[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
早兩日買左罐耶加, 做乜
睇下有無同好,佢啲豆幾好
巴打飲過咩豆
都係Ethiopia 多,年初有隻日曬Mormora guji 一試難忘,啲士多啤梨味勁正,可惜之後無咗
都有試過Guatemala, 但唔知點解沖極都爭少少咁,應該係我技術問題
前幾日去試咗隻耶加,荔枝味,即刻訂咗罐
我本身都係想去買你試果隻耶加不過無貨
最後買左Haru, 尾段有陣津路味
上網訂啦,真係好正

Haru 我都試咗,飲極都飲唔出隻味
其實我都學緊, 出貓先試得出
成杯飲好難察覺, 只試最後一次加水先飲得出
https://www.youtube.com/watch?v=sRL-fpSYQaA
Mormora 堅無得輸

不過咖啡真係一期一會
再之後唔知仲會唔會飲得返了
所以成日都話

飲啡唔可以自己困係屋企飲
要出多啲聚會
成班人一齊飲同一杯

點解人地個個飲到果隻味, 你自己飲唔到
再留心專注 focus 係某一個部分
先可以慢慢開發到舌頭

成日問你地有無人出啡聚
無人理我
咖聚係咩形式?
btw呢度係child登, 飲咖唔夠chill, 點會有人join
新手教學開班又得
好輕鬆朋友聚會手沖咁又得
借部機俾你操機拉花又得
跪求開新手班
你可以 tg 我呀
但未知下星期啲時間
聽人講喺日本買藍山豆特別平,想問下各位師兄有冇地方推介,邊到有得買?
未飲過可以試下
其實無咩特別
俾人吹大左

得罪講句 藍山係精品世界根本唔算入流
舊世界果陣佢既品質的確係高

但對比起宜家既精品咖啡
以藍山既價錢
我可以有更好既選擇
明白了

上次去日本飲過幾次手沖,佢哋啲豆都偏向深炒,可可味好出 不過果時冇留意產地
咁樣嘅話可能叫我啲frd買當地cafe 嘅house blend 豆番黎玩下算
日本果啲通常都比較深炒

認真講, 其實香港級既咖啡質素係唔低
日本要飲到咁多唔同既國家唔同特色
唔同深淺焙既咖啡
真心難搵
香港勁方便
第一次見
早兩日買左部EC156
勁興奮諗住番屋企打奶唔洗再日日black ee 咁悶,點知一打奶,個奶咀勁奇怪 我想問邊到有得換左個膠奶咀佢
前日入手咗個comandante hand grinder好正
comandante 用得上黎都幾舒服
外觀都靚

不過我都係鍾意 lido3
出黎個味道會集中啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞