[精品咖啡5] 精品咖啡同好區 - 入黎飲好啡

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
適合
其實係

張圖我學啡初期可能都當佢天書咁

再學耐左,就完全掉埋左一二邊
And details ?
post 頭 tg 有 group
有咩想知入黎再問
想問吓matt perger method係啫係點樣,有咩好處
https://vimeo.com/46612013
係咪Google見到哩個
請問如果平時只係玩手沖多既,買lido et會唔會好冇必要?但et同3價錢都差唔多,除左可以沖埋espresso都冇咩分別?
其實直接et都 ok啦
價錢差 100蚊
但你可以有多個選擇

有得揀好過無得揀
et 同 3 咪一樣大細
又真係日曬豆
水粉比好似15度
但之後果日用返同一個比例沖就唔見左隻味
刀盤細咪相對磨得會慢
但個磨又相對輕便啲
新手想入坑
想問下入門級買個AKIRA既手動磨豆器夠唔夠?
利申窮L
但我睇條片佢bloom完之後落水都仲好多可變因素?
水柱幾粗力度幾大等等
定係我睇錯片
正正經經淘寶網淘個 匿名手磨啦
應該600~700 左右

低過呢個價位真心哂錢
因為質素唔好
俾靚豆你都沖唔到好飲,仲心灰
其實當你沖得穩定果陣
可以唔洗整太多野
開頭唔識果時都係跟Matt Perger
但發覺沖極都無咩body,又酸
水溫,豆。咩都試過
結果後來發現係Matt Perger 個方法
blooming落得太多水,咖啡粉未萃取足夠就落咗好多水落下面

而家我blooming落水 1:1.5 - 1:2
沖出來啱口味好多

唔係話Matt Perger個方法唔好,純粹真係唔啱個人口味
其實唔同豆都已經有唔同沖法
影響因素有好多
跟死一種沖法會玩死自己
岩呀
跟死一種方法係無意思

你要知道自己做緊乜野,做黎做乜
booming 到底為乜 ?
落幾多水 ? 等幾耐 ?
之後落水落幾多 ? 斷唔斷水 ?
斷水為乜 ? 點解要係果個位斷 ?
果個位斷水會出咩味道 ? 要用幾多水 ?
咩力度 ?

如果答唔出以上問題既話
其實你仲未搵到自己既方式
方便同埋repeatbale
沖左十幾年覺得咖啡less is more
無招勝有招
開頭唔識果時都係跟Matt Perger
但發覺沖極都無咩body,又酸
水溫,豆。咩都試過
結果後來發現係Matt Perger 個方法
blooming落得太多水,咖啡粉未萃取足夠就落咗好多水落下面

而家我blooming落水 1:1.5 - 1:2
沖出來啱口味好多

唔係話Matt Perger個方法唔好,純粹真係唔啱個人口味
其實唔同豆都已經有唔同沖法
影響因素有好多
跟死一種沖法會玩死自己
岩呀
跟死一種方法係無意思

你要知道自己做緊乜野,做黎做乜
booming 到底為乜 ?
落幾多水 ? 等幾耐 ?
之後落水落幾多 ? 斷唔斷水 ?
斷水為乜 ? 點解要係果個位斷 ?
果個位斷水會出咩味道 ?
要用幾多水 ?
咩力度 ?

如果答唔出以上問題既話
其實你仲未搵到自己既方式

紅字求教
斷咗水係少咗衝擊力咁會攞得慢啲>嗰個moment會攞少咗?
首先
假設你沖杯啡15g:225ml(1:15)
你知唔知道佢唔同時段入面
到底出緊咩味道先

eg 0~50,51~100,101~150 etc
應該係酸味比較易萃取咁初頭果酸嗰類出嚟比較多?
中間當係51至100可能係比較甜少少嘅感覺?
後尾咪可能有啲甘苦再耐啲可能over extract會有難飲苦澀呱

咁如果你喺某個moment斷咗水但仲有啲水喺濾杯,應該都會繼萃取豆入面嘅東西但因為少咗動力會攞得慢咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞