[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
有咩特別要咁貴
太子有間 飛龍咖啡
好野黎
手沖咖啡,其實每一下落水既力度
都會影響味道既萃取
唔好話唔同人沖會有唔同味
自己連續沖2壺
技術唔好既都可以完全唔同味
甚至會覺得係兩隻唔同既豆

神磅,呢隻係 acaia lunar
大約 1700 (唔記得)
可以連接手機apps
將你沖煮時間入面
量度你落水既力度,俾返張圖表你
新手都可以睇得出2杯力度有咩唔同
從中可以搵出味道因素既改善

一個字,神
的確係好野
但點解會有負皮唔明
柒左,pearl 黎
個盒有寫

舊版,大隻啲 for 手沖用方便啲
lunar 細隻好多,手掌大左右
可以俾你放上 espresso 機量

附水柱力度圖(上網是但搵)
可能覺得我似打手
我就死唔信你係飛龍本人

同埋以飛龍名氣
根本就唔洗打手
推推po
有冇巴打用開aeropress? bloom大約要放幾多水? Total brew time又幾耐?
有冇師兄知邊間鋪頭肯請白紙?
Send過cv去幾間都冇聲氣
定係淨send cv唔會理,要親自上門問?
好多都肯請架喎
我有朋友係自己走上門問
人地夠人但都會願意幫佢問下有無人要
其實真心睇你研磨度,同埋用咩豆
每一既 recipe 都唔一樣

假設你 upside down
到底落完水
攪唔攪 ? 攪幾耐 ? 攬幾多下 ?
幾多秒之後反轉 ? 反轉果時會唔會搖幾下 ?
再等幾多秒壓粉 ? 壓既力度係幾多 ?
壓幾多秒 ?

其實都真係好多都請人
又或者你打個電話問下佢地都可以既

佢地會講真話唔會呃你
但以上講緊既都係小店,唔計連鎖
連鎖唔同玩法
我之前都係走上門問,跟住佢答我唔清楚,叫我翻屋企send cv等消息
我都係打算見小店,不過最近都冇乜見佢地開post話請人
直接打電話去問啦
其實佢地成日處於一個 請與唔請之間既狀態

唔係話超缺人,但係多個人幫下手都 ok咁

所以就算佢無貼
你打去問都唔係無機會的
我隨心
通常悶蒸先 然後加水搞兩搞 等一陣就壓
壓大約30-40s

Yirgacheffe 淺度烘焙 中細粉
Urban尋日出post請人
新人揮下手先
有無意式fruity blend/SOE同好?
乜都飲
近期有無飲到好嘢
通常揀Ethiopia豆自己沖 慢慢調較下屬於自己嘅receipe 沖到又香又甜好有成功感
買咗包Lot 104日曬Geisha 試
風味同香氣係好特別,有種特別嘅木同朱古力味, 類似茶咁嘅味
係幾好飲,但又唔覺得值得特別貴啲
最近飲左今年 WBC 果隻
奶啡好飲
飲過杯手沖啡 但飲唔出佢隻豆講既味
如果想自己玩French press可以點開始?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞