[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
原來係我無知
明顯就係自己隻手唔夠定

壺既穩定性其實有得練
你自己改善動作之後都有好轉
呢個真既 自問舞唔掂隻淘仔 買隻好既會玩得開心啲
純粹想提下上面巴打
水流既問題原來咁明顯
其實水流先係最最影響一杯啡既因素

星期六都同幾位巴絲啡聚,手沖班

唔同人沖,就算係用同樣粉量,水溫,時間

沖煮水流手勢接近

但出到黎既味道可以完完全全唔一樣

因為當中咖啡粉層既 翻滾,已經係另一個故事
壺有分別,隻隻壺個效果都唔一樣,但手勢都好緊要呢
有無咩壺岩新手用又抵用?
月兔印好靚但個咀好大
有隻kalita 同月兔好似,係咪差唔多架?
淘寶tamio hero 呢d 牌子係咪可以skip?

月兔屋企有一隻,水流可以幾有變化,但唔算好直落,變化較多,沖出黎相當有玩味的,玩手法就幾適合,但新手建議先掌握穩定性。缺點係手柄唔好拎,同會熱。

依家用緊stagg ekg,控水很好,容錯大。但比較大隻,亦偏重身,近年不少知名咖啡師也愛用。

我放左兩隻舊壺係公司,

右邊個隻都幾基本款,tiamo, kalita都有類似。變化程度中下,易控制程度係中上。

左邊係淘寶野,(search 下:airflow手沖),真係勁幼水直落的,平時用黎沖ucc隻掛耳咖啡。新手絕對岩用,學習落水收水打圈,但變化欠奉,相信好快又會換壺。但勝在平又靚仔,用黎學習下也無壞。
如果我無辦法15gram粉沖2min以上, 換個壺會唔會有幫助? (當然我知係自己無技術 ) 定係先ㄧ次沖兩杯份量?
15gram沖2min以上個意義係乜
點解一定要2min以上
我見啲教手冲嘅ㄧ般都話冲2min以上, 所以......
定係我又柒咗?!
你想綷取時間耐d, 可以磨幼d 粉
thanks
又得jek,但做hand drip粉的幼細度有範圍,不能過份移船就磡
師兄不如你影啲架生出黎,無圖真係好難討論架

同埋你不一定要用豆去練手的,有磅有timer,放個容器上去,淨係倒水,睇下自己最慢可以做到幾慢,唔要痾尿一滴滴。

開始get到後,就試下打住圈落,然後試dripper,再試下實戰。落凍水係易過熱水的,因熱水黏度低一些。

慢既意義係,連慢都做到穩定,快更加無難度。咖啡提取時間好微妙,個個落水手感都唔同,你沖2分鐘好飲,我可能要2分15秒。仲未計豆種,dripper,粗幼,粉量,溫度.....
所以無需執著實戰先,你一路玩落去就知道係靠經驗摸出黎。但ground rule 一般係2-3分鐘左右。

深夜巴大概要2ml/sec,應該不太難的,試多幾次
你哋用乜裝備?https://lih.kg/1018859
我po 啲用具竟然比人話我晒命
負皮

啲人對coffee真係多誤解
岩岩番到屋企玩左兩下

Stagg EKG, 50ml @ 29sec

月兔,50ml @ 22sec

再慢就有啲滴了。
深夜巴提供既練習好好,基本功來的。
我係新手
請問handdrip我用開金屬嘅隔
係咪比紙一定差d?
其實我都有個布嘅
想問下大家知唔知Purefresh磨豆機如何?
如果同 小飛馬 wpm 比嘅話
想送俾人但唔係好識
手沖唔係一本天書睇到老

好多因素影響
唔好盲目跟人
做乜響我朵

岩呀
其實手沖咖啡
成個故事係圍繞緊 萃取
萃取受到好多野影響
1) 溫度
2) 時間
3) 研磨度
4) 攪拌

以上4點又可以再細分
手沖好難 3言2語 可以解釋到
我一陣都玩下先

再夜啲俾數據

宜家手頭有
1) 神燈
2) 月兔0.7
3) 月兔1.2
4) 淘寶壺
5) 不知名壺

遲啲補圖
你預算有幾多 ?
對方用緊咩裝備知唔知 ?

無理由買隻弱過佢宜家用緊既磨架
兩登仔不嬲都唔中意barista㗎啦
覺得水吧扮專業吖嘛
加上薯片叔早幾年話飲咖啡係中產
咪搞到d人覺得飲咖啡好扮嘢囉(而事實上真係有好多咁嘅人)
唔好擺喺心
無話邊隻一定贏哂
每樣野都有佢優勢

濾紙纖維密度最高,濾布其次,金屬密度最低
密度高 = 隙縫細 = 可以通過既物質少
所以相對,濾紙 口感會比較乾淨
香氣一般較多,細節較多

金屬濾網 密度低
咖啡中油脂得以保留
口感細緻順滑濃厚

濾布感覺就係兩者之間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞