[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
咁有冇咩建議用邊隻豆好?同埋有間買豆鋪好.暫時心水有bean story, avid, 隱啡

想問烘培左嘅豆可以擺幾耐,因為我知道磨成粉最好兩星期飲曬
炒好後既,最好 1個月內飲完
但計埋養豆,你話 2星期都可以既

至於磨成粉後
手沖定 espresso 一般都 1分鐘內就用
多謝小狗兄今日到場支持
Espresso用blend豆穩陣啲,body比較厚身,soe通常比較用啲精品豆,相對上fruity啲,比較薄身
最衰最後一日先相認到你
PMQ 擺4日,我去足3日
黎緊le french may 5月4&5會係中環海濱擺,大家過黎搵我
講開PMQ 個活動,我星期日都去左
現場太撚多人,迫人多過睇野,好似行年宵咁
去左一陣飲都無飲就走左
(最後去左zero one 試佢個桂花冰釀,大熱天時飲係幾爽)

最近公司出左個新産品

將咖啡粉磨好放入茶包做咖啡包,
沖出黎個味同手沖有八九成似
今舖咖啡師就黎失業都似
你唔好吹大d
吹到失業就大左
我個漏斗買咗細,但過濾紙買咗大,兩者都係hario,不過照用,唯有倒水嘅時候小心啲
佢手沖功力太弱
咖啡粉熱水浸耐少少會連粉渣果陣味都沖埋出黎
用茶包呢個方法根本唔work
Over extract埋啲苦味垃圾味出嚟
苦味都唔係最惡頂, 陣豆渣味直頭係臭
所以有八九成相似,適合懶得沖手沖既啡友
理論上係會啊,不過未試過之前又唔好咁早落下定論
掛耳包之類我都有飲過幾唔錯的
但你話一個pre-grind嘅啡包可以同手沖8,9成似
一係你條脷唔得
一係你本身隻豆唔得

認真你post隻豆係可以好飲嘅
你地磨之前有揀豆+唔係old crop的話
上嚟賣下廣告無所謂
你都唔好咁誇呀大哥
有興趣上我Lab試下
隔住個mom好難知好唔好飲既
你個lab喺邊開幾點
有d興趣踩場

其實飲啡好多人要求唔係咁高
真係無咁好心機又買豆又磨又一堆gear沖
你包野ok做到好過一般市面掛耳已經叫好叻仔
就算掛耳袋, 都仲要有個壺去沖
做到茶包但唔會出雜味, 已經還得神落

不過好飲過手沖真係吹大咗
有無去過google list果堆鋪比較過?
試下唔好咁挑機聽下人講先

我自己都覺得同手沖一定會有差距
差距一定係外行人盲測都飲得出既分別

咖啡成份太複雜
單講唔同水溫萃取就已經2回事

手沖仲有咁多技術因素
單靠一個茶包還原到9成 ?
我都唔信
我冇話好飲過手沖
留個tg我地約時間啦
第一次沖 有無話去邊間買豆同買邊種豆好
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞