[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
其實我得1隻 lido3

其實都係同朋友啡聚一人帶一隻出黎做研究

宜家已經轉左用 小富士
呢期都係咁轉架生。
隻壺轉左stagg ekg
個磅轉左淘寶黑鏡,講真唔差得過acaia

係差隻電磨....

小富士係下個目標
小富士啦

支持入坑
好慳唔慳走去慳個磨
要慳錢寧願係濾杯同壺慳好過
新手一問
點解我v60+原色濾紙沖耶加雪菲去水會好慢,成日細水落都會水浸去唔切水
要停低等佢流落去 搞到時間控制唔到
我手磨粗幼度大約平時食飯磨黑椒幼少少既size
上網比較過都好似唔算磨得幼 但係點解都有去水慢既問題
過咗年試試匿名先,而家果個係30蚊淘寶嘢
無圖無片難討論
我當係正常情況下去諗
細粉積咗喺底會阻礙去水
你話你細水落
咁可以試下粗少少水柱/中間注水去打散底部積聚
另一個原因係豆嘅密度都會影響流速
我再試多一兩次睇下
唔得就影d粉上黎
另外你講講宜家用緊咩磨
磨既質素直接影響細粉多少

濾紙牌子都重要
因為每一隻有唔同物料同厚薄度
玩得再多啲就會知道當中既分別

去水去得慢
你更加唔應該細水柱
應該大大力車落去,應該提高個壺
利用水柱同衝力
穿透你個水塘,撞散沉澱係底部既細粉
咁啲水先會流走
30蚊就由佢啦

問呀媽借個黑椒磨真心可能磨得好過佢
係飲起上黎辣辣地姐
1zpresso手磨我有,佢啲設計係幾好。但我唔係最新個款blur唔知有冇改善。
我係舊版個隻意式釱刀,啡太平均而且細粉比匿名多。
1zpresso新個隻個刀盤大啲可能好啲,如果唔係買匿名或者helor或者 Lilo最新出既apex
我有諗過,但佢係用Panasonic電磨,我唔敢試
香港邊樹有得買
停低本身無問題,問題唔在於需唔需要停。細水唔停一注到尾都得的,係你堆粉容唔容許你咁做。
講到尾係咖啡粉壓哂係底,而你既水流無法攪起佢。
如果係分注落,去到第三,四注明顯會感覺到去水變慢,因咖啡粉開始沉澱,呢個時候可以抬高手,或者粗水柱撞散堆粉。
嘗試感覺下啲粉係濾杯既狀態,要keep住啲粉係水入面翻滾浮游,咁先係提取緊既狀態。

聽你話係黑椒size,感覺有啲太幼了,相信你沖完堆粉係成pea淤泥咁款的...orz
學到嘢
我用匿名手磨 濾紙就用hario原本v60-01果隻原色濾紙
我估個磨同濾紙都正常掛 係我人既問題
我聽日磨三兩隻粗幼度放上黎問下
其實點解你唔影相
影下你啲粉磨成點
多啲資料先俾到意見
宜家唔知你係咪過幼點點

hario 原色果隻我自己就好少用
但應該又不至於係張濾紙既事
kono 就有一隻濾紙係特別厚

如果唔係粉同濾紙問題
就應該得返 手法問題
都係試下用大水柱提高少少沖
唔一定要用細水柱慢落
想問下如果我沖出嚟嘅咖啡太酸同埋冇咩香味,有冇方法改善
新手乜都唔識, 翠華杯凍啡係幾好飲, 有冇人知邊隻咖啡機咖啡豆沖到佢隻味道出黎?
咩豆?放左幾耐呢?有啲豆好似kenya咁係爆酸的。treatment 亦好影響風味。

溫度低會傾向果酸,溫度高則係甘甜苦焦
時間過長易有苦澀雜味,時間短則味薄層次分唔開。
純講手法,通常係溫度太低。

好幾年初學時,我沖用隻濕鳩手磨都有呢個問題,要麽雜味多到乜,要麽層次淡薄,諗左好耐點解,最後換左隻磨就正常番。
啲人話接受唔到嘅酸味可能係萃取唔夠,
就咁估就一係就磨得太粗,悶蒸唔到,又可能水衝得太快
之類
手沖新手,之前係hea用法壓

同埋我想問埋沖嗰陣時啲水係唔係分批落,等佢留左落去先再落多啲
同埋水係咪應該再熱啲
你望下個日期?

太新炒起既豆往往有點草澀味的,亦都未太穩定,所以炒起後要放番約莫5日左右等佢既風味可以完整啲,呢個過程叫養豆。

但查實養豆呢一家野都眾說紛紜,有人認為新炒起就係最好,呢樣你可以印證下,過兩日再沖,感覺下個差別。

你見到treatment 寫住natural,即係日曬,甜度同風味豐富程度會比水洗的高,但水洗的味道就較為純淨,下次買豆不妨留意下。

hand drip youtube大把片,不外乎幾點
1. 悶蒸
以粉量約1-2倍既水悶蒸,視乎功力而定,要輕柔,放上去咁。資深既啡友即使落2倍水,都唔會漏得太快。

2. 第二注水
將咖啡粉膨脹起來,及後的注水不應高於咖啡粉上緣。

3. 大概跌1cm就加注,如流速控制得宜,可以做到一注到尾的,考你功力,但跟味道無關係,純粹手法問題。

4. 打圈,但不要讓水柱沖刷到咖啡粉外緣。也不要讓粉體乾塘才加水。

5. 不要讓咖啡粉過份沉澱,在第3-4注水會感覺到去水變慢的,到時想辦法撞起啲粉。

6. 約莫2分半-3分鐘完成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞