[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
有即刻倒呀
原來倒得慢都關事?
關事
試下大膽啲,倒得大力啲

奶泡浮面,但佢會有張力拉住
如果個力度唔夠
的確係會倒唔到奶泡出黎
都可以
我試過大力啲倒又好似會衝散晒啲creamer喎
不如你自己拍次片放上嚟
最近係公司發現左成日都沖到偏酸+澀,原來係自己用隻淘寶壺注水唔夠穩定,注水角度時大時細。 做返約90度直角慢慢注水就解決左問題。

想問下巴打們,如果用大水柱落水,好多時個注水角度會變哂拋物線咁落水,咁咪好唔穩定? 一般大水柱係手沖黎講,其實有咩作用?
成日聽人講要壓低個奶壺先倒到啲奶泡出黎,
咁其實係要成個壺壓低定淨係壓低個奶壺嘴就得?
大/細水柱其實都唔緊要
穩定緊要啲
奶壺咀要近啡油表面落先唔會太大衝力令佢一野轟左入底部 反而會浮係面 所以至會有白色清晰既奶泡係表做出紋理
謝巴打 練功先

另外想問下買豆subscription
有無話邊間會出色少少
新手,爬完文
好似無咩人玩摩卡壺咁
想問下手沖做唔做到latte
發覺自己幾鐘意飲latte,所以之前買咗個minipresso
用咗幾次之後就一直漏水
嬲得淛轉咗用摩卡壺
同埋hario個細手動磨豆機值唔值得買
摩卡壺真係講唔出有咩優點
我諗依家d 人真係擺多過沖

手沖做唔到latte
意式咖啡要有espresso 底

hario grinder 都出名麻麻
建議買本地烘焙先
urban coffee roaster嘅ethiopia都可以
craft都幾好
return一時時

如果鍾情外國豆就試onyx,intelligentsia先
呢兩間d豆都算易沖
其實好似又唔算latte,因為我都係就咁加奶 ,冇打奶泡
係咪手沖都做唔到espresso 加奶嗰種feel
無話唔得既,會變左似茶記/以前酒店俾杯黑咖啡,之後加奶咁law

手沖真係難d
夾硬黎的話用aeropress, 加個"咀"(唔記得叫咩名)
可以出到espresso 7 成既啡底
嗰啲唔係加奶精嘅咩
btw 我想買依隻點睇
唔睇好
雖則我未用過
不過多年黎手磨既推介都係
平:匿名
貴:comandante
巴打你平嘅定義係幾多先
自己上TB 睇下幾錢啦
幾舊水同hario 差唔多
100% 唔好買
買完用 3次之內你就會決定掉撚左佢

因為佢磨出黎極端差
如果10分係滿分,0分係最差
呢個磨既 價性比係 -10分

入門會建議 淘寶匿名,600蚊左右
又或者食少兩餐飯
買巴打上面講果2隻
~1500 / 2000 左右,已經去到手磨封頂級
封頂果2隻
lido3 / comandante
巴打有冇留意1zpresso q
我都明一分錢一分貨,不過而家仲讀緊書無收入無乜錢買咁貴
都係靠生活費食少兩餐同幾百蚊利是錢
總之 hario 手磨就出左名啡界大伏
淘寶質素都好佢 100倍

設計隻 hario 手磨果條友生仔無屎忽
想學啡,乜都可以慳,磨豆機唔慳得。一步到位千鬆啲買隻小飛馬亦可,平民之選
之前一開始玩果陣用porlex ,
早幾個月換左comandante,
發現左手磨嘅新世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞