換咗e個返唔到轉頭
一部R58都要2皮喎,加D啦
最近正想買返個靚手磨
大家有無聽過用過1Zpressohttp://www.1zpresso.com/pro 同helor 101 匿名2比沖espresso 邊隻好D?
另外我見helor 有隻108, 但無咩人討論, 係咪唔及101?

最後預祝各位中秋節快樂
咁要再加 dd 喎
一個磨已經爆左2皮
目前心水係leva 2 磨可能係eureka 不過唔知邊隻好
我都係新手,想買隻手磨,一千蚊頭左右有無咩好介紹? 同埋邊度買? Thanks
儲多少少買lido/comandante
有無話邊度買比較好? 新手怕比人呃
我都買左 磨起上黎d聲同手感真係差好遠
一向都話佢地呢啲係 接近封頂級手磨
同porlex 果啲無得比
用過返唔到轉頭
上網買又得
elf 應該都有
貝羊 之前好似都有
岩岩問朋友借左個moka壺黎玩,有無巴打有經驗? 第一次沖出黎都幾苦,係超市買左moka pot專用粉
其實未玩過
不過知道佢個原理同結構之後
其實一諗就知道好容易會 萃取過度(變苦)
上一個世紀既產物黎
對佢唔好太高要求

同埋係超市買得到既咖啡粉
都一定唔會係靚野
劣質咖啡豆+舊世代既產物
難操作難配合
出到黎味道唔好係正常
你已經盡左你最大既努力
我睇台灣d人話用moka pot專用粉會好d
唔需要話有啲咩專用粉
專唔專用其實都係研磨度問題
你磨返合適粗幼就得

但其實咖啡磨成粉後
30分鐘內香氣會流失 75%
因為磨粉後表面積增加1000倍以上
風味流失都係1000倍

咁你超市買既粉估計連包裝上架到你買返屋企
磨左超過半年, 你估佢仲剩返幾多香味
有無人用緊comadante?想問吓手沖你地大概扭幾多格?

利申:啱啱買聽佢講扭咗25格左右但沖完啲粉好似漿糊咁
用咩沖先
25格算幾幼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞