[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
新人
想問下手沖咖啡嘅水粉比例係點?有冇一個正常嘅比例?
你用1:15 開始
之後上下自己adjust la
1g粉1g水?
新人
想問下手沖咖啡嘅水粉比例係點?有冇一個正常嘅比例?
你用1:15 開始
之後上下自己adjust la
1g粉15g水?
比例係咁
一般粉量會用 ~15g
自己乘返個水量
thk
所以一向都話
技術都係有得執
個磨先係最緊要既野
有唔明既地方隨便問
但盡量將你既問題 / 情況講得有咁詳細得咁詳細
咁樣會易啲解答

因為新手應該會有好多問題
咁陶瓷刀頭定不銹鋼好?

c40好貴呀

小飛馬我聽人講都係唔多掂
porlex我都有留意,巴打有冇心得分享下
如果小飛馬

不如你都係買返 匿名
差唔多價錢,但質素高幾班

電磨無返 3,4千唔好諗啦
一開始用都還可以
用耐左就好明顯好多粗粒
同埋有時想磨幼少少要好用力同埋會好熱
我諗可能係關陶瓷事
用耐左都幾大陣鐵腥味

不過清潔幾方便 好易拆哂出黎洗
有要求既換隻刀盤再試下都得既,我做handdrip簡單小小加隻篩粉杯都已經可以。無想像中咁差。

手磨磨到手軟,時間都實在係長。
你用水洗 ?
就係porlex先敢用嚟磨出晒油嘅豆然後用水洗磨芯,匿名嗰啲一水洗就玩完
所以換咗匿名都冇掉個porlex
唔洗用水洗架喎

就算係鋪頭商用 espresso 磨
大清果陣都係 紙巾+濕水抹就得

頂多用啲尖既野去挑返啲細碎出黎就夠
手磨其實習慣左都 ok
我以前拎黎開班教學
連續沖 10杯都係咁樣磨

但電磨就真心方便既
買左個小富士之後都好少再用 lido3

但其實 lido3 既層次係豐富過小富士
同埋手磨器洗唔洗清洗嗰磨盤,如果要點樣,仲有如果要磨唔同豆,係唔係要冼一次先可以磨
手磨嘛,之前都做過呢個實驗。就連隻垃圾hario手磨層次係豐富得多。

只要唔係一啲粉幼到over extract ,一啲又幼到under哂,成杯無哂焦點,味道駁雜,多少有番啲粗粉幼粉,反而係好事。

其實我覺得愈一致就愈無層次,唔止係粉,溫度,手勢都係咁。
用個粉掃,掃走哂所有粉就得

如果係磨唔同既豆
額外磨多 1~2g豆
用意係推走入面上一手既殘粉
以免影響味道
唔知唔洗得喎
不過算啦而家都係用掃
hario 落地獄啦,果啲唔係叫層次

的確手磨係風味保留上係出色好多
電磨會有刀盤熱力問題
幾乎無法避免

附上以前做過既手磨實驗圖
lido3 真心贏10幾條街
我清潔電磨所需全部物品
1) 針一支
2) 廚房紙巾濕水

有某啲細位 例如螺絲頭
需要用到針挑啲積聚既細粉出黎
其餘既都係紙巾濕水就夠

講起hario就燥,有次公司搞活動上咖啡班,就係拎隻hario出黎叫我地磨,然後叫我地comment下沖成點,可以沖成點jek? 複雜囉。真係大佬開班都俾啲誠意丫。

既然大家都有既問題就唔算問題既,正如手磨時間長一樣有喪失風味既死症,但係風味既複雜性上比電磨係勝一籌一樣。

話時話有咩原因驅使師兄你咁著迷手磨呢?

ps. lido3 好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞